Alle wonen artikelen / Wonen / 20 oktober 2016

Herfsttip: vloerkleden

We kunnen er niet meer onderuit: het is herfst! Ben jij een herfstliefhebber of heb je alweer heimwee naar de zomer? Ik vind de zomer heerlijk, maar de herfst heeft natuurlijk ook zo haar leuke kanten. Je kunt weer gezellig de kaarsjes aansteken, buiten zijn de kleuren van de herfst prachtig en mijn verjaardag vier ik in de herfst! Zo heeft ieder seizoen haar plus- en minpunten. Omdat de temperatuur in de herfst daalt, vraagt dat binnen natuurlijk om wat extra warmte. Je hebt vast genoeg hulpmiddelen om daar voor te zorgen: dekentjes, kaarsen, kussens, sloffen en noem het zo maar op! Maar misschien heb ik iets voor je waar je nog niet aan hebt gedacht namelijk, vloerkleden! Ze zorgen voor extra warmte én geven je interieur ook nog eens een boost! Ik heb een aantal handige tips voor het aanschaffen van een vloerkleed (kleed, carpet of tapijt kan ook allemaal) voor je op een rijtje gezet en ik laat je de leukste varianten uit onze webshop zien. Laat je inspireren!

vloerkleed

Stap 1: waar leg je een vloerkleed neer?

Voordat je een nieuw vloerkleed gaat aanschaffen, weet je vaak al voor welke ruimte je hem gaat gebruiken. De meeste mensen komen niet verder dan de woonkamer, maar er zijn nog genoeg andere plekken in huis waar vloerkleden kunnen zorgen voor warmte en sfeer. Een vloerkleed zorgt er namelijk voor dat een ruimte één geheel wordt. Neem bijvoorbeeld je slaapkamer. Is het niet heerlijk om op een koude winterochtend op te staan en als eerst met je voeten te landen op een lekker hoogpolig kleed? Dat zorgt meteen voor een beter begin van de dag. Daarnaast geeft het een extra knus tintje aan je slaapkamer. Maar ook in de hal kan een vloerkleed zorgen voor een extra uitnodigend gevoel. De hal is namelijk niet de plek in huis waar je de meeste aandacht aan besteed, alhoewel het wel de eerste plek is waar mensen jouw huis betreden en hun eerste indruk op doen.

Stap 2: welke vorm vloerkleed kies je?

Vloerkleden zijn er in een heleboel vormen en maten. Je hebt vierkante, rechthoekige, ronde en zelfs ovale vloerkleden. Kleinere vloerkleden maken een ruimte intiemer, iets wat je in gedachte zou kunnen houden voor de koudere wintermaanden. Je wilt tenslotte sfeer creëren met het vloerkleed dat je gaat neerleggen. Kijk ook goed naar wat voor soort ruimte je gaat inrichten. Als je een vrij rechthoekige kamer hebt, probeer dan eens een rond kleed neer te leggen om het geheel te breken. Je zou daarnaast ook kunnen werken met meerdere kleden, dit is bijvoorbeeld leuk in een slaapkamer. Houd er wel rekening dat vloerkleed de juiste maat heeft. Het is niet mooi als je onder een eettafel een te klein vloerkleed neerlegt. In de hal zou die juist wel wat groter mogen zijn.

Stap 3: wat voor kleur vloerkleed kies je?

Heb je een ruimte uitgekozen waar veel spullen in staan en veel verschillende kleuren terug komen? Kies dan voor een effen kleur vloerkleed. Kleuren die voor warmte zorgen zijn vaak de wat donkerdere kleuren, ze maken een ruimte ook wat kleiner. Pastelkleuren zorgen voor meer licht in een ruimte en wit zorgt voor een chique uitstraling. Als je een wat rustigere ruimte gaat decoreren, zou je juist kunnen uitpakken met een vloerkleed. Hier zou een kleed met print dus een prima optie zijn. Je kan ook spelen met het soort materiaal wat je gaat gebruiken. Het materiaal is daarnaast ook bepalend voor het doel van het vloerkleed omdat een hoogpolig– of wollen kleed lekker warm is aan je voeten, maar een laagpolig kleed hier niet zo veel verschil in aanbrengt. Stem je accessoires af op het vloerkleed, combineer de kussens van de bank en de kaarsjes op tafel bijvoorbeeld met de kleur/stijl van het vloerkleed. Dit kan een cozy touch aan het geheel geven!

Help! Hoe krijg ik een vlek uit mijn vloerkleed?

Helaas bestaat de kans dat je vloerkleed na verloop van tijd vies wordt. Iets wat je niet kunt voorkomen. Misschien heb je er op geknoeid of wil je een oud vloerkleed schoonmaken? Hieronder vind je een paar tips om je vloerkleed schoon te krijgen:

  • Drank/limonadevlekken: heeft je lieftallige nichtje met haar beker limonade over je nieuwe kleed heen gemorst? Don’t panic! Dep eerst met een droge doek of wat keukenpapier de vloeistof op. Meng vervolgens 1 liter warm water met 1 theelepel zeep en 1 theelepel azijn en gebruik dit mengsel om de vlek mee schoon te spoelen.
  • Rode wijn vlek: dit is natuurlijk wel wat anders dan limonadevlekken.. Misschien voelt het wat onnatuurlijk aan maar giet eerst wat witte wijn of bruisend water over de huidige vlek heen. Dep vervolgens de vlek droog en strooi er keukenzout overheen. Dit zal het overige vocht doen onttrekken.
  • Braaksel of bloedvlekken: dit zijn niet de meest prettige vlekken om uit je vloerkleed te moeten verwijderen. Ook in dit geval kun je het beste de vlek eerst droog deppen met een droge doek of met keukenpapier. Maak vervolgens de doek nat met water en dep de vlek schoon. Is de vlek nog niet weg? Dan zou je het nog kunnen proberen met een beetje ammoniak.

De leukste vloerkleden uit onze webshop

Last but not least, heb ik de leukste varianten uit onze webshop voor je op een rijtje gezet!

Vloerkleed

Haal jij deze herfst ook de warmte in huis met een tof tapijt?

Handtekening liefs Juliette

Deel deze blog met je vrienden:

Tags:  Accessoires Herfst OTTO Tips Wonen

Juliette de Man
Juliette de Man
Juliette (19) volgt een studie Communicatie en is gek op modetrends en lekkere recepten. Als nieuw teammember van OTTO’s team social hoopt ze alle ins en outs over online marketing te leren. Wanneer ze eenmaal haar mond opendoet, kwebbelt ze er al gauw op los. Daarnaast waardeert ze de kleine dingen in het leven, probeert ze graag nieuwe recepten uit en houdt ze van leuke dingen ondernemen met familie en vrienden.
You might also like