Mode / 11 maart 2016

De evolutie van de sneaker

De sneaker is niet meer weg te denken uit het modebeeld. Op straat zie je ze overal en deze comfortabele schoenen zijn nu zelfs op de catwalks geaccepteerd. Sneakers zijn verkrijgbaar in vele verschillende kleuren, prints en modellen. De retro modellen worden nieuw leven ingeblazen en zijn een grote hype. Vroeger was dit wel anders; de sneaker was niet meer dan een schoen met een rubberen zool die vooral door mannen in nette pakken werd gedragen. In de tijdlijn hieronder kun je lezen welke fases de sneaker tot nu toe heeft doorgemaakt.

– 1892  De eerste rubberzool 

Rubberfabrikant U.S. Rubber Company experimenteerde als eerste met rubberzolen voor schoenen.

– 1917  Keds schoenen

De Keds is de eerste schoen met rubberen zool met canvas top, en de voorloper van de moderne sneaker zoals we die nu kennen. Met deze schoen was ook de term ‘sneaker’ geboren. De reclamemaker Henry Nelson McKinney bedacht deze term om de relatief nieuwe soort schoen aan te duiden. Hij noemde de schoenen ‘sneakers’ omdat ze tijdens het lopen bijna geen geluid maken. Een andere verklaring voor de term komt uit de Amerikaanse gevangenissen. Gevangenen noemden de bewakers ‘sneaks’ omdat ze hen niet konden horen aankomen door hun rubberen zolen.

keds1

– 1917  Converse All Star

De populariteit van de gymschoen blijft stijgen met de komst van de Converse All Star sneakers. De schoenen zijn vandaag de dag nog steeds erg populair over de hele wereld.

– 1920 Adi & Dassler 

In 1920 starten Adolph (Adi) en Rudolph Dassler, de grondleggers van een Duitse sportkledingketen die tegenwoordig bekend is als adidas, met het produceren van handgemaakte trainingsschoenen.

– 1921  Converse & Chuck Taylor

De populaire basketbalspelers Taylor en Converse gaan een samenwerking aan en de Chuck Taylor-sneaker komt op de markt.

– 1931  Adidas

 De fabrikanten van adidas produceren hun eerste tennisschoen. Het is de sneaker die we vandaag de dag nog kennen als de adidas Superstar.

adidas1

1948  Puma

Na een ruzie tussen de broers Dassaler richt Rudolph Dassler de Puma Shuhfabrik op. De wereld maakt voor het eerst kennis met schoenen van de fabrikant tijdens de eerste internationale voetbalwedstrijd van West-Duitsland.

– 1972  Illie Nastase 

Tennisser Ilie Nastase wordt de eerste sporter met een groot commercieel sneakercontract. Nike sponsort hem voor 5000 dollar aan sneakers.

– 1979 Nike Air

Nike ontwerpt de eerste Nike Air zolen, wat resulteert in de befaamde Nike Air-vering. In 1982 komt Nike vervolgens met de Air Force One-lijn. Deze schoenen zijn verkrijgbaar in een lage, middelhoge en hoge uitvoering.

– 1984  Air Jordan

Nike komt met de Air Jordan op de markt. De schoen werd in samenwerking met de legendarische basketballer Michael Jordan gemaakt en werd de populairste sneaker ooit.

michael-jordan-nike-air sneaker

– 1986  Run DMC

Na de doorbraak van het New Yorkse hiphop trio Run DMC zijn ook de adidas schoenen die zij in de clip dragen ontzettend populair.

– 1987  Nike Air Max

De Nike Air Max-schoen wordt officieel geïntroduceerd als een renschoen, maar wordt vooral populair in het dagelijks leven.

Ben jij nog op zoek naar leuke sneakers? Je vindt de meest trendy exemplaren in onze we ♥ sneakers shop!

fb_160705_otto_kw27_modekreisel_gazelle_27_gif

liefs_bahar

Delen?

Reacties


Bahar
Bahar
Bahar (27) is dol op mode, interieur en styling hiervan. Ze is net afgestudeerd als consumentenpsycholoog en werkt bij OTTO's social team waar ze haar passie voor mode kan combineren met haar werk. Naast shoppen houdt ze van reizen en gaat ze graag gezellig uit eten met vrienden en familie. Bahar schrijft het liefst over de laatste trends & nieuwtjes op gebied van mode.