Eerste keer naar de sauna? Lees hier de tips!

Je eerste welness weekend of dagje sauna kan behoorlijk spannend zijn. Allereerst kan de eerste keer sauna een beetje onwennig zijn. Het is namelijk de bedoeling dat je naakt rondloopt en dus ook naakt geniet van alle welness arrangementen. Badkleding kan namelijk je zweet tegenhouden en bij een bezoek aan de sauna is het juist de bedoeling dat je flink transpireert om af te koelen. Wanneer je echt niet naakt naar een sauna wil, kun je bij veel sauna’s naar een speciale badkledingdag gaan. Dit zijn dagen waarop je met badkleding aan gebruik kunt maken van alle whirlpools, sauna’s en noem maar op. Niet alleen werkt een sauna erg ontspannend, het is ook goed voor de gezondheid. Je hart en bloedcirculatie zullen namelijk hard moeten werken wanneer je overmatig transpireert. Lees in dit blog alle tips, zodat jij goed voorbereidt naar ja verwendagje kunt gaan.

saunaHoe bereid ik mij het best voor?

Wanneer je goed voorbereidt bent, scheelt je dit weer een hoop zorgen. Als je een bezoekje aan de sauna brengt is het belangrijk dat je voorzien bent van een badjas, 2 badhanddoeken en badslippers. Het is handig als je je spullen voorziet van een naamplaatje. Er hangen namelijk tientallen witte badjassen en welke dan ook alweer van jou is is dan maar de vraag. Je kunt natuurlijk ook je meest opvallende badjas of handdoek meenemen. Mocht je een van deze spullen vergeten zijn, kun je vaak ook nog op locatie de benodigde spullen huren. Ik adviseer twee badhanddoeken zodat je je na afloop af kunt drogen met een schone badhanddoek. Begin altijd met een warme douche. Hierdoor zul je de bacteriën en (parfum) geurtjes van je af spoelen, dit is wel zo hygiënisch. Tip: doe al je sieraden af. Door de warmte worden bijvoorbeeld je vingers dikker en kan je ring strak gaan zitten.

Ben je vooraf een sauna ook bewust van de nodige informatie. Je zult bijvoorbeeld door de warmte veel transpireren. Daardoor verliest je lichaam veel vocht. Het is daarom van belang dat je tijdens een saunabezoek genoeg water drinkt om je lichaam op peil te houden. Je kunt wel een glaasje alcohol drinken, maar doe dit niet te veel. Alcohol onttrekt namelijk vocht uit uw lichaam.

Mobiele telefoons en tablets zijn verboden! Dit is natuurlijk geen nadeel, je komt tenslotte voor ontspanning en rust.

Oja, breng voor je bezoek altijd eventjes een bezoek aan het toilet.

Van welke faciliteiten kan ik gebruik maken?

Als je eenmaal bent gearriveerd kun je je melden bij de receptie. Hier kun je al je spullen in een kluisje opbergen. Bovendien zullen ze hier ook wel eens aanbieden of je nog een rondleiding wilt. Dit is misschien wel handig als je voor de eerste keer naar de sauna gaat. Vervolgens ga je naar de kleedkamer en hier kleed je je uit. Hierna kun je gebruik gaan maken van alle faciliteiten die een sauna biedt. De ene sauna is groter dan de ander en dus zal de ene ook meer te bieden hebben dan de ander. Zoals ik al zei, allereerst neem je een warme douche. Vervolgens trek je je badjas weer aan en ga je de boel eens even verkennen.

Je kunt beginnen met een voetenbadje te nemen. Hierdoor kan je lichaam even wennen aan de temperatuur. Kies vervolgens een sauna uit. Tip: kies er een van ongeveer 85 graden als je een beginner bent. Je kunt er zolang of zo kort in blijven zitten als jij zelf wilt! Meestal zitten mensen er ongeveer een kwartier in, maar ben je het na 2 minuten al beu, blijf dan vooral niet zitten.

Hoe moet ik mij gedragen in de sauna?

Ga altijd op je handdoek zitten wanneer je in een sauna zit. Dit is voor iedereen wel zo hygiënisch. Laat bij het binnentreden van een sauna altijd je slippers buiten staan en hang je badjas op op het desbetreffende haakje. De zitplek die je kiest is ook van belang voor de ervaring die je gaat hebben. In een sauna zijn er namelijk op meerdere hoogtes banken beschikbaar. Wanneer je een hogere bank kiest, zul je het nog warmer krijgen aangezien hete lucht opstijgt. Kies dus bij een eerste keer altijd de laagste of middelste bank. Je kunt dit langzaamaan opbouwen. Het maakt niet uit of je gaat liggen of zitten, doe wat voor jou goed voelt.

Ookal ben je vaak met je beste vriend(in), het is niet de bedoeling dat je in de sauna gaat kletsen. Sommige mensen komen hier namelijk voor de rust en zullen zich niet volledig kunnen ontspannen wanneer jij je weekend stories aan het bespreken bent met je vriendin.sauna artikelen

Wat moet ik doen als ik uit de sauna kom?

Als je uit de sauna komt is het belangrijk dat je de deur weer dicht doet als je eruit bent. Dit kan anders grote ergernissen opwekken bij andere. Vervolgens spoel je je altijd even af met bijvoorbeeld een stortdouche of gewoon een koude douche. Pas na een koude douche mag je in principe je badjas weer aandoen. Tussen de sauna’s door kun je even gaan zwemmen in het zwembad of naar een whirlpool. Wanneer je trek krijgt in iets te eten, let dan altijd eventjes op of je je handdoek mee mag nemen in het restaurant. Het is op zich logisch dat dit niet mag, aangezien je flink getranspireerd hebt en op de handdoek zat. Je doet ook altijd je badjas aan als je naar het restaurant gaat.

Het is ook fijn om buiten eventjes een frisse neus te gaan halen of buiten te relaxen op de ligstoelen. Doe dit niet als het tè koud is, want dan zul je een verkoudheid oplopen.

 

Deel deze blog met je vrienden:

Tags:  Beauty Lifestyle OTTO Tips Wellness

Evie van den Berg
You might also like