Alle wonen artikelen / General / Wonen / 17 september 2021

De koelkast opruimen, zo doe je dat!

Koel-vriescombinatie

De koelkast opruimen: een taak die ontzettend veel voordelen heeft voor de houdbaarheid en voedselveiligheid van producten, maar die we toch vaak over het hoofd zien. Zo is de koelkast vaak een dagelijkse puinhoop die we snel dichtgooien, omdat we er liever niet naar kijken. Dat is: als hij niet goed opgeruimd is. Maar het is tijd om hier eindelijk verandering in te gaan brengen! Want zeg nu zelf, hoe lekker is het als je koelkast wel opgeruimd en overzichtelijk is en dit ook blijft? Daar gaan wij je bij helpen! In dit artikel zullen we je vertellen wat je allemaal moet doen om je koelkast zo goed mogelijk te kunnen opruimen. Zo zullen we je uitleggen waar wat hoort in de koelkast en hoe je de producten in je koelkast het beste kunt ordenen en stapelen!

Schoonmaken voordat je je koelkast gaat opruimen

Voordat je aan de slag gaat met het opruimen van je koelkast, is het van groot belang dat je je koelkast eerst grondig schoonmaakt. Een schone koelkast brengt namelijk ook al veel voordelen met zich mee. Zo is het niet alleen beter voor de eerder benoemde voedselveiligheid, maar ook voor het energieverbruik van je koelkast. Daarom is het van groot belang dat je je koelkast ongeveer één keer in de drie maanden schoonmaakt. Wil je weten hoe je je koelkast het beste schoon kunt maken? Lees dan ons eerder geschreven blog over het schoonmaken en onderhouden van je koelkast.

Waar hoort wat voor een opgeruimde koelkast?

Er zijn ontzettend veel soorten koelkasten. Echter bezit bijna elke koelkast over de volgende onderdelen: een groentelade, meerdere planken en meerdere vakken in de deur van de koelkast. Het indelen van je koelkast maakt het veel gemakkelijker om je koelkast te ordenen, waardoor je koelkast opruimen een klusje wordt die je veel minder vaak zal moeten uitvoeren. Ook is de indeling van je koelkast ontzettend belangrijk als het aankomt op de houdbaarheid van je producten. Producten blijven namelijk vele malen langer goed als je ze op de juiste manier opbergt in je koelkast. Wist je bijvoorbeeld dat er bepaalde producten zijn die op een specifieke plek moeten liggen in de koelkast?

Daarom hebben we deze verschillende plekken op een rijtje gezet voor je, zodat je weet wat waar hoort:

Koelkast groente en fruitlade

De onderste lade van je koelkast opruimen

Allereerst de onderste lade. De onderste lade van je koelkast kun je het beste reserveren voor al je groenten en fruit. Indien je koelkast twee lades heeft, is het nog verstandiger om één lade te gebruiken voor je fruit en de andere lade te gebruiken voor je groenten.

Let op! De volgende groenten- en fruitsoorten kun je beter buiten de koelkast in een fruitschaal bewaren: bananen, ananas, mango, citrusfruit, uien en avocado’s.


De onderste plank van je koelkast 

De onderste plank is uitermate geschikt om vlees, vis en kazen op te bewaren. Hier is de temperatuur namelijk ook lager dan in de bovenkant van de koelkast, waardoor het risico op bederven aanzienlijk minder is. Sommige koelkastmerken hebben een extra box ontwikkeld voor deze onderste plank en de producten die hierop horen, zodat deze producten de geuren van de koelkast niet overnemen en de temperatuur  in de box nog stabieler blijft.

 Onderste plank koelkast


De bovenste plank van je koelkast 

De bovenste plank is juist de ideale plek voor geopende potten, zoals jam en augurken. Deze producten kunnen goed bewaard worden bij de iets hogere temperatuur in de bovenkant van de koelkast.

De overige planken van je koelkast 

Alle planken tussen de onderste en bovenste plank in kun je naar eigen voorkeur inrichten. Al je beleg, restjes en eieren kun je zonder problemen op een van deze tussenliggende planken kwijt.

Let op! Je leest het goed, eieren horen niet in de deur. Een gehele misopvatting van eierhouders die in de koelkastdeuren worden geplaatst, terwijl de wisselende temperatuur in de koelkastdeur helemaal niet geschikt is voor eieren. Daarom is het verstandiger om eieren op een van de overige planken in de koelkast zelf te leggen.

Het onderste vak van je koelkastdeur opruimen

Dan gaan we door naar de deur van de koelkast. Het grote, onderste vak van de deur is perfect voor al je zuivelproducten. Deze zuivelproducten zijn namelijk beter bestand tegen de wisselende temperaturen die de deur heeft ten opzichte van de binnenkant van de koelkast.

Het bovenste vak van je koelkastdeur opruimen

Het kleinere, bovenste vak van de deur kun je het beste gebruiken om je boter en margarine in te bewaren. Deze producten blijven juist beter houdbaar bij de iets hogere temperaturen in de deur bovenin de koelkast en passen perfect in het bovenste vakje!

Koelkast deur inhoud

Het middelste vak van je koelkastdeur opruimen

Tussen je zuivelproducten en boter in kun je het beste ruimte houden voor meer geopende potten, zoals sambal of mosterd.

Let op! Andere sauzen, zoals mayonaise of ketchup, kan je beter op een donkere plek buiten de koelkast bewaren. In de koelkast riskeer je namelijk juist dat de temperatuur, de smaak en/of de structuur van sommige producten verandert.


Ordenen en stapelen tijdens het opruimen van je koelkast

Het geheim tot een echt opgeruimde koelkast? Voedsel bewaardozen! Bewaardozen zijn de manier om je koelkast geordend te houden. Want hoe vaak heb je je koelkast opgeruimd, maar kom je erachter dat het na twee dagen weer een puinhoop is? Veel te vaak, toch? Door gebruik te gaan maken van voedsel bewaardozen in je koelkast, kun je alles veel gemakkelijker opbergen, ordenen en stapelen. Ook blijft voedsel veel langer vers als het goed is afgedekt en afgesloten. Oftewel, bewaardozen zijn super makkelijk en handig! Bewaardozen komen ook in alle vormen en maten, dus meet je koelkast eens op om te kijken welke formaten het beste passen in jouw koelkast.

Voedsel bewaardozen


Extra tips voor het opruimen van je koelkast

1. Je koelkast opruimen kun je het beste doen voordat je boodschappen gaat doen! Zo kun je tijdens het opruimen een boodschappenlijstje opstellen, omdat je gaandeweg erachter zal komen wat je precies in huis moet halen.

2. Je koelkast blijft op zijn best als je gebruik maakt van verschillende koelkast accessoires. Zo kun je je koelkast door middel van verschillende accessoires het beste onderhouden. De eerste stap van dit onderhoud? Het controleren van de temperatuur van je koelkast. Check altijd even of je koelkast op 4 °C staat, aangezien dit de ideale temperatuur is om de groei van bacteriën en schimmels in je koelkast tegen te gaan. De temperatuur van je koelkast kun je het beste meten door gebruik te maken van een thermometer. Zet deze thermometer in een bakje water in de koelkast gedurende 24 uur, om de temperatuur van de koelkast zo nauwkeurig mogelijk te kunnen meten.

3. De koelkast opruimen kun je het beste om de week doen. Door om de week kort te controleren wat er in de koelkast staat en of dit allemaal nog houdbaar is, zal dit je veel tijd schelen wanneer je je koelkast de volgende keer weer grondig schoon wilt maken!

Voedsel bewaardozen in de vriezer

4. Voedsel bewaardozen zijn vaak ook gemaakt om in te kunnen vriezen! Als je dus restjes wilt bewaren die je voorlopig nog niet gaat eten, kun je deze het beste opbergen in een bewaardoos en deze doos invriezen. Als je een koel-vriescombinatie hebt, kun je daarom nu ook meteen je vriezer opruimen en opnieuw inrichten met behulp van bewaardozen!

Let op! Controleer altijd of je bewaardozen echt geschikt zijn voor de vriezer, de meeste voedsel bewaardozen zijn bestendig tegen hitte en extreme kou, maar niet allemaal. Controleer dit daarom altijd voordat je je eten opbergt en invriest of juist opwarmt.


Heb je na het lezen van dit artikel ook al zo een zin om je koelkast op te gaan ruimen en bewaardozen in te gaan slaan? Wacht dan niet langer en ga lekker aan de slag!

Handtekening liefs Elisa

Deel deze blog met je vrienden:

Tags:  Onderhouden Opruimen OTTO Schoonmaken

Elisa van Doorn
You might also like