Barbecue goedkoop organiseren: wat heb je nodig?

Het mooie weer is begonnen! Genoeg reden voor tuinfeesten met veel gezelligheid, drankjes en natuurlijk: lekker eten. Naast alle gezelligheid, komen er behoorlijk wat organisatorische vaardigheden kijken bij het organiseren van een barbecue feest. En tijdens de barbecue wil je natuurlijk ook geen zwart lapje vlees serveren aan je gasten. Daarom kan deze blog dienen als een handige checklist zodat jij zeker weet dat je niks vergeet en een top avond kan hebben zonder stress én met lekker eten.

barbecue feest

1. Voorbereiding

Wanneer het feestje al een tijdje gepland staat kunnen de voorbereidingen alvast beginnen. Je kunt in de weken voorafgaand aan het barbecue feest al alert zijn op alle aanbiedingen in de supermarkt. De ene week zijn de hamburgers in de aanbieding, de andere week de biefstuk. Je kunt het vlees tot wel 2 maanden bewaren in de vriezer. En wanneer je alles in de aanbieding koopt zul je goedkoper uit zijn dan wanneer je alles in de week zelf pas koopt. Wanneer je pas last-minute weet dat je een feestje geeft, houdt er dan rekening mee voor hoeveel personen je vlees moet halen. Gemiddeld eet één persoon ongeveer 400 gram vlees bij een barbecue. Let op: wanneer je groep uit alleen maar mannen bestaat, houdt dan rekening met 500 gram vlees per persoon.

2. Barbecue

Je hebt tegenwoordig barbecues die op elektriciteit, gas en houtskool werken. Bij de gasbarbecue heb je bijvoorbeeld weinig last van rook en deze is na de barbecue makkelijk schoon te maken. Vandaar dat deze zeer geschikt is voor in de binnentuin. Een nadeel is echter dat je genoeg spiermassa moet hebben om een gasfles te tillen. Bij elektrische barbecues heb je ook weinig last van rook. Echter deze zijn vaak een stuk kleiner dan gasbarbecues. Nog een nadeel is dat je deze barbecue niet overal mee naar toe kunt nemen aangezien hij stroom nodig heeft. Dit is dan weer het voordeel van een barbecue die werkt op houtskool, deze kun je overal mee naar toe nemen aangezien je geen stroom nodig hebt. Een nadeel: ze zijn wel iets lastiger schoon te krijgen en ze zijn lastiger op temperatuur te krijgen.

Mijn tip wanneer je niet zelf de hele avond de barbecuechef wil zijn: zet een tafelgrill barbecue op tafel. Zo kan iedereen toch gezellig met z’n alle aan de tafel blijven zitten. En bovendien kan iedereen een beetje bijdragen aan het kokkerellen. Aangezien ze niet prijzig zijn kun je er ook twee op tafel zetten wanneer je met een grotere groep bent.

tafelgrill barbecue

3. Ijsklontjes

Tijdens de barbecue wil je genieten van al het lekkere eten en drinken. Aangezien je toch wel wat verkoeling kunt gebruiken met het lekkere warme weer is het slim om een fles water (of fles wijn) te bewaren in een koeler. Zeker handig aangezien je nu niet steeds naar de koelkast hoeft te lopen en iedereen toch een lekker koud drankje heeft. Goedkopere optie: vul een karaf met water met daarin munt en citroenschijfjes. Gooi er wat ijsklontjes bij en je hebt een lekker fris drankje. Wanneer je toch citroenen in huis heb gehaald: zet een kommetje citroenwater op tafel. Vooral wanneer je je spareribs hebt afgekluifd is het fijn dat je even je handen schoon kan maken.

4. Groenten

Over vlees gesproken, het allerbelangrijkst aan een barbecue is natuurlijk: lekker (vegetarisch) vlees. Maar aangezien vlees duur is, kun je er voor kiezen om meer groentes in plaats van vlees te bereiden. Denk bijvoorbeeld aan gepofte aardappel of gevulde paprika, deze is op de barbecue nog lekkerder dan wanneer je hem in de oven gaart. Je kunt ook een lekker koude pastasalade maken. Houd er rekening mee dat één persoon gemiddeld tussen de 150 en 200 gram salade eet. Wanneer je toch kiest voor veel vlees kun je er voor kiezen een American BBQ party te organiseren waarin iedereen iets maakt en meeneemt van thuis. Denk bijvoorbeeld aan spiesjes, hamburgers of worstjes. Zo zijn de kosten verspreidt en kan iedereen gegarandeerd iets eten wat ze lekker vinden.

5. Servies

Al dit lekkers kun je natuurlijk eten op een plastic bordje, maar iets milieubewuster (en goedkoper) is om gewoon borden te gebruiken. Bovendien heb je op deze manier geen last van afbrekend en wegwaaiend plastic bestek. Je kunt bijvoorbeeld deze leuke fonduebordjes gebruiken. Ze zijn dan misschien niet specifiek voor een barbecue, maar het eten wordt er zeker niet minder lekker op. En door de gescheiden vakjes zal je bord er niet uitzien als een groot slagveld. Ook al kunnen gemengde sausjes soms ook heel lekker zijn (tip: curry en mayonaise).

fondueset barbecue

6. Schoonmaak

Het vervelendste aan de barbecue is natuurlijk het opruimen en schoonmaken. Maar maak je barbecue altijd goed schoon, want wanneer je dit goed bijhoudt zal je barbecue langer goed blijven.  Let op: haal bij het schoonmaken van een elektrische barbecue altijd eerst de stekker uit het stopcontact. Je kunt ook grillreiniger gebruiken om je barbecue grondig schoon te maken. Spray wat op het barbecue rooster, laat het even intrekken en maak het vervolgens schoon met een doek. Klaar is kees!

Veel plezier met de barbecue en smakelijk eten!

Deel deze blog met je vrienden:

Tags:  Barbecue Goedkoop Lifestyle Must haves OTTO Zomer

Evie van den Berg
You might also like