General / Lifestyle / 29 november 2016

De leukste kerstmarkten in Nederland en Duitsland

kerstmarkten kerstboom

Bij kerst horen kerstmarkten. Menig Nederlander struint deze markten af voor de leukste kerstspulletjes, maar ook de sfeer van de kerstmarkten is een reden om ernaartoe te gaan. Van de leuke kerstlichtjes, muziek en standjes tot de lekkere glühwein; kerstmarkten zijn populairder dan ooit! Deze markten beginnen vaak rond eind november en zijn geopend tot kerst. Straatjes en pleinen worden omgetoverd tot een echt kerstdorp waar je kunt rondlopen in de sprookjesachtige sfeer. Zelf ben ik nog nooit op een kerstmarkt geweest, maar dit jaar kan ik het niet meer aan me voorbij laten gaan. Gezellig met mijn vriendje in deze romantische steden met kerstmarkten rondlopen, ik heb er nu al zin in! Ik zou vooral voor de sfeer gaan (en de glühwein), niet eens zozeer omdat ik er nu zoveel zou kopen. Om jullie (en mezelf) een eindje op weg te helpen met welke kerstmarkten je nu écht moet bezoeken, heb ik een lijstje gemaakt met de leukste kerstmarkten in Nederland en Duitsland.

Praktische info over de kerstmarkten

Van origine zijn kerstmarkten iets typisch Duits, maar de laatste jaren groeit het aantal markten in Nederland sterk. Wel zo handig als je niet zo dicht bij de Duitse grens woont natuurlijk. De startdatum van kerstmarkten is verschillend, maar ligt meestal rond 17 november. De einddatum is bij de meeste kerstmarkten wel hetzelfde; 23 december. Zo kun je tot de dag voor kerstavond genieten van de sfeer en de leukste christmas presents kopen! Omdat veel kerstmarkten inmiddels zo groot zijn, kun je ook gewoon een weekendje fulltime kerst-inkopen doen. Er zijn veel verschillende websites die dit soort kerstreisjes aanbieden. Voor de degenen onder ons die geen auto hebben: don’t panic! Er worden verschillende bus- en treinreizen naar kerstmarkten aangeboden. De meeste kerstmarkten hebben zelfs een eigen website. Check hier voor vertrek nog even goed de data en openingstijden! Toch vervelend als je op een verlaten kerstmarkt staat omdat-ie gister al was afgelopen…

De leukste kerstmarkten

Om het kiezen iets makkelijker te maken, heb ik hieronder een lijstje voor jou samengesteld met de leukste kerstmarkten:

   1

Veruit de populairste kerstmarkt onder Nederlanders is die in Düsseldorf. Dit komt deels doordat het niet zo ver weg is (vanaf Eindhoven en Nijmegen is het minder dan 1,5 uur rijden) en omdat het ook door de Duitsers wordt gezien als de kersthoofdstad van het land. Wat het zo bijzonder maakt is dat werkelijk de hele stad wordt aangekleed in de kerstsferen. De markt bestaat uit 6 verschillende pleinen die allemaal met elkaar in verbinding staan. Zo val je geen moment buiten de kerstbeleving. (17 november t/m 23 december)

2

Als je naar een kerstmarkt wilt die lekker dichtbij is, moet je deze zeker bezoeken! Vanaf Heerlen ben je er zo en je waant je er in een waar winterwonderland. Een markt die de laatste jaren erg is gegroeid, maar nog steeds even traditioneel en romantisch is gebleven. Perfect dus als jij en je lover een leuk dagtripje willen maken. De ouders van mijn vriend komen hier uit de buurt en zeiden dat je de Akense printen (een pop van kruidkoek) echt moet proberen als je hier bent. Uhhhm, yummie! (18 november t/m 23 december)

5

Een andere stad die elk jaar tijdens de kerst wil uitpakken met de mooiste kerstmarkten is Keulen. Maar liefst 7 verschillende vinden er elk jaar plaats, je kan hier dus zelfs een meerdaagse ‘kerstmarktentour’ van maken. Toch is het niet alleen het formaat dat de kerstmarkt in Keulen zo bijzonder maakt, ook het decor is spectaculair. Je loopt namelijk door een prachtig verlichte stad met op de achtergrond de grootste dom van Duitsland, iets wat je écht met je eigen ogen moet zien! (21 november t/m 23 december)

3

De grootste kerstmarkt in ons land vindt plaats in Dordrecht. Met bijna 300 standjes staat de hele stad op zijn kop. Iedereen doet mee en dat is dan ook wat de markt zo bijzonder maakt. Zo zijn er verschillende muziekpodia waar veel verschillende acts te zien zijn. Het enige nadeel van deze kerstmarkt is dat hij maar een weekend duurt, blokken die agenda dus! (16, 17 & 18 december)

4

In Valkenburg zijn verschillende kerstactiviteiten die vallen onder de naam ‘Kerststad Valkenburg’. Zo is er een kerstmarkt in de Gemeentegrot en Fluwelengrot. Ja echt, in grotten! Zo kun je, no matter the weather, genieten van een leuk dagje uit. Daarnaast vindt elk jaar meerdere keren de Christmas Parade plaats. Dit is een parade waar prachtig verlichte praalwagens met muziek en dansers voorbijkomen. Dit is niet elke dag dus check dit van tevoren even! Valkenburg is geen grote kerstmarkt, maar door zijn bijzondere sfeer zeker een bezoekje waard. (18 november t/m 8 januari)

Je kunt natuurlijk ook vanuit huis leuke kerstaccessoires kopen, maar voor de sfeer zal je toch echt van je warme bank af moeten! Ik hoop dat je iets aan mijn lijstje zult hebben, ik heb in ieder geval mijn keuze gemaakt! Ik denk dat ik de kerstmarkt in Aken met zijn Akense printen niet kan weerstaan. Naar welke kerstmarkt(en) ga jij dit jaar?

 

liefs_merel

Delen?

Reacties


Merel Tielen
Merel Tielen
Merel (19) is eind augustus begonnen bij OTTO om alles te leren over online marketing. Dit doet zij voor haar studie Commerciële Economie International Events, Music & Entertainment Studies (een hele mond vol dus). Naast deze studie is Merel gek op tennissen, borrelen met haar (tennis)vrienden en festivals bezoeken. Als ze in dit drukke schema nog een gaatje vrij kan vinden, gaat ze het liefst koopjes jagen in de stad.