General / Lifestyle / Recepten / 30 november 2016

Gezond gourmetten doe je zo!

Gourmetten tijdens de feestdagen, een echte klassieker. Het is lekker, het is gezellig en iedereen is vaak tevreden omdat je zelf kunt beslissen wat je eet. Jezelf volstoppen tijdens de feestdagen is leuk, maar onnodig aankomen daarentegen niet. Een van de voornemens die vele van ons op hun “goede-voornemens-lijstje” voor het nieuwe jaar hebben staan is dan ook vaak: afvallen! Maar ja, hoe voorkom je dit nu? Vandaag deel ik een paar tips met je, hoe jij gezond kunt gourmetten tijdens de feestdagen.

 

Tip 1: Vervang boter voor olijfolie

Gezond gourmetten is vaak helemaal niet moeilijk. Meestal zijn het de kleine dingen waar je zelf geen erge in hebt. Wat dacht je bijvoorbeeld van al dat bakken in boter terwijl je dit ook eenvoudig in olijfolie (of andere varianten olie) kan doen. Bakken in boter is echt geen ramp, maar olijfolie is een goede vervanger!

Tip 2: (Snoep)groente

Zorg voor veel lekkere en verse groentes. Van groentes kan ik geen genoeg krijgen! Je kunt er oneindig mee variëren. Bak wat champignons in je pannetje met een beetje geraspte kaas, grill wat courgettes en aubergines op de bakplaat of maak groenteprikkers die je rauw of gegrild van de bakplaat eet. Je zou daarnaast ook een salade kunnen maken. Mocht je hier nu geen zin in hebben dan doen een aantal bakjes met komkommer, tomaat en wortel vaak al veel goeds.

Tip 3: Brood

Brood is niet per definitie een no go. Mocht je nu graag op koolhydraten willen letten tijdens de feestdagen, dan kan je het beter vermijden. Er zijn genoeg broodvervangers te bedenken. Uiteraard scheelt het ook wanneer je veel vlees, vis en groentes eet. Dan heb je brood in principe niet nodig. Het is een lekkere bijkomstigheid. Wanneer je brood wil gebruiken voor smeersels kun je plakjes komkommer als alternatief gebruiken. Om te dippen kun je kiezen voor selderij en wortel. Daarnaast zijn gevulde eitjes ook een leuk idee!

Tip 4: Vermijd sauzen

Sauzen zijn over het algemeen een gevaarlijke dik maker! Misschien heb je niet altijd in de gaten dat er veel suiker en vet in deze producten zit. Er zijn wel gezonde alternatieven te bedenken. Maak bijvoorbeeld tzatziki saus van vetvrije yoghurt, kies voor hummus of ga voor groentespread. Je kan dit allemaal kant-en-klaar in de winkel kopen, zelf maken is  én lekkerder én beter voor je. Zo weet je namelijk precies wat je erin hebt verwerkt. Het kost misschien even iets meer tijd maar dan scoor je wel punten! Dat brengt ons meteen bij tip 5.

Tip 5: Do It Yourself

Zoals ik al zei: maak dingen zelf. Je zult het verschil echt proeven en met een voldaan gevoel aan tafel schuiven. De complimenten die je krijgt geven je meteen voor de rest van de avond een goed gevoel! Het geldt voor salades, sauzen (mocht je die gebruiken), het marineren van producten en het bereiden van andere (bij)gerechten. Maak het jezelf niet te moeilijk. Een lekkere salade is eenvoudig gemaakt en ook ongemarineerde producten zijn eenvoudig op smaak te brengen met zout, peper en kruiden. Een tijdje geleden schreef ik een artikel over DIY: 3x salades voor op toastjes, die je misschien ook lekker vindt smaken bij een avond gourmetten.

Tip 6: Ken je grenzen

Een ander voordeel van gourmetten is -zoals ik al eerder benoemde- dat je zelf in de hand hebt wat je eet en hoeveel je eet. Geniet daarom lekker van de feestdagen, maar doe dit met mate! Heeft het echt zin jezelf helemaal klem te eten, om vervolgens in een food coma te raken en de hele avond spijt te hebben dat je zoveel hebt gegeten? Zorg dat je verzadigd bent maar ken je grenzen. Dat lekkere stukje vlees kan je de volgende keer ook weer pakken.

 

Het is belangrijk om tijdens de feestdagen vooral te genieten. Je zou natuurlijk tijdens de feestdagen wat minder streng kunnen letten op je eten, dat is je goed recht! Deze tips zijn vooral voor de mensen die graag tijdens deze dagen gezond bezig willen zijn.

Wat verder natuurlijk niet kan ontbreken tijdens een avond gourmetten is een gourmetstel en een mooi aangeklede tafel. In onze webshop shop je al deze producten op een eenvoudiger manier. Heb je nog geen gourmetstel? Kijk dan bij onze gourmetstellen. Is jouw tafel nog niet aangekleed? Neem dan een kijkje bij onze huishoudelijke producten voor de leukste tafel-aankleding. Smakelijk eten!

 

liefs_juliette

Delen?

Reacties


Juliette de Man
Juliette de Man
Juliette (19) volgt een studie Communicatie en is gek op modetrends en lekkere recepten. Als nieuw teammember van OTTO’s team social hoopt ze alle ins en outs over online marketing te leren. Wanneer ze eenmaal haar mond opendoet, kwebbelt ze er al gauw op los. Daarnaast waardeert ze de kleine dingen in het leven, probeert ze graag nieuwe recepten uit en houdt ze van leuke dingen ondernemen met familie en vrienden.