General / Lifestyle / 6 december 2016

DIY: maak je eigen kerstkaarten

Sinterklaas is nog maar net het land uit, maar kerst staat zo weer voor de deur! De boom kan weer van zolder, de kersttruien hangen in de winkel en voor je het weet zit je alweer aan de kersttafel. Kerst is voor mij niet compleet zonder kerstkaarten. Misschien heb je ze al jaren niet meer verstuurd of vind je het onzin, maar het is toch leuk om je familie en/of vrienden te laten weten dat je aan ze denkt? Een kaartje is daar de ideale oplossing voor! De boodschap hoeft niet groot te zijn, het gaat tenslotte om het gebaar. Normaal gesproken koop ik kant-en-klare kerstkaarten in de winkel, maar het lijkt mij leuk om dit jaar een persoonlijker kaartje te versturen. Vandaag heb ik een aantal tips om je eigen kerstkaarten te maken!

Kerstkaarten knutselen

Voordat je besluit je eigen kerstkaarten te gaan maken is het verstandig om bij jezelf na te gaan of dit je leuk lijkt. Daarnaast moet je affiniteit hebben met knutselen en er tijd voor vrij maken. Wenskaarten zelf maken hoeft niet ingewikkeld te zijn. Hieronder volgen een aantal tips:

 

kerstkaart1

 Wat heb je nodig?

Het is natuurlijk wel handig om te weten wat de meest gebruikte attributen zijn voor het maken van een kerstkaart. Het gereedschap zal ik daarom voor je opsommen, het is aan jou wat je wilt gaan gebruiken voor jouw kaarten:

 • Karton
 • (Kleur)potloden, stiften en (gel)pennen
 • Lijm
 • Schaar
 • Touw
 • Stempels
 • Stickers
 • (Gekleurd)papier
 • Knutselplaatjes
 • Kralen
 • Knopen

Kijk voor meer knutselspullen in onze webshop.

 

kerstkaarten2

 Kies je kleuren

De basis van iedere kaart is natuurlijk papier! Gebruik karton voor een stevige kerstkaart. Karton wordt in verschillende soorten kleuren verkocht in de meeste knutselwinkels. De echte kerstkleuren zijn natuurlijk rood en groen, dus kies een van die kleuren in plaats van effen wit! Zwart karton is ook een leuke en daarnaast chique optie. Je kan vervolgens met een witte stift, potlood of pen op de kaart tekenen en schrijven.

 

kerstkaarten3

 Wees creatief!

Ga los met jouw creatieve ideeën, het is jouw kaart dus alles mag. Hieronder volgen enkele ideeën die je zou kunnen uitvoeren:

 • Knip leuke figuren uit in kerstvormen (kerstboom, kerstballen). Plak deze vervolgens op je kaart en versier ze met glitterstiften, knopen en kralen.
 • Bestempel je kaart met speciale stempels. Dit is een eenvoudig idee.
 • Maak 3D kaarten. Knip een figuur drie keer uit en maak het figuur steeds iets kleiner. Gebruik vervolgens 3D foamtape om de figuren op elkaar te plakken.
 • Creëer een kerstslinger door middel van een stuk touw. Knip en plak vervolgens sfeervolle dingen die je aan de kerstslinger kan hangen (sterren, cadeautjes)

Kijk voor meer inspiratie op ons pinterestbord kerstkaarten!

 

kerstkaarten4

 Quotes

Ben je niet creatief en houd je ook niet van knutselen? Kies dan een pakkende quote en werk deze uit op de voorkant van je kerstkaart. Een krachtige boodschap hoeft niet lang te zijn. Een ander leuk idee is om ‘fijne feestdagen’ in een aantal verschillende talen op te zoeken en deze vervolgens uit te werken op jouw kaart.

 

kerstkaarten5

 Foto’s

Iets wat de laatste jaren populairder wordt, zijn kerstkaarten met gepersonaliseerde foto’s. Dit kunnen familie foto’s zijn, maar ook landschap foto’s zijn favorieten! Je zou deze foto’s kunnen afdrukken op foto papier of ervoor kunnen kiezen de kerstkaarten digitaal te versturen. Lees voor de laatste optie even verder!

Online kerstkaarten

Tegenwoordig gaat steeds meer digitaal. Daarom kun je via speciale websites je eigen kerstkaarten ontwerpen. Je kan bijvoorbeeld een standaard template uitzoeken en hier persoonlijke foto’s aan toevoegen. Zo kun je voor ieder persoon die je een kerstkaart wil sturen een toepasselijke foto uitzoeken. Daarnaast is het een snelle en eenvoudige manier van kerstkaarten versturen. Je knutselt het online in elkaar, je betaalt online en de rest wordt voor je geregeld! Er zijn ook steeds meer mensen die een kerstkaart via de e-mail versturen.

Ben jij overstag en verstuur je deze kerst jouw dierbare ook een zelfgemaakt kerstkaartje? Succes!

 

liefs_juliette

Delen?

Reacties


Juliette de Man
Juliette de Man
Juliette (19) volgt een studie Communicatie en is gek op modetrends en lekkere recepten. Als nieuw teammember van OTTO’s team social hoopt ze alle ins en outs over online marketing te leren. Wanneer ze eenmaal haar mond opendoet, kwebbelt ze er al gauw op los. Daarnaast waardeert ze de kleine dingen in het leven, probeert ze graag nieuwe recepten uit en houdt ze van leuke dingen ondernemen met familie en vrienden.