General / Lifestyle / 25 september 2020

Fietsen door de regen doe je zo!

Eerlijk is eerlijk, wij Nederlanders fietsen het liefst het hele jaar door met een stralend zonnetje op ons gezicht. Wat extra vitamine D opdoen, heerlijk! Helaas betekent de herfst in Nederland: regen, regen en nog eens regen. Aangezien ons kikkerlandje echt een fietsland is, ontkomen we er niet aan: fietsen door de regen. No Worries! Laat je dag hier niet door verpesten. Met ons advies ben jij goed voorbereid op het fietsen in de regen. Bijvoorbeeld een goede regenjas voorkomt al veel ellende. Benieuwd naar onze andere tips?  Lees snel verder!

Fietsen door de regen

De juiste kleding tijdens het fietsen

Kleding tijdens fietsen door regen

Misschien wel de makkelijkste tip: zorg voor geschikte regenkleding. Tegen regen valt namelijk goed te kleden. Nu hoor ik je denken: regenkleding? No way! Maar tegenwoordig kun jij zelfs op een fashionable manier de regen trotseren. Regenkleding is er namelijk in alle soorten en maten, maar houdt altijd rekening met de materiaal keuze. Een lichtgewicht, waterdicht en ademend materiaal is de beste optie.

Regenjas

Een regenjas is onmisbaar tijdens een ritje door de regen. Naast dat je droog op bestemming aankomt, blijft ook je haar mooi in model zitten. Want een capuchon die heb je dan altijd bij en blijft goed om je hoofd zitten. Wanneer je een echte fashionista bent, is een hoed of pet meer iets voor jou. Deze biedt warmte, maar houdt ook zeker je hoofd droog. Ga jij liever voor een compleet trendy regen outfit? Lees dan eens onze blogpost over de perfecte regenjassen.

Just saying! Regenjassen zijn wel een beetje tricky, want wanneer je inspanning levert tijdens het fietsen krijg je het ontzettend warm. Hier kun je natuurlijk wel rekening mee houden, door bijvoorbeeld thermokleding te dragen wordt de lichaamstempratuur goed gereguleerd. Thermoshirts heb je in korte mouwen en lange mouwen en zijn dus geschikt voor het warme en koude weer.

Regenbroek

Niets is zo vervelend als de hele dag met een natte jeans rondlopen. Een regenbroek is dus een echte musthave voor regenachtige dagen. Ook deze heb je in verschillende soorten en maten. Nou moet ik wel zeggen dat regenbroeken minder charmant zijn dan regenjassen, hij moet tenslotte wel over je broek heen passen. Wanneer je de broek net wat langer koopt blijven ook je schoenen en sokken droog, hierdoor hoef je niet extra te investeren in speciale items. Thank me later!

Let net zoals bij de regenjas ook goed op het materiaal, want een natte jeans wil je echt niet. Daarnaast kunnen ook je benen transpireren, trust me! Natuurlijk transpireren je benen wel een stuk minder dan je bovenlichaam. Je zou dus voor kleine fietstochtjes ook genoegen kunnen nemen met een goedkopere plastieken broek. Je spant je namelijk minder in tijdens een korte fietsrit.

Regenponcho

Een regenponcho is vooral de meest praktische manier om jezelf te beschermen tegen regen. Je trekt hem super snel over je eigen kleding aan. Daarnaast blijf je goed droog onder je regenjas-tentje en de overbodige warmte kan gelijk langs onder verdwijnen.

Een nadeel is dat de poncho zich op een winderige dag ook wel eens als parachute wil bewijzen, wat het fietsen extra zwaar maakt. Voor een kort ritje is de regenponcho zeker geschikt, voor een wat langere tocht raad ik toch een compleet regenpak aan.

Veiligheid tijdens het fietsen

Veiligheid tijdens fietsen door regen

Safety first! Door de regen ben je een stuk kwetsbaarder op de weg: je zicht wordt minder, het wegdek wordt gladder en je omgeving wordt onrustig. Want geef nou toe, wanneer het regent vluchten we het liefst zo snel mogelijk naar binnen. Tref dus de juiste maatregelen en schaf de beste fietsaccessoires aan om veilig op bestemming aan te komen.

Het zicht tijdens een hevige regenbui is een stuk minder. Zorg er dus voor dat je goed zichtbaar bent. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor andere weggebruikers is dit belangrijk. Het is daarom goed om je fietsverlichting aan te zetten wanneer het regent. Voorkom hiermee dat je over het hoofd wordt gezien door je omgeving.

Vermijd grote plassen. Naast dat je natte voeten krijgt, is er nog een reden waarom je beter om de plassen heen kunt fietsen. Je weet namelijk nooit hoe diep de plas is en wat erin ligt. Daarnaast is er kans op aquaplaning waarbij je de macht over het stuur kan verliezen.

Pas je snelheid aan! Wanneer het regent wordt de weg een stuk gladder, hierdoor zijn de risico’s in bochten verhoogd. Ook je remweg is een stuk langer, rij dus wat rustiger zodat je snel kan inspelen op het verkeer.

Onderhoud na het fietsen

Onderhoud na fietsen in de regen

Na een ritje door de regen is het verleidelijk om meteen te douchen en lekker op de bank te ploffen. Onze tip: bijt nog even door. Het is namelijk erg belangrijk om je fiets goed schoon te maken, opspattend vuil en modder verkorten de levensduur van de fiets. Wanneer je thuis komt is het vuil nog vers en niet opgedroogd, hierdoor gaat het er makkelijker af.

Het is verstandig om de fiets af te spoelen met een tuinslang en vervolgens schoon te maken met een zachte borstel. Vergeet ook de de lastige plekken zoals de onderkant van de fiets niet. Droog daarna je fiets af met een droge doek, hierdoor voorkom je roest plekken. Klaar met schoonmaken? Pomp dan je banden op, hierdoor ben je meteen goed voorbereid op de volgende rit. Zorg er als laatste voor dat je ketting weer wordt ingevet. Zo is de levensduur van de ketting niet alleen langer, maar gaat het fietsen ook soepeler.

Ben jij nog niet helemaal ready om de regen op de fiets te trotseren? Ga dan opzoek naar de juiste regenkleding en de beste fietsaccessoires om jouw fietstocht zo veilig mogelijk te maken. En de eerst volgende keer dat je wel weer in het zonnetje fiets? Dan ga je dubbel zo hard genieten!

Deel deze blog met je vrienden:

Tags:  Advies. Fietsen Kleding Onderhoud OTTO Veiligheid

Milou van de Wetering
You might also like