Alle wonen artikelen / General / Wonen / 23 augustus 2022

Een diervriendelijk huis creëer je zo!

Een diervriendelijk huis is erg belangrijk wanneer je een huisdier in huis hebt of neemt. Je wilt natuurlijk dat jouw kat of hond zich net zo thuis voelt in huis als jij. Maar hoe richt je je huis diervriendelijk in? Wij helpen je daar graag een handje bij! Zo is het belangrijk om te kiezen voor diervriendelijk interieur, mogen er geen giftige planten in huis staan en stelt je huisdier een eigen rustplek zeer op prijs. In dit artikel vind je verschillende tips om jouw woning geschikt te maken voor jouw lieve viervoeter. Lees snel verder!

Vòòr de verbouwing nadenken over een diervriendelijk huis

Een huis diervriendelijk inrichten begint eigenlijk al vòòr de verbouwing. Dus ben je daar nu nog mee bezig dan komt dat goed uit. Allereerst is het slim om te kiezen voor een diervriendelijke vloer. Honden en katten hebben scherpe nagels, wat nog wel eens voor vervelende krassen kan zorgen op die mooie houten vloer. Ga daarom voor tegels met houtprint, of juist voor krasbestendig laminaat. Het is niet verstandig om voor een tapijt of vloerkleed te gaan, deze zijn namelijk lastig schoon te maken. Het kan wel eens voorkomen dat jouw huisdier moet overgeven of dat hij of zij een plasje doet. Ook kun je een kattenluikje maken in de achterdeur, waardoor jouw kat ook naar buiten kan. In het washok of bijkeuken zou je onder een plank een slaapplekje kunnen creëren voor jouw hond of kat.

Ben je niet van plan om te gaan verbouwen? Dan kun je bovenstaande ideeën misschien toch nog toepassen in jouw huis. Mocht je toch gezegend zijn met een mooi tapijt of vloerkleed dan kun je deze blog lezen hoe je dit tapijt goed kunt reinigen.

Veilige omgeving: de basis voor een diervriendelijk huis

Een veilige omgeving is de basis voor een diervriendelijk huis. Zorg ervoor dat je alle elektrische bedrading dus goed verstopt, dat er geen scherpe randen zijn waar jouw huisdier zich aan kan stoten en laat geen eten of spullen slingeren. Op deze manier kan jouw huisdier fijn en veilig door het huis huppelen.

Bij een veilige omgeving hoort ook genoeg bewegingsruimte. Het is niet diervriendelijk om je hond de hele dag in de bench te stoppen. Ze vinden het fijn om vrij rond te lopen, net als katten. Ook cavia’s, konijnen en hamsters die hun tijd veel doorbrengen in een kooi vinden het fijn om soms wat extra te bewegen. Laat ze daarom elke dag even uit de kooi. Zet niet heel je huis vol met meubels, zodat je huisdier ook echt de ruimte krijgt om te bewegen.

Diervriendelijk huis


Interieur voor een diervriendelijk huis

Beschadigingen en haren op je interieur zijn helaas niet te voorkomen met huisdieren. Huisdieren houden ervan om los rond te lopen en houden dus geen rekening met een dure bank of antieke vaas. Handig dus om hier rekening mee te houden bij het inrichten van je huis. Ga voor diervriendelijke woonaccessoires. Zet dus geen breekbare dingen in huis, of berg ze goed op.

Kleur van je interieur

Het is niet het eerste waar je aan denkt, maar je kunt je interieur aanpassen aan de kleur van je huisdier. Het is begrijpelijk dat je niet je hele interieur hier aan gaat aanpassen, maar enkele aanpassingen kunnen al veel doen. Heb je een witte harige kat? Dan is het natuurlijk niet verstandig om een zwarte stoffen bank te kiezen.

Diervriendelijke bank

Bank voor diervriendelijk huis
De bank: een perfecte plek voor jouw kat om zijn of haar nagels in te zetten of dat ene plasje op te plegen. Ga daarom niet voor een leren bank, maar eerder voor microvezel stoffen meubels. Deze banken zijn makkelijk schoon te maken en blijven lang mooi. Er bestaat speciale citrusspray waar je je bank mee kunt inspuiten, zodat katten geen halen in de bank maken. Deze spray heb je ook voor gordijnen.


Geen giftige planten

Ook iets waar niet vaak aan gedacht wordt, zijn giftige planten. Niet alle huisdieren kunnen tegen alle planten. Huisdieren zijn nogal nieuwsgierig om een hapje te nemen van een plant, dus hier moet je zeker mee uitkijken. De Gatenplant, Agave, Aglaoneme en Alocasia plant zijn bijvoorbeeld giftig voor huisdieren. Planten zijn leuk om je woning mee op te vrolijken, maar let er dus mee op. Doe voor de aankoop van een plant goed onderzoek.

Een eigen plekje voor je huisdier

Net als dat jij jezelf na een lange dag graag terugtrekt in je slaapkamer, vinden ook huisdieren het fijn om een eigen plekje te hebben om tot rust te komen. Bij honden kun je denken aan een grote hondenmand en bij katten aan een kattenmand of kartonnen doos. Voor een kat moet je een kattenbak in huis halen zodat jouw kat zijn of haar behoefte kan doen. Zorg dat de kattenbak altijd toegankelijk is, dus zet hem niet achter een deur. Zet hem ook niet langs een luidruchtige wasmachine. Ook een rustige plek om te eten is zeer van belang voor je huisdier.

Speelgoed: plezier voor je huisdier

Een diervriendelijk huis betekent ook dat je huisdier zich moet kunnen vermaken. Katten zijn tevreden met een krabpaal of speeltjes die bewegen om achterna te rennen. Een krabpaal zorgt er ook gelijk voor dat katten zich volledig kunnen uitleven en minder snel hun nagels in de bank zetten. Een hond speelt graag met een bal of knauwt aan een lekker bot, maar vind het vooral fijn om samen te spelen.

Diervriendelijke tipitent


Ook bij het huishouden rekening houden met je huisdier

Zoals hierboven al beschreven is zullen er heel wat plekjes in het meubilair komen en verliezen honden en katten veel haren. Een goede stofzuiger is een absolute must, het liefst een met opzetstukjes. In de volgende blog lees je welke stofzuiger het beste bij jou past. Zorg daarnaast ook voor de juiste, niet giftige schoonmaakmiddelen om vervelende geurtjes of plekken geen kans te geven.

Nu weet je hoe je jouw huis het beste diervriendelijk kunt inrichten om het zo fijn mogelijk te maken voor jouw huisdier. Wat ga jij doen om het fijnste plekje te creëren voor jouw beste maatje? Wij zijn benieuwd!

Liefs, Meke

Deel deze blog met je vrienden:

Tags:  Advies Inrichten Interieur Woonkamer

Meke Broers
You might also like