Avondjurken
NAAR BOVEN

Avondjurken voor een chique avondje uit

Mensen van adel

De oorsprong van formele avondkleding vindt in de 15e eeuw plaats ten tijde van Filips de Goede. Hij hield van mooie kleding van bij voorkeur goudbeklede stof en zijde. Daar gaf hij dan ook graag geld van zijn inkomensbegroting aan uit. Dure stoffen en felle kleuren waren op dat moment alleen toegankelijk voor mensen van adel. Daar kwam verandering in als rijke patriciërs en kooplieden hun succes mogen weergeven in de kleding die ze dragen. Dat deden ze maar al te graag.

De opkomst van kunst, literatuur en muziek

Het bruisende hofleven in de 16e en 17e eeuw, waarin kunst, literatuur en muziek een steeds grotere rol speelden, bood vrouwen meer gelegenheden om hun avondjurken te dragen. Tijdens een avondje uit konden ze aan iedereen laten zien wat voor prachtige kleding zij allemaal in huis hebben. Dankzij Lodewijk de 14e werden dure stoffen, zoals zijde en fluweel, in de avondkleding verwerkt. De avondjurken uit die tijd hebben een laag uitgesneden decolleté, een strak lijfje en lange mouwen gemaakt van kant.

De avondjurk voor iedereen

In de 18e eeuw vonden gala’s aan het hof, in het paleis of in een salon plaats. Vrouwen van adel hadden het voorrecht om op die locaties chique avondjurken te dragen. Aan het einde van deze eeuw kwam daar verandering in en werd het ook toegankelijk voor vrouwen uit de andere klassen. In de 19e eeuw droegen vrouwen bij dans- en theaterevenementen een avondjurk. Het S-vormige figuur was in de mode, waardoor vrouwen een zeer smalle taille kregen.

Van eenvoud naar pracht en praal

Na de Eerste Wereldoorlog breekt een periode van bezuinigingen aan. Dat is ook terug te zien in de avondjurken. Het waren eenvoudige modellen zonder al teveel tierelantijntjes. Dat verandert na de Tweede Wereldoorlog. Dan vindt de opkomst van diverse soorten avondjurken plaats, zoals het zeemeerminmodel, de trompetvormige jurk en de a-lijn. Gedurende de rest van de 20e eeuw blijft de avondjurk een populair kledingstuk, vooral tijdens formele evenementen.

Etiquette

Ook nu geldt nog dat het gewenst is om als vrouw bij formele gelegenheden in de avond, zoals een gala of een exclusief banket, een avondjurk te dragen. Volgens de officiële etiquette draagt een vrouw een lange jurk van zijde of satijn. De schouders zijn hierbij bedekt. Bij de jurk worden lange handschoenen gedragen. De benen horen altijd bedekt te zijn met daarbij een panty en de schoenen hebben één kleur. Geschikte accessoires bij avondjurken zijn ringen, armbanden en colliers.