Alle wonen artikelen / General / Wonen / 5 november 2021

5 veelgemaakte fouten tijdens het aanschaffen van een nieuw tapijt!

hoekbank met tapijt

Tapijten zijn essentieel om een geheel te maken van de ruimtes in je huis. Een vloerkleed maakt je huis, in combinatie met de juiste accessoires, helemaal af! Toch kan het uitkiezen van het juiste tapijt nog erg lastig zijn. Zo zien we vaak dezelfde fouten die gemaakt worden door mensen tijdens het aanschaffen van een nieuw vloerkleed. Bijvoorbeeld het geen rekening houden met de ruimte die je hebt, een veel te trendy vloerkleed aanschaffen of vergeten dat je kinderen en/of huisdieren geen rekening houden met je kleed. Allemaal voorbeelden van fouten waar wij je door middel van dit artikel voor zullen behoeden! Lees dus snel verder om te weten waar je op moet letten als je een nieuw vloerkleed gaat kopen!

1.     Een te klein/te groot tapijt voor de ruimte kiezen

De eerste fout die we vaak terugzien, is dat mensen te kleine of juist te grote tapijten kiezen voor de ruimte in de kamer. We zien beide fouten vaak terug! Een vloerkleed moet echt in verhouding staan met de ruimte die je hebt in een kamer. Een te klein tapijt ziet er vaak raar uit, maar een te groot tapijt ook. Je kunt dit het beste oplossen door je vloerkleed af te stemmen op de ruimte die de kamer verschaft. Een richtlijn die je kunt hanteren is dat je vloerkleed niet groter moet zijn dan de helft van de kamer. Het vloerkleed moet ook niet kleiner zijn dan een vijfde deel van de kamer. Dit zijn wel enkel richtlijnen, soms is een iets kleiner/groter vloerkleed juist ideaal binnen je interieur!
hoogpollig tapijt


2.     Een te klein vloerkleed voor je meubels uitzoeken

Hoekbank met opbergruimte
Er is ook nog eens onderscheid te maken in het uitzoeken van een te klein tapijt voor de ruimte en voor je meubels. Zo kan je vloerkleed groot genoeg zijn voor de ruimte, maar te klein zijn voor het meubel dat het tapijt ondersteunt. Als je bijvoorbeeld een vloerkleed voor je bank neerlegt, is het wel van belang dat het vloerkleed groot genoeg is voor de bank. Het is een vreemd aanzicht als je een klein, rond tapijt neerlegt voor een grote, rechthoekige bank. Het is dus van belang dat je goed rekening houdt met de grootte van het meubel en het vloerkleed dat je hierbij wilt leggen.


3.     Het kopen van een trendy tapijt

Op de hoogte blijven van trends en hierin meegaan is altijd ontzettend leuk. Het is nou eenmaal interessant om te zien hoe er constant veranderingen plaatsvinden op het gebied van interieur en fashion! Echter is het wel heel belangrijk dat je niet alleen maar een tapijt koopt, omdat het op dat moment trendy is. Want alhoewel trendy vloerkleden vaak fantastisch zijn: het zijn geen kleine aankopen. Het is niet hetzelfde als het aanschaffen van trendy kaarsenhouders of dekens. Als je dus besluit om een trendy vloerkleed aan te gaan schaffen, moet je 100% zeker zijn dat het bij de stijl van je interieur past. Één goed voorbeeld van een vloerkleed dat trendy was, is een wollen vloerkleed. Dit is het perfecte voorbeeld van een trendy tapijt dat wellicht niet meer zo zeer in de mode is, maar nog steeds in heel veel huizen fantastisch staat!
gele hoekbank met trendy tapijt


4.     Niet aan je kinderen en/of huisdieren denken

hoogpollig vloerkleed
Een andere veelgemaakte fout is het geen rekening houden met je kinderen en/of huisdieren tijdens het aanschaffen van een tapijt. Zo is een lichtgekleurd vloerkleed niet de beste keuze als je kinderen hebt rondrennen. Voor je het weet knoeien ze limonade en is je tapijt verpest! Dit kan natuurlijk net zo goed gebeuren door je hond. Na een lange ronde door de regen en modder rent je hondje zomaar naar binnen over je lichtgekleurde tapijt heen. Nachtmerries, maar het kan helaas wel gebeuren! Daarom kun je jezelf hier beter voor behoeden door een donker vloerkleed te kopen in plaats van een licht vloerkleed.


Hetzelfde geldt voor het kiezen voor hoogpolige vloerkleden. Hoogpolige vloerkleden zijn prachtig, maar niet echt geschikt als je kinderen en/of huisdieren hebt. Vuil blijft zich ophopen in hoogpolige vloerkleden, waardoor bijvoorbeeld hondenharen echte boosdoeners zijn voor dit type tapijt. Een laagpolig vloerkleed is daardoor vele malen geschikter. Natuurlijk moet je je tapijt regelmatig schoonmaken, maar het wordt erg vervelend als dit een dagelijkse klus wordt. Wil je weten hoe je een tapijt het beste kunt reinigen? Lees dan ons eerder geschreven artikel over hoe je je tapijt reinigt!

5.     Helemaal geen tapijt neerleggen!

En dan de laatste fout die wellicht wel de grootste fout van allemaal is: helemaal geen tapijt neerleggen! Correct, veel mensen onderschatten de waarde van een vloerkleed voor een ruimte en voor de gezelligheid in je huis. Daarom is het echt van belang dat je gebruik maakt van vloerkleden! Vormen, maten, kleuren en patronen: er is zo ontzettend veel keuze op het gebied van vloerkleden. Ondertussen kun je elk soort vloerkleed vinden waar je naar op zoek bent, waardoor je zeker het juiste tapijt zal vinden voor jouw huis!
tapijt met bijzettafels


Heb jij wel eens één of meerdere van deze veelgemaakte fouten gemaakt? En is jouw tapijt momenteel wel geschikt voor je huis?

Handtekening liefs Elisa

Deel deze blog met je vrienden:

Tags:  Interieur Wonen Woonstijlen

Elisa van Doorn
You might also like