Het verloop van de damesmode door de tijd heen

Van tunica naar jurken met veel accessoires

Vrouwen droegen in de Romeinse tijd voornamelijk een tunica. Dit was een lang kledingstuk dat rond je middel werd vastgeknoopt en tot onder je knieën zat. Het was van linnen, wol of katoen gemaakt. Tijdens de Renaissance waren de Spaanse invloeden duidelijk zichtbaar in de kleding van de Nederlanden. Jurken met een strak rijglijfje en een klokvormige rok van dure stoffen waren kenmerkend voor deze tijd. De late Renaissance stond bekend vanwege de overdaad aan juwelen en accessoires bij de dameskleding.

Torenhoge kapsels

De damesmode tijdens de Franse barok bestond uit veel onderdelen en nog meer accessoires. In Nederland bleef de mode voor vrouwen een stuk bescheidener. Er werden zware stoffen in donkere kleuren gebruikt. In kragen en manchetten was veel kant verwerkt. Na de barok werd de dameskleding speelser en lichter. Zo ontstonden de brede en pompeuze jurken, mede dankzij Marie-Antoinette. Typerend in deze 18e-eeuwse periode waren de torenhoge kapsels van vrouwen. Je kon het als ware kunstwerken zien, versierd met bijvoorbeeld parels, juwelen en stof.

Een verschuiving in de damesmode van breed naar smal

In de Franse Revolutie was dankzij Joséphine de Beauharnais steeds meer plaats voor luxe, verfijning en eenvoudige pracht. Vrouwen droegen een empirekleed, dat een diepe halsuitsnijding en lange of korte en gepofte mouwen had. De bijbehorende rok was zeer lang. Dit empirekleed was relatief eenvoudig als je het vergelijkt met de damesmode uit de Romantiek. De kleding kreeg toen brede schouders, een ingesnoerde taille en een wijde rok. Keizerin Sissi van Oostenrijk was een van de eerste vrouwen die zo’n jurk droeg. De avondkleding was rijkelijk versierd met onder andere bloemen en rushes. De periode daarna verliep rusteloos. De dameskleding verschoof van breed naar smal. Vrouwen droegen zeer strakke korsetten. Het werd een tijd waarin je je als welgestelde vrouw meerdere malen per dag moest omkleden.

Hoe vrouwelijkere dameskleding, hoe beter

Vrouwen droegen eigenlijk altijd jurken of een variant daarop. Het achterliggende doel was dat vrouwen er zoveel mogelijk als een dame uit bleven zien. Tot ver in de 19e eeuw was het niet toegestaan dat vrouwen ook maar iets droegen waardoor ze er mannelijk of jongensachtig uit kwamen te zien. Ze mochten zelfs geen onderbroek dragen. In de tweede helft van de vorige eeuw kwam daar verandering in. Het werd op bepaalde momenten onpraktisch om een jurk te krijgen, bijvoorbeeld tijdens het sporten of op kantoor.

Niet alleen meer een jurk

Door de vrouwenemancipatie en het ontstaan van kantoorbanen kwam er behoefte aan nieuwe dameskleding. De hele dag in een jurk werken, lukte namelijk niet. Het mantelpak en de blouse voor vrouwen kwamen op de markt. Ook was er een ontwikkeling op het gebied van sportkleding. Sporten zoals fietsen, zwemmen en paardrijden vroegen elk om hun eigen kledingsoort. De broek voor vrouwen werd lange tijd tegengehouden, maar kwam er uiteindelijk toch. Dat betekende dat vrouwen ook onderbroeken mochten gaan dragen. Het zorgde overigens in het beginstadium nog voor een hoop commotie bij met name mannen. Dat kun je je in onze tijd bijna niet meer voorstellen nu vrouwen kunnen en mogen dragen wat ze zelf willen.

Schoenen  Jurken  Rokken  Feestjurken  Leren jassen  Laarzen  Avondjurken  Jassen met imitatiebont  Cocktailjurken