Interieur tips / Wonen / 9 maart 2016

4 tips om je tuinmeubelen te onderhouden

De maand maart is weer aangebroken en dat betekent dat de lente weer voor de deur staat. De zonnestralen laten nog een beetje op zich wachten, maar we staan te trappelen om lekker de buitenlucht in te gaan zodra de temperatuur het toelaat. Bij het voorjaar denken we inderdaad aan het buitenleven. De deuren kunnen weer open, de verwarming kan lager en de tuinmeubelen kunnen weer naar buiten. Maar hoe zal het met die tuinmeubelen zijn? Die hebben waarschijnlijk een aantal maanden ongebruikt binnen gestaan dus is het zaak om ze weer outdoor proof te maken. Wil jij graag weten hoe? Lees dan hier 4 handige tips!

Beschermen. Om lang plezier te houden van je tuinmeubelen is het in eerste instantie belangrijk om ze goed te beschermen tegen vuil en beschadiging van buitenaf. Beschadiging kan niet alleen veroorzaakt worden door krassen en stoten, maar ook door water en uv-straling. Afhankelijk van het materiaal van je tuinmeubel kun je hier verschillende producten voor gebruiken. Een veel voorkomend materiaal is natuurlijk hout, waar ook weer allerlei varianten van zijn in tuinmeubelen. Denk maar aan onbewerkt hout, geschilderd hout of het bekende teak (hardhout). Daarnaast zien we tegenwoordig ook veel kunststof tuinmeubelen. Een bekende variant hiervan is wicker, de gevlochten vorm van het materiaal poly-rotan dat we vaak zien bij loungesets. Ook metaal en aluminium worden veel gebruikt. Elk materiaal wordt volgens eigen methoden behandeld. Lees verder mee hoe!

loungeset

Onderhoud. Er zijn verschillende producten om je houten meubelen mee te beschermen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor beits. Dit zorgt voor een dun beschermlaagje tegen krassen, laat het hout ademen en is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Daarnaast kun je houten tuinmeubelen ook lakken, met een gekleurde of transparante lak. Let hierbij wel goed op of je te maken hebt met een harde of zachte houtsoort, want niet elke lak is geschikt voor iedere houtsoort! Dan is er nog was, vaak ook wax genoemd. Dit heeft een waterafstotende functie en geeft je meubels een mooie glans. Een ander hulpmiddel om je meubels te beschermen tegen water en beschadiging is olie. Het is belangrijk dat de olie goed in het hout kan trekken, geef het hier na behandeling van je meubel dus ook even de tijd voor. Ook zorgt olie voor een natuurlijke uitstraling. Kunststof tuinmeubelen zijn veel makkelijker te onderhouden door de sterkte van het materiaal. Een aanrader is wel om een uv-beschermende spray te gebruiken. Het materiaal kan op den duur namelijk bros worden en eventueel breken. Op deze manier kun je dit dus voorkomen en ook zorgen dat het vuil niet teveel in het materiaal trekt. Tuinmeubelen van aluminium of metaal hebben ook nauwelijks onderhoud nodig. Een laagje wax of verf zorgt er in ieder geval voor dat het materiaal langer meegaat. Zorg dus dat je de juiste producten in huis haalt!

tuinmeubelen hout

Schoonmaken. Als je je tuinmeubelen een mooie beschermlaag hebt gegeven, betekent dat helaas niet dat je de rest van de zomer stil kunt blijven zitten. Bescherming voorkomt namelijk een hoop vuil en beschadiging, maar een spontane vlek dient wel zo snel mogelijk verwijderd te worden. De kans is groot dat je tijdens een fijne zomeravond per ongeluk je wijntje omstoot of dat er vet spetters van je barbecue producten op tafel belanden. Met een zachte spons met lauwwarm water en zeepsop (bijvoorbeeld groene zeep) kun je al een hoop vlekken en vuil verwijderen. Heeft je meubel toch een grotere schoonmaakbeurt nodig? Dan kun je ook een borstel of schuurmiddel gebruiken. Let weer goed op! Pas dit alleen bij de juiste materialen toe. Kunststof is hier bijvoorbeeld niet tegen bestendig, houd het hierbij dus gewoon bij een zachte spons. Voor de grove materialen als metaal en hardhout kan dit wel toegepast worden, net als de hogedrukreiniger. Maar ook hier weer een waarschuwing, houd genoeg afstand tot je tuinmeubel! Wanneer je te dichtbij komt met een te harde waterstraal kun je juist meer schade toebrengen.

Bijhouden. Iets dat we dat vaak vergeten (per ongeluk of stiekem expres ;)) is het bijhouden van onderhoud. Een eenmalige goede behandelmethode of schoonmaakbeurt verliest op lange termijn toch zijn effect, dus regelmatig onderhoud is wel degelijk van belang. En dit hoeft niet eens veel moeite te kosten. Zorg bijvoorbeeld dat je een schoonmaakdoekje bij de hand hebt zodat je na intensief gebruik (zoals tijdens een barbecue avond) je tuinmeubelen meteen schoon kunt maken. Zo is het ook beter om je tuinmeubelen in de zomer ‘s avonds binnen te zetten of onder een overkapping te zetten. Een eventuele zomerse regenbui in de nacht kan je meubels alsnog aantasten. Een andere handige tip zijn meubelhoezen, scheelt je een hoop sjouwwerk maar zorgt er wel voor dat je tuinmeubelen beschermd zijn. Zo heb je extra lang plezier van je mooie tuinmeubelen, want dat willen we natuurlijk allemaal!

sfeer impressie tuinmeubelen

Ben jij ook zo enthousiast geworden om je tuinmeubelen weer buiten te gaan zetten? Mocht je nog op zoek zijn naar inspiratie, bekijk dan hier ons ruime assortiment. Laat de zomer maar komen!

 

liefs whitney

Delen?

Reacties


Whitney
Whitney
Whitney (22) is online marketeer bij OTTO en houdt zich dagelijks bezig met alles op het gebied van SEO en social media. Daarnaast heeft ze een passie voor wedstrijdzwemmen, is ze dol op lekker eten en blijft ze graag op de hoogte van de laatste trends op het gebied van mode en lifestyle. Via social media weet ze altijd de leukste outfits en lekkerste restaurantjes te vinden.