Home / Gidsen / Mode / Lingerie gids / Wasadvies: zo houd je je lingerie lang mooi

Wasadvies: zo houd je je lingerie lang mooi

lingeriegids

Een bh dragen wij vrouwen bijna dagelijks. We vinden het ook geen probleem om af en toe wat meer geld te betalen voor mooie lingerie. Bij het kopen van lingerie verwachten we dat de lingerie van goede kwaliteit is en lange tijd meegaat, we willen toch zo lang mogelijk plezier hebben van dat nieuwe setje. Omdat we ongeveer elke dag een bh dragen, belanden deze toch wel wekelijks in de wasmand.

wasadvies bh

Natuurlijk wil niemand na het doen van de was erachter komen dat je bh’s verkleurd zijn of een totaal andere vorm hebben aangenomen. De bh-beugel kan ook zijn losgeraakt in de wasmachine waarna deze zijn eigen leven is gaan leiden in de wasmachine (HELP!). Om je lingerie zo lang mogelijk in de beste staat te houden, moeten we deze op een goede manier wassen. Maar wat is nou precies die ‘goede manier’?

Hoe vaak wassen we onze bh’s

Er is geen specifieke regel over hoe vaak je je bh’s precies moet wassen. Iedereen moet zelf een beetje aan kunnen voelen wanneer het weer tijd is om je bh in de was te gooien. Richtlijnen hiervoor bestaan er natuurlijk wel : ). Transpiratie komt onder andere uit de oksels, oftewel in de buurt van je bh. Dan kun je wel bedenken dat het frisser is om je bh sneller in de was te gooien wanneer je meer getranspireerd hebt dan wanneer je minder getranspireerd hebt. Je wil natuurlijk niet dat je zweet de kwaliteit van de bh aan gaat tasten en om deze reden zal het verstandig zijn om je bh’s na een dag of drie/vier te wassen.

Tip: Wanneer je vaak wisselt van bh gaan deze ook langer mee. Dan kun je na een langere tijd, een aantal bh’s tegelijk in de was gooien.

Helaas is het zo dat bh’s het beste met de hand gewassen kunnen worden… Zo behouden bh’s de beste kwaliteit. Maar natuurlijk hebben we niet altijd (lees: vrijwel nooit…) zin om na een drukke dag in de avond bh’s te staan wassen. Dus dan moeten we de bh’s maar de beste verzorging in de wasmachine geven.

Bh’s in de wasmachine

wasadvies bh

  • Eventuele accessoires kun je het beste van de bh’s afhalen voordat je deze in de wasmachine gooit.
  • Natuurlijk houden we bij het wassen van onze bh’s ook rekening met de kleur. Zwarte, witte, rode bh? We sorteren het op kleur. Zo voorkomen we dat de kleur van de bh vervaagt of verandert.
  • De was instructies op het etiket van de bh staan er natuurlijk niet voor niks. Lees deze even door en neem deze ook serieus.
  • De andere kledingstukken in de wasmachine wil je niet beschadigen met de haakjes van de bh. Om dit te voorkomen is het verstandig om het bh-bandje te sluiten in de wasmachine. Voor extra bescherming kun je dan ook nog een waszakje gebruiken. Zo zorg je er dus voor dat de bh niet blijft haken aan andere kledingstukken of aan de wasmachine zelf.
  • Gebruik het liefst een wasmiddel voor fijne was en stel je wasmachine in op een programma voor fijne was of handwas, een kort katoenprogramma of een wolwas. (Door deze programma’s te gebruiken hou je in ieder geval rekening met de temperatuur en dus het eventuele krimpen van de bh).
  • Een handige tip daarnaast is om je bh’s een tijdje op te sparen en ze vervolgens samen te wassen. Door ze dan op elkaar te leggen in de was en tegelijk in een waszakje te stoppen behouden de bh’s het beste hun vorm. Die vorm kun je na het wassen dan ook gemakkelijk terug krijgen in de cup.
  • Voordat je de bh’s aan een rek hangt is het verstandig om eerst wat vorm aan te brengen in de cups met je handen. Op deze manier zit het veel lekkerder als je de bh na een paar dagen weer aantrekt.

Wat moet je absoluut niet doen!

Een bh moet je nooit in de droger stoppen! Laat ze altijd lekker drogen op een wasrek. Zo gaan de bh’s veel langer mee en kunnen we er langer van genieten. Als je bh’s in de droger stopt wordt de stof slap door de hitte. Strijken hoeft dus ook nooit, bh’s kunnen niet tegen de hitte van het strijkijzer.

Voor de mensen die bh’s met de hand willen wassen.

wasadvies bhOmdat bh’s met de hand wassen toch het beste blijkt te zijn leggen we ook nog even uit hoe dit het beste gedaan kan worden. Om bh’s met de hand te wassen kun je een wasteil of wasbak vullen met warm water (maximaal 30 graden) en daarbij wat groene zeep of wasmiddel (speciaal voor de fijne was) voegen. Dan laat je de bh kort weken in het water zonder deze schoon proberen te wrijven. Met name als je bh’s met kleur wast moet je deze niet te lang laten weken. Ook met handwas, wassen we op kleur. Spoel de bh’s tenslotte af met koud water zonder te wrijven en laat ze drogen op een handdoek met de cups naar boven gericht.

Hoe was je sport bh’s

Voor het wassen van sport bh’s gelden eigenlijk dezelfde regels als die hierboven beschreven zijn. Het is natuurlijk wel frisser om je sport bh vaker te wassen. Aan te raden is om hem na 1 keer al in de was te gooien. Wanneer je niet veel getranspireerd hebt tijdens het sporten zou je hem natuurlijk nog wel een keertje kunnen dragen maar in principe gooien we hem na 1 keer in de was.

Met dit wasadvies in je achterhoofd, houd je jouw lingerie het langste mooi! : )

liefs liselotte