Voorbereidingen vooraf
Het koude water in, dat is niet voor iedereen weggelegd. Zeker niet in de koudste periode van het jaar. Het is handig om je voor te bereiden voordat je een duik neemt in het frisse water. Het belangrijkste van de nieuwjaarsduik is de inschrijving. Op sommige plekken kun je je op de dag zelf nog inschrijven, op andere plekken moet je het ruim van te voren regelen. Hoe dan ook, zorg dat je de inschrijving niet misloopt!
Ben jij een echte koukleum? Dan is het misschien handiger om voor een badpak of tankini te gaan tijdens de duik. Een bikini is hartstikke leuk, maar zeker vooraf kouder. Zorg er ook voor dat waterschoenen of dichte schoenen hebt waarmee je de zee in kan. Niks is zo vervelend als ijskoude voeten of op een schelp stappen. Wanneer je op slippers rent, loop je kans dat je deze uit gaan of dat je deze zelfs kwijtraakt.
Nieuwjaarsduik!
Wanneer je naar de nieuwjaarsduik gaat is het verstandig om de juiste spullen mee te nemen. Vergeet niet om je handdoek, sokken, droge schoenen, een muts (deze krijg je vaak bij een inschrijving), warme kleding en ondergoed mee te nemen. Het handigste is om je badkleding vast onder je kleding aan te hebben, zodat je je maar één keer hoeft om te kleden op het strand. Daarnaast is het praktisch om een warme badjas mee te nemen. Deze kun je over je badkleding aantrekken tijdens de warming-up en vlak voordat je het water ingaat.
Daarnaast kun je je ook insmeren met vaseline. Dit dient als een soort vetlaagje en beschermd tegen kou. Doe ook altijd voordat je het water ingaat een warming-up. Tijdens de meeste nieuwjaar duiken wordt er een gezamenlijke warming-up gedaan. Wordt dit niet gedaan? Zorg dan dat je zelf een warming-up doet, van minimaal 3 minuten. Blijf op en neer lopen, maak wat sprongen of doe wat jumping jacks. Strek je goed uit en blijf vooral in beweging.
Hoe blijf je warm?
Na de nieuwjaarsduik wil je waarschijnlijk maar één ding, opwarmen. Je hebt het in één keer koud. Wissel gelijk je schoenen om en droog je goed af. Kleed je daarna zo snel mogelijk (en warm) aan. Zorg er ook voor dat je iets van een muts en handschoenen aantrekt. Daarna is het verstandig om iets warms te eten en/of drinken. Neem thee, koffie, (erwten)soep of iets anders warms. Heb je geen zin om hiervoor in de rij te staan? Neem dan zelf een thermoskan mee. Laat je lichaam langzaam opwarmen. Daarnaast is het goed om thuis een (warme) douche te nemen, niet alleen om warm te worden maar ook om het zand van je af te spoelen.
Wat je ook doet, doe de duik nooit alleen! Door de kou kunnen je spieren verlammen en zou je kunnen verdrinken. Bij de meeste nieuwjaarsduiken zijn de reddingsbrigade, de strandwacht en andere deelnemers aanwezig. Let op elkaar zodat de duik voor iedereen een leuke, gezonde start van het nieuwe jaar is!
Tags: Lifestyle Nieuwjaar OTTO