Alle wonen artikelen / General / Wonen / 28 juni 2022

Deze eettafels zijn ideaal voor gezinnen met kinderen!

Eettafels voor gezinnen

De eettafel kan gezien worden als de belangrijkste tafel in huis. Dit is de plek waar gezinnen de dag beginnen en weer eindigen. Daarnaast is dit de plek waar lekker gekletst wordt onder het genot van eten en drinken, waar je even rustig kunt zitten om bijvoorbeeld de krant te lezen en voor kinderen om lekker creatief aan de slag te gaan met bijvoorbeeld een knutselwerkje. Door de grootte en vorm van eettafels is dit meubel ook nog eens sfeerbepalend. In dit artikel lees je welke eettafels ideaal zijn voor gezinnen. Om je alvast een beetje op weg te helpen en de keuze wat makkelijker te maken.

Sta stil bij de afmeting en de vorm

Iets dat je altijd in je achterhoofd moet houden, wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe eettafel is de afmeting. Je wilt er namelijk wel 100% zeker van zijn dat de eettafel in de eethoek past. Je hebt niks aan een grote tafel, wanneer je eigenlijk ruimte te kort komt om alle eetstoelen netjes neer te zetten. Houd ook rekening met het aantal zitplaatsen dat je graag wenst te hebben. Heb je nog maar een klein gezin, maar verwacht je dat deze uitgebreid gaat worden? Of komt er regelmatig bezoek over de vloer? Dan kun je het beste gaan voor een eettafel in een groter formaat. Een vierkante of rechthoekige tafel is voor velen voor de hand liggend, maar vergeet je zeker niet te inspireren door andere vormen. Een ovale of ronde eettafel kan namelijk net de meest geschikte, kindvriendelijk en sfeervolle keuze zijn voor in jouw eethoek.

Eettafels voor gezinnen


Ga bij voorkeur voor een houten tafel

Eettafels van hout
Aan de eettafel moet geknutseld, getekend, geverfd en gelijmd worden en dit moet makkelijk te verwijderen zijn wanneer dit op de tafel terecht komt. Alleen daarom denken velen dat een houten eettafel wanneer je kinderen hebt geen optie is. Niets is minder waar. Stift en lijm verwijder je namelijk eenvoudig met een beetje lauwwarm water en schoonmaakazijn. Mocht je vlekken liever helemaal willen voorkomen, kies dan voor een transparant tafelzeil of koop een speciaal kleed of placemat voor de kinderen om lekker hun gang aan te kunnen gaan. Door een houten eettafel in een warme kleur te kiezen, wordt er gelijk een huiselijk gevoel gecreëerd. Een tafel met houten afwerking mag daarnaast ook wel wat gebruikssporen bevatten. Dit betekent dat er lekker wordt geleefd in het huis en dit mag best gezien worden. Een houten tafel met een laklaag is nog beter geschikt voor een gezin met kids. Door de laklaag is de tafel net iets beter beschermd en trekt bijvoorbeeld verf of lijm minder snel in het hout.


Uitschuifbare tafels groeien mee met je gezin

Wanneer we het hebben over een geschikte eettafel, dan spelen er bij gezinnen meestal de volgende problemen: er is te weinig ruimte om een grotere eettafel aan te schaffen en er is geen geschikte tafel waaraan iedereen comfortabel kan zitten. Om dit probleem op te lossen is een uitschuifbare eettafel de perfecte oplossing. Dit is een eettafel die letterlijk meegroeit met je bezoek of je gezin. Je kunt de uitschuifbare tafel bij bijzondere gelegenheden waarbij er bijvoorbeeld bezoek komt eenvoudig uitbreiden. Op deze manier schuif je de tafel alleen uit, wanneer dit nodig is en haal je het maximale uit de ruimte die je hebt. Bestaat je gezin nu nog uit vier personen, maar komt er binnenkort een kleintje bij? Je kunt de tafel uitschuiven, waardoor er geen nieuwe eettafel hoeft te komen wanneer het gezin groter wordt. Je vindt zowel ronde eettafels met een rechthoekig verlengstuk als vierkante eettafels die veranderen naar een rechthoekige eettafel.
Uitschuifbare eettafels


Vierkante eettafels als gezinstafel

Vierkante eettafels
De vierkante eettafel is voor gezinnen met twee of meer kinderen geen aanrader. Aan deze tafel kun je maximaal vier stoelen kwijt, waardoor je er wanneer er bezoek komt niet met iedereen kunt zitten. Het voordeel aan een vierkante eettafel is dat deze maar heel weinig ruimte in beslag neemt. In het ideale geval kun je deze tafel zelfs tegen de muur aanschuiven. Wanneer je dan gasten ontvangt schuif je deze tafel van de muur en kun je toch van vier zitplaatsen genieten. Ga bij voorkeur wel voor een tafel met een ronde afwerking. Kleinere kinderen lopen hierdoor minder verwondingen op, wanneer zij rond de tafel spelen.


Voordelen van rechthoekige eettafels

De rechthoekige eettafel is de meest gebruikte tafelvorm en staat prachtig in de grote eetkamer. Door deze in het midden te plaatsen komt deze tafel uitstekend van pas om lekker aan te werken, huiswerk aan te maken of gezellige spelletjes met de kids aan te spelen. Deze tafel is groot genoeg om aan te eten of wat spullen op te leggen. Het nadeel aan deze tafel is dat deze erg veel ruimte in beslag neemt. Daarnaast zijn de hoeken meestal scherp afgewerkt, waardoor kinderen zich lelijk kunnen stoten aan de hoeken van de tafel. Als de kinderen nog wat kleiner zijn dan is een rechthoekige eettafel met een zitbank ideaal. Op deze manier heb je nooit stoelen te kort en kunnen de kinderen op een comfortabele manier naast elkaar zitten. Hierdoor gaat er geen ruimte verloren door armleuningen van eetstoelen, waardoor er dus automatisch meer zitplekken ontstaan.
Een grote rechthoekige eettafel met zitbank


De ronde eettafel

Een ronde eettafel
Er is geen eettafel zo gezellig als de ronde tafel. Hierdoor zit je altijd schuin tegenover elkaar en is het ook niet ongezellig wanneer je met een oneven aantal bent. Iedereen kan elkaar op deze manier zien en goed met elkaar communiceren. Doordat de ronde tafel geen hoeken bevat, kan niemand zich vervelend stoten en daarnaast breekt een ronde eettafel ook nog eens de ruimte. Het vult de eetkamer mooi op en oogt direct wat speelser en ruimtelijker. Is een ronde eettafel niet groot genoeg voor het aantal gezinsleden? Kies dan voor een ovale variant. Het enige nadeel is dat je deze door de vorm lastig aan de kant schuift.


Hopelijk ben jij nu voldoende geïnformeerd over de perfecte eettafel die past bij jouw gezinssituatie. Kijk dus eerst naar de ruimte die je hebt en zet daarna de voor- en nadelen naast elkaar. Je wilt namelijk dat een eettafel zo lang mogelijk meegaat en dat je niet bij elke gezinsuitbreiding of elk vlekje een nieuwe eettafel hoeft aan te schaffen. Wil jij naast een nieuwe eettafel ook graag bijpassende eetkamerstoelen? Lees dan onze eerder geschreven gids met vier tips om de perfecte eetkamerstoelen te vinden.

handtekening liefs Charmaine

Deel deze blog met je vrienden:

Tags:  Interieur Wonen

Charmaine Vugts
You might also like