Schoenen
NAAR BOVEN

Voor elke gelegenheid het juiste paar schoenen

Bescherming bieden

Duizenden jaren geleden liepen mensen al op schoenen. Het waren een soort sandalen, die als doel hadden om je voeten te beschermen tegen verwondingen, hitte en kou. Door de eeuwen heen verandert de schoen steeds meer. In de late Middeleeuwen is er de snavelschoen, die een zeer spitse neus heeft. Hoe langer de neus, hoe meer aanzien je hebt. Deze schoen wordt vervangen door de koemuil (een lage schoen met een brede neus) en de bereklauw (een schoen met een vakje voor elke teen). Vanaf de 17e eeuw wordt de hoge hak vanuit Frankrijk geïntroduceerd. In die tijd dragen vrouwen veel laarzen, zowel stoere als elegante exemplaren. Frankrijk geeft ook in de eeuw daarna de schoenentrends aan; in een woord samen te vatten met uitbundig.

Modefunctie

Pas vanaf de 19e eeuw komt er steeds meer variatie in de soorten schoenen. Zo verschijnen de enkellaarsjes van leer, komt de hak definitief terug en doet de sportschoen zijn intrede. Vanaf de 20e eeuw is een schoen niet alleen meer functioneel, maar heeft het ook een modefunctie. Onder meer de pumps, stiletto naaldhakken en ballerina’s ontstaan in deze eeuw. Tegenwoordig hebben we keuze genoeg om voor elke gelegenheid de juiste schoenen uit je kast te trekken: nette laarzen voor een avondje in het theater, sneakers tijdens een middagje shoppen en stevige wandelschoenen bij een lange boswandeling.

Seizoensgebonden

Naast de vele soorten en maten schoenen die er zijn, bestaat er variatie in kleur, model en dessin. In de zomer zijn opvallende kleuren en prints populair. Vrouwen dragen dan graag lage modellen, zoals sneakers, ballerina’s en slippers. Het is prettig als je schoenen gemakkelijk aan- en uitgaan en dat ze je voeten lekker luchtig houden. Bij de koudere dagen in de herfst en de winter zijn lange laarzen juist ideaal. Dan weet je zeker dat je voeten het niet koud zullen hebben. En op écht koude dagen trek je snowboots aan. Na een wandeling door de sneeuw heb je bij thuiskomst in ieder geval geen natte sokken. Thuis verruil je de snowboots door heerlijk warme pantoffels. Op deze manier kom je de koude winterdagen prima door.

Onderhoud

Om zo lang mogelijk plezier te hebben van je schoenen, is het belangrijk ze goed te verzorgen. Met een onderhoudsset reinig én verzorg je je schoeisel. Je beschermt het hiermee tegen vocht, vuil en vlekken. Om ervoor te zorgen dat een schoen extra prettig zit, is het mogelijk inlegzolen of een gelkussen te gebruiken. Het biedt ondersteuning aan je voeten en voorkomt een brandend gevoel. Op deze manier hebben jij en je voeten veel plezier aan je schoenen.