Alle wonen artikelen / General / Wonen / 13 april 2017

5 tips om je huis(kamer) groter te laten lijken

De grootte van je woning kun je helaas niet altijd kiezen, maar de inrichting gelukkig wel. Is jouw huisje klein en fijn, maar zou je de woonkamer wat ruimtelijker, groter en opener willen laten lijken? Met een paar slimme tips en trucs kun je de kamer er toch ruimer uit laten zien. Zelfs de meest kleine woonkamer kun je mooi inrichten!

huiskamer

1. Lichte kleuren

Een kleurtje op de muur kan een wereld van verschil maken. Lichte en zachte kleuren, zoals wit, beige en pastelkleuren reflecteren het licht en ogen fris waardoor ze ruimtes optisch groter laten lijken. Donkere kleuren kunnen er juist voor zorgen dat het lijkt alsof de muren op je af komen. Ook hebben veel mensen een voorkeur voor het gebruik van warme kleuren in hun interieur. Warme tinten creëren een gezellige en aangeklede sfeer in huis. Echter, deze kleuren laten je huis tegelijk ook kleiner lijken. Koele kleuren, zoals mint of lichtgrijs, hebben een vergrotend effect. Als je de kamer hoger wilt laten lijken, is het verstandig om de muren en het plafond in dezelfde kleur te schilderen. Je ziet dan geen scheidingslijnen meer, waardoor het ruimtelijker lijkt. Verwarmingsbuizen en radiatoren die voor je muur hangen, kun je het beste in dezelfde kleur als de muur verven. Zo vallen ze wat meer weg tegen de achtergrond. Een voordeel van neutrale kleuren is dat je gemakkelijker je accessoires en je kleurenpalet in huis kunt veranderen

2. Pootjes

Grote, massieve meubels die dicht bij de grond staan, kunnen je kamer kleiner laten lijken. Vaak geldt: hoe meer je van de vloer kunt zien, hoe beter. Bij meubels op (hoge) pootjes kun je onder de meubels doorkijken en dit zorgt ervoor dat de ruimte opener lijkt. Kies daarom voor een tv-meubel en bank op poten en zet een paar kleine bijzettafeltjes neer die verschillende hoogtes hebben.

3. Vloer

Vaak worden vloeren in de lengterichting van een kamer gelegd. Echter, als je de vloer in een diagonale richting legt, kun je het vertrek breder laten lijken. Tegelvloeren, houten vloeren en parket- en laminaatvloeren zijn hier heel geschikt voor. Ook is het slim om de plinten in dezelfde kleur als de vloer te schilderen.

4. Verlichting

Licht is onmisbaar als je jouw ruimte groter wil laten lijken! In het algemeen geldt; hoe meer daglicht een woonkamer binnenvalt, hoe ruimer en opener hij lijkt. Ruimtes die niet goed verlicht zijn, voelen benauwd aan en lijken krapper. Zorg er daarom voor dat je gordijnen zo ver mogelijk open kunt schuiven. Een andere truc is om niet te veel spullen voor de ramen of in de vensterbank te zetten. Is jouw huis niet gezegend met grote ramen? Dan doe je er goed aan om andere verlichting in je huis te zetten. Bovendien laat een variatie in de hoogte van de lampen een kamer ruimer lijken. Denk bijvoorbeeld aan een wandlamp én plafondlamp, maar ook een mooie lamp die op de vloer staat. Vergeet vooral niet om donkere hoekjes te verlichten!

5. Spiegels

Spiegels kunnen een ruimte meer diepte, breedte, hoogte of lengte geven. Ze creëren als het ware een extra dimensie. Daarnaast reflecteren spiegels het daglicht van buiten. Meubelstukken met een glanzend of reflecterend oppervlak geven hetzelfde ruimtelijk effect. Wel kun je het beste kiezen voor één grote spiegel in plaats van voor meerdere kleine spiegels. De kamer zal dan juist drukker en rommeliger overkomen.

je woonkamer ruimer laten lijken

Een laatste, algemene tip is om je kamer zo rustig mogelijk te houden. Het is natuurlijk leuk om je interieur aan te vullen met allerlei woonaccessoires, maar don’t overdo it. Een kamer vol rondslingerende spulletjes ziet er rommelig en daarom druk uit. Probeer dus onnodige en overbodige decoraties weg te halen en uit het zicht op te bergen. Een netjes opgeruimde kamer voelt fijn en ruimtelijk aan.

liefs_robin

Deel deze blog met je vrienden:

Tags:  Interieur Tips Wonen Woonkamer

Robin
Robin Vlasblom
Robin (21) is stagiaire bij OTTO's team Social. Ze hoopt hier, als voorbereiding op haar master Marketing Management, alles te leren over online marketing. Het liefst zou ze de hele wereld rondreizen, maar met een goed boek of spannende serie, lekker eten of een avondje stappen met vriendinnen is ze al dolgelukkig.
You might also like