Feestjurken
NAAR BOVEN

Van het zwarte jurkje tot een veelzijdig assortiment aan feestjurken

Het zwarte jurkje

Er bestaan verschillende soorten feestgelegenheden waarbij je een feestjurk kunt dragen, bijvoorbeeld een tuinfeest en een gekostumeerd bal. Elke gelegenheid vraagt om een eigen soort feestjurk variërend in model, kleur en lengte. Maar het zwarte jurkje wordt al sinds lange tijd gezien als dé jurk die bij elk feestje gedragen kan worden.

Het dragen van de kleur zwart

Voor de jaren ’20 van de 20e eeuw werd de kleur zwart alleen maar gedragen in tijden van rouw. Op andere momenten was het ongepast om kleding in deze kleur aan te hebben. Doordat er tijdens de Eerste Wereldoorlog en de Spaanse griepepidemie steeds meer mensen overleden, werd het gebruikelijker dat vrouwen vaker zwarte kleding droegen. Coco Chanel en Jean Patou zorgden ervoor dat het dragen van de kleur zwart nog gewoner werd wanneer zij het zwarte jurkje populair maakten. Ze brachten dit kledingstuk op de markt als een jurkje dat langdurig mee zou gaan, betaalbaar is en toegankelijk voor iedereen is. Het kreeg een neutrale kleur, zodat het een zo breed mogelijk publiek aansprak.

Het jurkje in de film

Tijdens de crisis in de jaren ’30 bleef het jurkje populair, mede omdat het betaalbaar was voor vrouwen en je er toch elegant uit bleef zien. Ook het gebruik van dit kledingstuk in Hollywoodfilms heeft meegeholpen aan de populariteit. Het zwarte jurkje zag er op het scherm beter uit dan kleding in andere kleuren.

Tweedeling tussen de generaties

In de jaren ’40 en ’50 kwam het gebruik van de synthetische vezels op, waardoor de jurken nog meer betaalbaar werden. Dat vergrootte de populariteit van het kledingstuk. In het decennium erna ontstond er een tweedeling. De jongere generatie wilde een kortere versie van het jurkje, terwijl de oudere generatie bij het oorspronkelijke model wilde blijven. Tijdens de jaren ’80 keerde er weer één versie terug, en die is tot op heden populair en bij vrijwel elke vrouw in haar kledingkast terug te vinden.

Uitbreiding aan kleuren

Tegenwoordig dragen vrouwen het zwarte jurkje nog steeds vaak op een feestje. Maar vanaf de jaren ’90 komen feestjurken in andere kleuren en/of met een print op. Het assortiment aan feestjurken is na de komst van het zwarte jurkje veel verder uitgebreid. Zo zit de perfecte feestjurk voor elke vrouw er altijd wel tussen. Combineer je jurk met een prachtig paar pumps, wat bijpassende accessoires en je avond kan niet meer stuk.