Excl. verzendkosten
0
Badpakken
NAAR BOVEN

Het eendelige badkostuum is getransformeerd naar een trendy badpak

Het eendelige badkostuum

Aan het eind van de 19e eeuw verscheen de voorloper van het huidige badpak. Het was een eendelig kostuum met een matrozenkraag en een aangebouwde pantalon die tot boven de enkels of de knie kwam. Het was een hele revolutionaire verandering voor die tijd. Daarvoor zwommen vrouwen in een badhemd en mannen vooral naakt.

Alles werd korter

De Australische zwemster Anette Kelderman zwom in 1910 Het Kanaal over in het eendelige badpak. Dat zorgde ervoor dat meer vrouwen dit zwempak wilden dragen en dat het kledingstuk een kleine metamorfose onderging: kortere broekspijpen en schouderbanden in plaats van korte mouwen. Ook het strandbadpak kreeg kortere broekjes en tegelijkertijd sierlijkere bovenstukken. Vrouwen droegen aan het strand een hoofddoek en in het zwembad een rubberen muts.

Elastische badpakken

In de 20e eeuw werd er steeds meer gebruik gemaakt van tricot: een stof van fijn breiwerk dat dankzij de breisteek meer rek heeft en elastischer is dan wol. Ondergoed en badmode werden vanaf toen van dit materiaal gemaakt. In de Verenigde Staten werden in 1920 de allereerste elastische badpakken ontworpen. Een badpak had in die tijd overigens vooral de functie om op het strand mee rond te lopen; niet om mee te zwemmen.

Minder stof, meer kleur

Het badpak werd steeds korter en korter. In de jaren ’30 verschenen badpakken met een blote rug. Na de Tweede Wereldoorlog zijn de sneldrogende stoffen uitgevonden. Badpakken waren hierdoor sneller droog, en de populariteit ervan steeg. Een paar decennia later kwamen er badpakken zonder stof bij de armen en de schouders. De badmode kreeg steeds minder stof, omdat vrouwen graag bruin wilden worden. De lijnen van het lichaam werden dankzij de badpakken uit de jaren ’80 beter zichtbaar. Dat zijn ze tot op heden gebleven.

Kies het juiste badpak voor jou

De keuze uit de verschillende soorten badpakken is tegenwoordig enorm. Niet elk badpak zal bij elk figuur passen. In het algemeen geldt dat donkere kleuren je slanker laten lijken en lichter kleuren juist voller. Ook de belijning speelt een rol: verticale lijnen maken je langer, horizontale lijnen juist korter. Waar dien je nog meer op te letten bij de aanschaf van een nieuw badpak?

  • Heb je brede heupen? Een badpak met push-up beha geeft extra steun en zorgt voor de juiste balans tussen je borsten en je heupen. Een opvallende halslijn of een vierkante hals leiden de aandacht van je heupen af.
  • Een badpak dat je romp bedekt is geschikt als je geen taille hebt. Opvallende lijnen wekken de illusie dat je een taille hebt.
  • Heb je korte benen en wil je ze langer laten lijken? Ga dan voor een badpak met opgesneden pijpen.
  • Een badpak met een halterlijn of met een V-hals zorgt ervoor dat je brede schouders er smaller uitzien.