Alle wonen artikelen / General / Wonen / 8 oktober 2021

De beste luchtbevochtiger voor in huis!

sfeerfoto lucht

Een luchtbevochtiger is uitermate geschikt om de luchtvochtigheid in je huis te verbeteren, wat weer meerdere gezondheidsvoordelen heeft. Al helemaal in de winter wanneer we massaal weer de verwarming en kachels aanzetten, is het van belang dat we moeite doen om de luchtvochtigheid in huis te verbeteren. Toch zijn veel mensen nog niet bekend met de voordelen die een luchtbevochtiger te bieden heeft, of wordt het simpelweg gezien als een overbodige luxe. Echter is er tegenwoordig zo veel keuze in luchtbevochtigers, dat deze ook in veel verschillende prijsklassen te vinden zijn. In dit artikel vertellen we je meer over hoe een luchtbevochtiger werkt, de verschillende soorten luchtbevochtigers, de plaatsing in huis en kenmerken waar je op moet letten als je er een wilt aanschaffen. Lees dus snel verder om alles te weten te komen over luchtbevochtigers!

Hoe werkt een luchtbevochtiger?

Luchtvochtigheid is simpelweg de hoeveelheid vocht die in de lucht is opgenomen. Warme lucht houdt meer vocht vast dan koude lucht en planten houden van een hoge luchtvochtigheid. Planten blijven op hun best bij een luchtvochtigheidspercentage van 50% tot 70%, terwijl de normale luchtvochtigheid in huis tussen de 20% en 30% ligt. Een lage luchtvochtigheid kan leiden tot een droge huid, hoofdpijn, allergieën, gebarsten lippen en hoesten. Een hogere luchtvochtigheid is dus niet alleen prettig voor je planten, maar ook voor je eigen gezondheid. Dus zelfs als je meer van kunstplanten houdt, is een luchtbevochtiger een verstandige investering!

Om de luchtvochtigheid in je huis te kunnen verhogen, is een luchtbevochtiger de beste en meest eenvoudige oplossing. Een luchtbevochtiger is een type klimaatregelaar voor in huis. Deze spuit zichtbare waterdamp in de lucht, dat afkomstig is van een verdampingsproces, waardoor de luchtvochtigheid in huis stijgt. Er zijn verschillende soorten luchtbevochtigers die op verschillende manieren het verdampingsproces op gang brengen. Echter leiden alle soorten tot hetzelfde resultaat, namelijk het verhogen van de luchtvochtigheid.
Wick luchtreiniger kids


Soorten luchtbevochtigers

In totaal zijn er vier soorten luchtbevochtigers om uit te kiezen voor je huis. Zo zijn er ultrasone bevochtigers, koudwaterdampers, stoombevochtigers en luchtbevochtigers met een reinigingsfunctie.

1.      Ultrasone luchtbevochtigers

Ultrasone luchtbevochtigers werken met trillingen en stoten tegelijkertijd zichtbare nevel uit, hierdoor kunnen ze licht spetteren. Het is dus niet heel verstandig om deze luchtbevochtiger op een houten achtergrond te plaatsen. Deze bevochtiger is door deze nevel wel ideaal om in de buurt van planten te plaatsen.

2.      Koudwaterdampers

Koudwaterverdampers zuigen lucht langs natte elementen. Hierdoor verdampt water op een natuurlijke wijze en wordt dit water eenvoudig door de hele ruimte verspreid. Deze type bevochtiger heeft wel een waterfilter die elke drie tot zes maanden vervangen moet worden.

3.      Stoom luchtbevochtigers

Stoombevochtigers gebruiken warme stoom om de lucht te bevochtigen. Hierdoor zijn ze gevaarlijk om bijvoorbeeld in de kinderkamer te plaatsen. Echter is deze type luchtbevochtiger wel onderhoudsvriendelijk en goed te plaatsen in bijvoorbeeld de werk- of woonkamer.

4.      Luchtbevochtigers met een reinigingsfunctie

Als laatste zijn er dus ook luchtbevochtigers die over een reinigingsfunctie beschikken, oftewel luchtreinigers. Deze bevochtigen de lucht en zuiveren deze tegelijkertijd. Hier zijn weer twee verschillende soorten van, namelijk de soort die de lucht reinigen met water of de soort die de lucht reinigen met een filter. Beide soorten reinigen de lucht van pollen en stof.

promed luchtbevochtiger


Waar in huis moet je een luchtbevochtiger plaatsen

Er zijn drie plaatsen in huis waar een luchtbevochtiger sterk wordt aangeraden. Dit zijn je werkplek, je slaapkamer en je woonkamer. We zullen je uitleggen waarom het verstandig is om een luchtbevochtiger aan te schaffen voor iedere plek.

Werk- of studeerplek

Of je nou een apart kantoor hebt of je werkplek zich in een van je andere kamers bevindt, wordt het alsnog sterk aangeraden om een luchtbevochtiger bij je werk- of studeerplek te plaatsen. Zo zijn klachten als droge ogen, hoofdpijn en zelfs een gebrek aan concentratie te wijten aan een droge luchtvochtigheid op je werkplek. Deze klachten kun je gemakkelijk oplossen door een luchtbevochtiger te kopen voor je werkplek. Wil je extra tips over wat je nog meer kunt doen om de ideale omstandigheden voor je werk- of studeerplek te creëren? Lees dan ons eerder geschreven artikel over hoe je de perfecte studieruimte creëert.

Een luchtbevochtiger in de slaapkamer

Je eigen kamer of misschien de kinderkamer, luchtbevochtigers zijn een fantastische toevoeging aan je slaapkamer. Het grote voordeel van een luchtbevochtiger in de slaapkamer is dat je helpt om de nacht rustiger door te komen, daarnaast is het ook nog eens super voordelig voor je welzijn. Het is wel belangrijk om voor een luchtbevochtiger te kiezen die niet te veel lawaai maakt, zodat deze je nachtrust niet verstoort. Daarnaast moet je een luchtbevochtiger met stoom vermijden, zodat je je hier niet aan verbrandt.

Woonkamer

Voor de woonkamer is het uitzoeken van de juiste luchtbevochtiger ook belangrijk. Het maakt niet echt uit of een luchtbevochtiger in de woonkamer wat meer geluid maakt of hitte uitstraalt. Wel is het belangrijk dat je rekening houdt met het materiaal van je meubels en of deze goed tegen extra vocht kunnen of niet. Als je veel planten in je woonkamer hebt, is een luchtbevochtiger een hele goede aankoop.

luchtbevochtiger kinderkamer


Kenmerken van een luchtbevochtiger

Er zijn verschillende onderdelen waar je rekening mee moet houden bij het aanschaffen van een luchtbevochtiger.

Als eerste heeft een luchtbevochtiger een bepaald vermogen, waardoor ze maar een bepaald aantal vierkante meter aan kunnen om te bevochtigen. Zodra je weet voor welke ruimte je een luchtbevochtiger wilt aanschaffen, is het van belang dat je eerst de oppervlakte van de ruimte berekent en op basis daarvan naar geschikte luchtbevochtigers gaat kijken.

Ten tweede moet je rekening houden met de waterreservoircapaciteit van een luchtbevochtiger. Als je weinig thuis bent, of geen zin hebt om het waterreservoir constant bij te vullen, kun je beter een luchtbevochtiger met een groot waterreservoir kiezen.

Als laatste is er een optie die erg fijn is als je van plan bent om de luchtbevochtiger in een slaapkamer te plaatsen of wanneer je huisdieren hebt die in de buurt van het apparaat slapen. Dit is namelijk de nachtstand optie. Hierbij zijn er luchtbevochtigers die in deze nachtstand extra stil zijn en waarbij het bedieningspaneel dan onverlicht wordt.

luchtbevochtiger woonkamer


Weet jij na het lezen van dit artikel al voor welke ruimte in jouw huis een luchtbevochtiger een goede oplossing is? Zo ja, voor welke soort ga jij?

Handtekening liefs Elisa

Deel deze blog met je vrienden:

Tags:  Huishoudelijk Luchtbevochtiger OTTO Planten Wonen

Elisa van Doorn
You might also like