21 diner organiseren: Lees hier de tips!

Finally! Je wordt 21 jaar. Vanaf nu zijn je ouders niet meer verplicht om voor je te zorgen, je mag legaal alcohol drinken in Amerika en bovendien mag je vanaf 21 jaar je busrijbewijs halen. Redenen genoeg voor een feestje dus! Bij studentenverenigingen wordt het 21e levensjaar vaak uitbundig gevierd door middel van een 21 diner. De hele groep gaat dan op bezoek bij het ouderlijk huis van de jarige om lekker verwend te worden met allemaal lekkernijen. Deze traditie zet zich tegenwoordig ook buiten studentenverenigingen voort. Maar wat is een 21 diner precies? Nou, bij een 21 diner komen best wel wat regeltjes om de hoek kijken. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om dit op je eigen manier in te vullen met wat minder strenge regels. In dit blog zal ik daarom eerst uitleggen wat nou precies de regels zijn en hierna licht ik uit hoe jij het best je 21 diner kunt organiseren.21 diner

Regels

  • Als meisje ben je verplicht alleen je vriendinnen uit te nodigen en als jongen is de bedoeling dat je alleen je jongens vrienden uitnodigt.
  • Zoals ik al zei, je houdt je 21 diner bij je ouders thuis. Zo zien al je (nieuwe) vrienden waar jij bent opgegroeid en wie jou heeft opgevoed.
  • Je 21 diner moet een thema hebben. Dit kan een kleur zijn, maar ook een land, verkleedthema of gala noem maar op. Afhankelijk van je thema kun je een dresscode opstellen. Je gasten zijn dus verplicht om zich aan het thema te houden.
  • Je nodigt je gasten uit door middel van een 21 diner uitnodiging. Dit kan een kaartje zijn maar ook een Facebook uitnodiging. Het leukste is natuurlijk om echte uitnodigingen te versturen, net als vroeger. Wanneer je dit doet, hebben je gasten meteen een exclusief en luxe idee bij jouw 21 diner. Meld op je uitnodiging altijd de dresscode!
  • Belangrijk is natuurlijk je menu. Zorg ervoor dat er bij iedere gast een menukaartje naast of op het bord staat. Op deze manier weet iedereen wat voor lekkers ze te wachten staat. Wanneer je een echt 21 diner wil geven is het de bedoeling dat je ouders het menu verzorgen. Maar dit is natuurlijk geen must!
  • Omdat je ouders zo gastvrij en aardig zijn dat ze al jouw vriendinnen verwelkomen, ontvangen ze van de gasten een cadeautje. Dit kan van alles zijn, bijvoorbeeld een boeket bloemen of een eetbon (zodat ze ook door een andere chef in de watten worden gelegd).
  • Bij een echt 21 diner hoort een tafelschikking. Probeer op een originele manier naamkaartjes te knutselen en deze bij ieders zitplaats te zetten. Wanneer je gegarandeerd wil zijn van geen awkward stiltes, zet dan de kletskousen aan het hoofd van de tafel. Zo ben jij verzekerd dat er telkens wel weer een gesprek aangeknoopt wordt.
  • Maak je tafel mooi en chique op. Dit match je met je thema. Ook versier je de ruimte waar je 21 diner gegeven wordt met leuke versiering die past bij jou thema. Kies er bijvoorbeeld voor om een leuke etagère op je tafel te zetten. Zo kunnen je gasten zelf kiezen wat en hoeveel ze van iets willen eten.
  • Het is bij een 21 diner vanzelfsprekend dat je vriendinnen/vrienden een stukje of optreden voor jou organiseren. Dus bereid je voor op een worst-case-scenario babyfilmpjes!
  • Niet alleen je vriendinnen treden op. Nee, bij een chique diner hoort natuurlijk een speech. En die ga jij geven!
  • Tijdens het diner worden natuurlijk de nodige hapjes en drankjes genuttigd. Hierna is de bedoeling dat jij en je vriendinnen opstap gaan naar de kroeg waar je vroeger ook altijd op stap ging. Een leuke reünie dus!

21 diner menu

 

Tips

 • Zorg ervoor dat je genoeg bestek en glazen in huis hebt. Het is ook leuk als je goedkope glazen in huis haalt zodat je ze kunt personaliseren door op ieder glas de naam van de gast te schrijven. Dit is super leuk om te zien bij binnenkomst. En tevens heb je meteen je tafelschikking duidelijk gemaakt.
 • Bedenk vooraf hoeveel gasten je uit wilt nodigen en ook hoeveel je er kunt uitnodigen. Het is natuurlijk niet slim om 50 man uit te nodigen en dat je er erna achterkomt dat je helemaal niet de ruimte en de middelen tot je beschikking hebt. Denk bijvoorbeeld aan de grote pannen die je nodig hebt wanneer je voor zoveel man gaat koken.
 • Bedenk vooraf hoeveel geld je uit wil geven aan je 21 diner. Dit is belangrijk om te weten aangezien je dan weet hoeveel geld je kunt uitgeven aan versiering en tafelopmaak maar ook hoeveel gasten je uit kunt nodigen. Bovendien is je menu afhankelijk van je budget. Heb je een iets lager budget kies er dan bijvoorbeeld alleen voor een (voor-) hoofd en nagerecht, zonder tussengerechtjes of kaasplankjes op het eind of vooraf.  Je kunt er natuurlijk ook je eigen draai aangeven en kiezen om te gaan gourmetten. Ook super gezellig! Wanneer je een iets hoger budget hebt, kun je kiezen voor een 7-gangen tapasmenu met allemaal kleine hapjes. Het maakt in principe niet uit of je een lager of hoger budget hebt, je 21 diner wordt alsnog super leuk en lekker.
 • Afhankelijk van je thema, ga je netjes gekleed. Kies bijvoorbeeld voor een galajurk of een little black dress als je thema gala is.
 • Zorg er altijd voor dat je gasten de jassen op kunnen hangen op een kapstok bij binnenkomst. Je wilt niet je ruimte verpesten omdat iedereen de jas over de stoel heeft hangen of in een hoekje heeft gelegd. Bovendien is het ook fijn voor je gasten als ze de jas gewoon netjes op kunnen hangen.

Voorbeeld menu:

 

Deel deze blog met je vrienden:

Tags:  Diner Feesten Lifestyle OTTO Tips Verjaardag

Evie van den Berg




You might also like