Alle lifestyle artikelen / Lifestyle / 7 augustus 2020

Met deze oordopjes kun je het beste hardlopen!

Hardlopen is een erg goede manier om je conditie op pijl te houden. Je hebt ook niet zoveel attributen nodig, zoals bijvoorbeeld bij fitness of hockey. Met goede hardloopschoenen en lekker zittende kleding, ben je in principe al good to go! Er zijn wel een aantal hardloopaccessoires die het rennen een stuk comfortabeler maken. Oordopjes bijvoorbeeld, zorgen ervoor dat je lekker naar muziek kunt luisteren, zonder dat anderen hier last van hebben. Je ziet daarom ook steeds meer hardlopers met oortjes in rennen. Als je wil weten welke oordopjes de meesten dragen tijdens het rennen, lees dan snel verder, want wij vertellen je alle over hardlopen met oordopjes in!

Vrouw aan het hardlopen

Waarom muziek luisteren tijdens het hardlopen?

Icoon muziek luisteren
Tegenwoordig zie je bijna geen enkele hardloper meer zonder koptelefoon of oordopjes. Dit is logisch, want muziek verbetert je hardloopprestaties! Een afspeellijst met de juiste muziek, zorgt ervoor dat je afgeleid wordt van pijn en vermoeidheid. Hierdoor kun je langer doorgaan en je nog meer inspannen. Daarnaast zorgt muziek voor een consistent ritme. Voor hardlopers betekent dit, dat ze veel beter één tempo aan kunnen houden tijdens het rennen. Tot slot maakt muziek je vrolijk. Dit geeft je meer energie en doorzettingsvermogen. Zo loop je de laatste loodjes ook makkelijker uit. Kortom: muziek luisteren tijdens het rennen is een echte aanrader!


De juiste muziek tijdens het hardlopen

Allereest moet de muziek luid en opzwepend zijn en je moet er vrolijk van worden. De juiste muziek heeft een ritme dat afgestemd is op jouw looptempo. Dan werkt muziek namelijk het meest stimulerend. Dit betekent simpelweg dat je snelle muziek nodig hebt als je gaat sprinten en trage muziek als je gaat joggen. Het werkt als volgt:

  • Wil je een lange en rustige duurloop doen? Kies muziek met <140 BPM
  • Wil je je vaste rondje sneller lopen? Kies dan voor muziek tussen de 140 en 170 BPM
  • Wil je zo snel mogelijk rennen? Kies dan voor muziek met >170 BPM

Je hoeft gelukkig niet zelf een afspeellijst samen te stellen met het juiste tempo. Er zijn online gewoon afspeellijsten te vinden met het juiste ritme. Heb je naast muziek nog meer motivatie nodig? Lees dan onze blogpost met motivatie tips.

Deze oordopjes zijn het meest geschikt

1. Oordopjes vs. koptelefoons

Ga voor oordopjes in plaats van voor een koptelefoon. Je ziet wel eens mensen met een koptelefoon hardlopen. Hoe goed het geluid dan ook is, een koptelefoon is veel minder praktisch met rennen. Ze kunnen gaan verschuiven en als ze vallen gaan ze snel kapot. Ook zijn ze een stuk zwaarder om met je mee te dragen dan die kleine oordopjes. Dat gewicht komt op je nek te liggen en dat is niet goed. Kies dus zeker voor oortjes!

Sony draadloze oordopjes JBL koptelefoon blauw

2. Oordopjes met bluetooth

De meeste oordopjes hebben nog altijd een snoer dat je in je telefoon moet pluggen. Die zitten alleen vaak in de knoop of ze bewegen de hele tijd heen en weer als je rent, super irritant. Gelukkig hebben alle telefoons tegenwoordig bluetooth, waarmee het mogelijk is om muziek van je telefoon met snoerloze oordopjes te beluisteren. Er zijn modellen die volledig draadloos zijn. Deze modellen hebben vaak een design dat zo vormgegeven is, dat de dopjes niet uit je oren vallen. Er zijn ook modellen met een kort snoer in de nek. Zo raak je ze minder makkelijk kwijt en het snoer zit niet in de weg.

Oordopjes sony korte draad Oordopjes met bluetooth

3. Waterdichte oordopjes tijdens het hardlopen

Normale oordopjes kunnen niet tegen water. De meeste hardloopoordopjes daarentegen zijn speciaal ontwikkeld voor het rennen in de buitenlucht. Veel hardloopoordopjes zijn bestand tegen zweet en regen. Op die manier kun je zoveel zweten als je wil, de oordopjes blijven werken. Ook kun je je hardlooprondje dus gewoon lopen in de regen als je dat wil.

Waterdichte hardloop oordopjes JBL JBL oordopjes blauw

4. Oorhaken en oorclips

Waar gewone oordopjes steeds uit je oren vallen als je beweegt, blijven sportoordopjes goed in het oor bevestigd. Zo weet je zeker dat je ze niet zult verliezen tijdens het hardlopen, zeker als ze draadloos zijn. Oorhaken zijn haken die aan de oortjes bevestigd zijn en die om de buitenkant van je oorschelp zitten. Oorclips zijn kleine haakjes die je bevestigt in je oorschelp, waarmee de oortjes blijven zitten. Als je een bril hebt zijn oorclips een aanrader, want oorhaken zitten vaak in de weg met je brilpootjes. Bij oorhaken lijken misschien steviger te blijven zitten, maar ze zijn ook zichtbaarder dan oorclips. Het is dus een afweging die je moet maken.

Oordopjes met oorhaken PlantronicsSony oordopjes met oorclips roze

 

Wat ook een handige gadget is voor het hardlopen is een smartwatch. Lees in onze blogpost alles wat je over deze gadget moet weten!

 

Wat voor oordopjes gebruik jij het liefste tijdens het hardlopen?

Liefs, Renske

Deel deze blog met je vrienden:

Tags:  Accessoires Advies Elektronica Lifestyle Must haves OTTO Sporten Trends

Renske van Stratum
Renske (21) is studente Communicatie- en Informatiewetenschappen en stagiaire bij Otto. In haar vrije tijd sport ze veel, zodat ze volop van haar andere passie, eten, kan genieten. Ze houdt van winkelen en kletsen met vriendinnen, maar kijkt ook graag naar reality tv shows en alle woonprogramma’s op televisie.
You might also like