Een moestuin beginnen, zo doe je dat!

Houd jij van groenten en vind je het leuk als deze uit eigen tuin komen? Dan is het hebben van een eigen moestuin echt wat voor jou! Weg met de bespoten groentes uit de supermarkt en hallo verse groente. Het beginnen van een moestuin is niet zo lastig, het is een kwestie van een keer aanleggen en de zaadjes planten. Het bijhouden en de groente tot een goed einde brengen is daarentegen een ander verhaal. Als je een moestuin begint, houdt dat in dat je er structureel tijd aan moet besteden, anders heeft het aanleggen van een moestuin weinig zin. Benieuwd hoe je het beste jouw eigen moestuin kunt beginnen? Lees dan snel verder!

Tuinkas

Moestuin icoon

Wat is een geschikte plaats voor een moestuin?

Wanneer je jouw moestuin wilt gaan aanleggen, is het van belang dat je van tevoren goed nadenkt over de locatie. Zodra je namelijk een plek in de tuin hebt gekozen, kun je de moestuin niet blijven verplaatsen naar andere plekjes. Houd tijdens het uitkiezen van een geschikte plek, rekening met de zon. Groentes en fruit zijn namelijk dol op de zon, daarom is het verstandig om een plekje te zoeken waar minimaal 6 tot 8 uur per dag de zon schijnt. Let naast de zon ook goed op de windrichting. Uit het noorden komt vaak de koudste lucht. Probeer dus de zuidkant van jouw tuin meer open te laten dan de noord kant. Dit kun je doen door een iets wat meer open schutting te plaatsen. Hierdoor houd je de koude lucht weg uit je tuin. Aan de rand van jouw moestuin kun je altijd een soort schutting plaatsen, om wind tegen te houden. Koop een aantal houten planken en pak de boormachine erbij. Zo maak jij jouw eigen schutting voor de moestuin!


Icoon moestuin indeling

Hoe deel je jouw moestuin gunstig in?

Het is handig om een schema of kaart op te maken. Op deze kaart geef je weer waar je welke groente- en fruitsoorten wil planten. Op deze manier maak je jouw moestuin voor jezelf visueel en kun je beter op onverwachte situaties inspelen op. Sommige groentes, zoals aardappelen, mogen bijvoorbeeld in een x aantal jaar niet op dezelfde plek uitkomen, want dan mislukt namelijk de oogst. Allemaal belangrijke dingen om rekening mee te houden.


Icoon kropsla

Bepaal welke groentes je wilt gaan kweken!

Voordat je jouw moestuin gaat aanleggen is het fijn om vast te stellen, welke groentes en fruit je wilt gaan zaaien. Als jouw moestuin is aangelegd en sommige zaadjes het minder goed doen, kun je altijd nog iets anders planten. Maar bij de start is het fijn of duidelijk in beeld te hebben wat je waar wil gaan planten. Maak het ook niet te moeilijk voor jezelf en begin met de wat makkelijkere groentes, bijvoorbeeld tomaten en sla. Hierdoor kun je de kneepjes van het vak leren en kun je daarna uitbreiden naar de wat moeilijkere groente- en fruitsoorten.


Zon icoon

Wanneer kun je jouw moestuin het beste beginnen?

Een moestuin begin je in het voorjaar, na de vorstperiode. Merk je dat de buitentemperatuur in het voorjaar nog te laag/koud is? Wacht dan nog even met zaaien, totdat het weer wat zachter wordt. Hier heb je uiteindelijk veel profijt van! Kun je jouw geduld niet meer in bedwang houden en wil je dat zo snel mogelijk de eerste groentes uit jouw moestuin komen? Begin dan met jonge plantjes! Deze komen sneller uit, dan wanneer een zaadje nog een plant moet worden. Of begin al eerder met zaaien in een tuinkas. Dan kun je direct je oude broek aan trekken en beginnen met het aanleggen van jouw moestuin!


Icoon compost

Zelf compost maken

Compost zorgt ervoor dat je grond beter vocht vast houdt en dat het bodemleven actief blijft. Compost is dus erg goed voor de ontwikkeling van jouw groentes en fruit. In 6 tot 9 maanden tijd kun jij zelf compost maken. Om dit voor elkaar te krijgen, verzamel je in een compost bak, tuin- en verteerbaar keukenafval. Zet de compostbak op een zonnige plek, waardoor de inhoud van de bak vaak verwarmd wordt. Hierdoor wordt het afbraakproces van de stoffen in deze bak versneld. Wat ook helpt om het proces te versneller, is het regelmatig beluchten van de hoop. Om de 6 weken á 3 maanden draai je de hoop een keer om.


Ben je benieuwd hoe je de rest van jouw tuin het beste kunt onderhouden? Lees dan onze blog artikelen uit de tuin gids!

Ben jij al klaar om jouw moestuin aan te leggen?

Liefs, Ilse

Deel deze blog met je vrienden:

Tags:  Advies Lente Wonen

Ilse Nollen
Ilse Nollen
Ilse (23) is studente Commerciële Economie en stagiaire bij OTTO. De nieuwe ontwikkelingen op het gebied van social media, kunnen niet aan haar voorbij gaan. Ze is gek op eten en speelt in haar vrije tijd graag hockey. Daarnaast is ze ook vaak te vinden op het terras, samen met haar vriendinnen.
You might also like