Alle wonen artikelen / General / Wonen / 5 oktober 2022

5 handige tips om een donkere kamer lichter te maken

Donkere kamer oplichten

Loop jij in je eigen huis er tegenaan dat je toch wat donkere kamers hebt door onvoldoende licht? Dit gemis aan daglicht komt waarschijnlijk door een gebrek aan voldoende ramen. Niet getreurd, want met al een paar tips kun jij dit probleem verhelpen zonder het plaatsen van extra ramen. Lees snel verder voor vijf tips om een donkere kamer lichter te maken.

Kunstmatig een donkere ruimte verlichten

Een van de meest voorspelbare oplossingen is het gebruik van de juiste verlichting. Naast dat lampen een mooie sfeer kunnen geven aan de ruimte is het ook belangrijk om voldoende lampen te hebben in de ruimte om het op te lichten. Om het gebrek aan licht het beste op te lossen kun je gaan voor LED lampen met natuurlijk daglicht. Plaats een mooie hanglamp die voldoende licht geeft aan de ruimte. Kies daarnaast een mooie vloerlamp in de hoek van de kamer en vul de ruimte nog extra met wat kleinere lampen zoals tafellampen of wandlampen.

verlichting hanglamp

Wand met spiegels

Spiegeltje aan de wand

Wellicht denk je niet meteen aan een spiegel bij het oplichten van je huis. Echter, zorgt dit woonaccessoire niet alleen voor een optisch grotere ruimte, maar ook voor het oplichten van je kamer. Spiegels reflecteren namelijk het licht. Plaats de spiegel tegenover de lichtbron, zoals een raam, en je zult zien dat de kamer meteen veel lichter en ruimer oogt. Als je de ruimte hebt kun je een grote spiegel plaatsen tegen de muur of een mix van kleinere spiegels bij elkaar. Zo vul je meteen de lege plek op de wand en kan het veel licht reflecteren. Lees ook ons artikel over trendy spiegels om te zien welk type spiegel bij jouw kamer past.


De juiste gordijnen kiezen

Het kiezen van de juiste gordijnen kan ook erg belangrijk zijn voor het oplichten van de ruimte. Zo is er een enorm aanbod bestaande uit verschillende kleuren en materialen. Om het daglicht wat de ruimte binnenkomt zo min mogelijk tegen te houden, zijn licht doorlatende gordijnen een goede optie. Naast het kiezen van een transpartante stof werkt het goed om voor een lichte kleur te kiezen. Wil jij toch iets meer privacy in de kamer? Dan zijn half transparante gordijnen ideaal. Door deze gordijnen kan er niet naar binnen worden gegluurd en blijft er alsnog veel licht naar binnen komen.

Lichte transparante gordijnen


Licht vloerkleed

Vloerkleed als eyecatcher van de donkere kamer

Een andere tip die zowel voor sfeer zorgt als voor het oplichten van de kamer is een mooi vloerkleed. Zeker wanneer je al een donkere vloer hebt kun je met een licht vloerkleed de ruimte lichter maken. Door het contrast van het lichte kleed met de donkere vloer zal het vloerkleed een echte eyecatcher worden in de kamer. Let wel op dat het contrast niet te groot wordt tussen de vloer en het vloerkleed om een kil effect te voorkomen.


Minimalistisch en opgeruimd

De laatste tip die jou gaat helpen bij het lichter laten lijken van je donkere kamer is door het creëren van een luchtige en ruime kamer. Door te kiezen voor een minimalistisch interieur oogt de kamer wat leger en dit zorgt voor meer ruimte én licht. Dus vermijd de grove en donkere meubels. Kies bijvoorbeeld voor meubels in een Scandinavische stijl. Deze meubels kenmerken zich door dunne pootjes wat zal zorgen voor een ruimtelijker en lichter effect. Daarnaast kun je gebruik maken van mooie opbergmanden om de kleine troepjes die rondslingeren in de kamer bij elkaar te houden in een mooie mand.

Minimalistische woonkamer


Ga jij deze tips gebruiken om je donkere kamer op te lichten? Laat het ons weten! Lees ook eens ons eerder geschreven artikel over het vermijden van inrichtingsfouten om ervoor te zorgen dat jouw kamer helemaal tot in de puntjes goed is ingericht.

handtekening

Deel deze blog met je vrienden:

Tags:  Inrichten Tips Wonen

Marlie Cremers
You might also like