Alle wonen artikelen / General / Wonen / 13 februari 2019

Klein maar fijn wonen: dat doe je zo!

Klein wonen hoeft zeker geen nadeel te zijn. De ligging van deze woningen en/of appartementen is vaak centraal en geven je meestal een knus en gezellig gevoel. Natuurlijk wil je dit knusse gevoel graag terugbrengen in je interieur en wil je hier genoeg ruimte voor hebben. Eerder schreven we al over tips voor het opruimen van je slaapkamer en opbergen van je kleding, deze helpen je al een beetje op weg met de structuur in een kleine woning. In deze blogpost gaan we hier verder op in en geven we je nóg meer tips om jouw woning zo optimaal mogelijk te gebruiken!

Klein maar fijn wonen

Maak keuzes binnen je interieur

Om een kleine ruimte zo goed mogelijk in te richten, kun je een aantal gerichte keuzes maken binnen je interieur. Ga bijvoorbeeld voor rechthoekige meubels, deze zijn gemakkelijk neer te zetten in hoeken en tegen een muur. Rond afgewerkte meubels zijn daarentegen minder praktisch neer te zetten. Bij een kleine ruimte heb je ook sneller de neiging om kleinere meubels aan te schaffen. Het idee dat je dan meer spullen kwijt kunt in dezelfde ruimte is een logische gedachten. Toch oogt het juist chaotischer wanneer je meerdere kleine meubels wegzet in een kleine ruimte, ten opzichte van een aantal grote meubels. De truc is dus om het normale formaat meubels aan te houden. Kies bijvoorbeeld niet voor een tweezitsbank wanneer er ook een driezitsbank past in de ruimte. Denk niet in kleiner dan nodig!

Om nog meer ruimte te creëren kan je ook kiezen voor hangende lampen in plaats van een staande lamp. Een van de keuzes die je ook zou kunnen overwegen, is om bijvoorbeeld voor een bank te kiezen met opbergruimte onder de zitting of een hocker in plaats van een salontafel, zo vang je twee vliegen in één klap! Op de afbeeldingen hieronder zie je een aantal voorbeelden.

Inklapbare eettafel - klein maar fijn wonen
zwarte hanglamp
Hocker met opbergruimte


Elke centimeter telt

De ruimte onder je bed, tussen een hoge kast en het plafond of onder je salontafel. Het zijn allemaal plekken die je in meerdere kamers in het huis terugvindt en waar vaak ook opbergruimte is. Wanneer je klein (maar fijn) woont, is het goed om eens te kijken naar de opvulling van deze ruimtes. Denk bijvoorbeeld aan een salontafel met lades, zodat onderzetters, magazines en andere spullen gemakkelijk uit het zicht gehaald kunnen worden. Hetzelfde geldt voor de ruimte onder je bed. Met een onderbedlade die je gemakkelijk onder je bed kunt schuiven benut je heel veel ongebruikte ruimtes. Je kunt hier je zomer- of winterkleding in opbergen, maar ook schoenen of het rondzwervend speelgoed van je kinderen. Spullen in een open kast of bovenop een kast opbergen kan heel makkelijk met de opvouwbare manden die je op de onderstaande, rechtse afbeelding ziet. In deze manden kan je veel opbergen en het ziet er meteen ook opgeruimder uit dan wanneer je het ‘los’ in een kast legt. Ook kan je ze heel onopvallend bovenop een hoge kast zetten, je hebt ze in veel verschillende kleuren zodat er altijd wel eentje binnen jouw interieur past!

Salontafel met lades
Onderbedlade - klein maar fijn wonen
Opvouwbare opbergboxen


Do’s en don’ts met kleuren en materialen

Kleuren kunnen veel doen voor een ruimte. Kleur kan er voor zorgen dat een kamer groter, kleiner, lager, hoger of dieper lijkt. Om een kleine kamer groter te laten lijken, kan je het best kiezen voor lichte kleuren. Lichte kleuren zorgen ervoor dat het licht in de ruimte versterkt wordt, hierdoor krijg je meer licht in je kamer. Wanneer je gebruik maakt van donkere kleuren, zorg dan dat deze niet de overhand nemen in de ruimte. Voeg de kleur bijvoorbeeld toe door middel van een aantal sierkussens of een plaid. Hetzelfde geldt voor het gebruik van prints.

Het toevoegen van transparante materialen kan ook erg helpen, denk aan glazen deuren bijvoorbeeld. Hierdoor zorg je ervoor dat twee aparte ruimtes één geheel lijken. Spiegels hebben ook een goed effect op kleine ruimtes, door het tactisch plaatsen van een wandspiegel kan de ruimte dubbel zo groot lijken! Wil je de kamer breder laten lijken? Dan kan je de spiegel het best plaatsen op een brede wand. Wil je de kamer langer laten lijken? Dan kan je een spiegel beter plaatsen op een smalle wand.

Opgeruimd staat netjes

Een van de beste tips om continue te blijven aanhouden is opruimen. In kleine ruimtes oogt het sneller rommelig. Vaak kan je in kleine (of gesplitste) kamers niet snel een deur dicht trekken omdat je nu eenmaal de ruimte nodig hebt. Probeer daarom structuur te brengen in hoe je opruimt. Een goed voorbeeld is je spullen op te bergen in categorieën, gebaseerd op hoe vaak je de spullen gebruikt. Spullen die je vaak gebruikt kan je het beste op ooghoogte opbergen, dit kost minder moeite om na gebruik weer terug in de kast op te ruimen. Spullen die je minder vaak gebruikt kan je dan vanzelfsprekend meer boven- of onderin een kast opbergen. Opgeruimd staat netjes!

Deel deze blog met je vrienden:

Tags:  Inrichten Interieur OTTO Tips Wonen

Sanne Snepvangers
You might also like