General / Lifestyle / Recepten / 27 december 2016

Alternatieven voor traditionele oliebollen

Het aftellen tot het nieuwe jaar is inmiddels écht begonnen! Bij oud op nieuw horen natuurlijk oliebollen, een traditioneel Hollandse lekkernij. Ieder jaar zijn ze bij mij in ieder geval van de partij! Bij jou ook, of ben je er niet weg van? Als dat laatste het geval is ga ik je vandaag helpen. Want ik vertel je meer over oliebollen, tips om ze op een andere manier klaar te maken en alternatieve lekkernijen voor deze kanjers.

Hoe zit het ook alweer met de oliebol?

Oliebollen zijn een eeuwenoud recept, ze stammen namelijk uit de 17e eeuw! Oorspronkelijk werden ze oliekoeken genoemd maar sinds de 20e eeuw zijn het gewoon oliebollen. De oliebol wordt gemaakt van bloem, eieren, gist en melk. Het wordt gekenmerkt als een gefrituurd gist deeggerecht. Alle ingrediënten worden samengevoegd, vervolgens moet het beslag een uur rijzen en daarna kan het worden gefrituurd. Ten slotte bestrooi je ze met poedersuiker. Met oliebollen zelf kan ook worden gevarieerd. Zo worden er tegenwoordig vaak krenten, rozijnen en appel aan het beslag toegevoegd.

Tips om oliebollen klaar te maken

Houd je wel van oliebollen maar vind je ze te vet vanwege het frituren? Dan heb je misschien wat aan deze tips. Je hoeft oliebollen namelijk niet per se gefrituurd te eten. Tegenwoordig zijn er oliebollenmixen verkrijgbaar speciaal ontwikkelt voor de oven. Een gezond alternatief voor het afbakken van jouw lading! Maar wist je dat je ook oliebollencake kunt maken?

Dat doe je zo:

  • Je bereidt het beslag
  • Verwarm de oven voor op 50 graden Celsius
  • Laat de oliebollen 45 minuten rijzen
  • Vet een cakeblik in en voeg het beslag toe
  • Bak de oliebollen op 200 graden Celsius, 20 minuten

Daarnaast zou je oliebollen ook kunnen afbakken in een cupcakemaker. Ze zijn dan binnen 10 minuten klaar. Ben je nog op zoek naar bakkersattributen? Neem een kijkje bij onze bak spullen.

Alternatieven voor oliebollen

Ondanks dat er ooit is besloten dat de oliebol bij oud en nieuw hoort, betekent dit niet dat jij die traditie hoeft te volgen. Er zijn genoeg alternatieven voor deze lekkernij, die ook zoet zijn! Het onderstaande rijtje kan je misschien verder helpen:

  • Appelbeignet
  • Zeeuwse bolussen
  • Bossche bollen
  • Bagels met appel en rozijnen
  • Churros
  • Wafels

Al deze alternatieven kun je kopen, maar natuurlijk ook zelf maken! Hieronder vind je het recept voor bagels met appel en rozijnen:

Bereidingstijd: 15 minuten

Voor 4 personen

Wat heb je daar voor nodig? 

  • Bagels
  • Roomkaas
  • Appel
  • Rozijnen
  • Kaneel

Bereiden: een makkelijker receptje is er bijna niet, dus dit gaat je vast en zeker lukken! Daarnaast is dit ook een vrij gezonde lekkernij. Ik zou hem zeker gaan klaarmaken!

  • Bak de bagels (4 stuks) af in een voorverwarmde oven op 180 graden Celsius ca. 8 minuten
  • In de tussentijd kun je een appel schillen en in blokjes snijden. Vergeet daarnaast de rozijnen niet te laten weken in water
  • Snijd de bagels na het bakken doormidden, besmeer ze met de roomkaas
  • Bestrooi vervolgens de bagel met appel en rozijnen
  • Garneer met een beetje kaneel

Is dit niet makkelijk en super lekker?

Fijne jaarwisseling!

liefst

Delen?

Reacties


Juliette de Man
Juliette de Man
Juliette (19) volgt een studie Communicatie en is gek op modetrends en lekkere recepten. Als nieuw teammember van OTTO’s team social hoopt ze alle ins en outs over online marketing te leren. Wanneer ze eenmaal haar mond opendoet, kwebbelt ze er al gauw op los. Daarnaast waardeert ze de kleine dingen in het leven, probeert ze graag nieuwe recepten uit en houdt ze van leuke dingen ondernemen met familie en vrienden.