Alle wonen artikelen / General / Wonen / 25 juni 2018

Je gang of hal inrichten doe je zo!

In elk huis is wel een hal of een gang te vinden. Hier kom je binnen en worden onder andere jassen opgehangen, schoenen uitgedaan en tassen neergezet. Eigenlijk wordt er in deze ruimte meer gelopen dan je je misschien beseft. Weggaan, thuiskomen, de trap omhoog gaan, de trap naar beneden gaan… Al deze dingen gebeuren in dit kleine stukje huis. De hal of gang is niet altijd groot en het is dus wel nodig om creatief om te gaan met de ruimte die je hebt. Opbergen en ophangen zijn termen die belangrijk zijn voor een hal en er zijn verschillende slimme én stijlvolle manieren om opbergruimte en ophangplekken te creëren in je hal.

thumbnail hal

In deze blog vind je verschillende tips om van jouw hal of gang de meest sfeervolle (en toch praktische) hal of gang te maken!

Allereerst…

Bij het inrichten van bepaalde ruimtes in huis moet je iets meer rekening houden met praktische zaken dan bij andere ruimtes. De hal is zo’n ruimte… De hal of gang moet praktisch ingericht worden, je wilt het weggaan en thuiskomen immers zo soepel mogelijk laten verlopen. Om deze reden zijn er een aantal dingen die niet mogen ontbreken in deze ruimte. Een kapstok en schoenenkast zijn dan ook dingen waar we meteen aan moeten denken. En wat dacht je van een spiegel? Voordat we weggaan willen we graag nog even een laatste make-up check doen en nog één keer door onze haren gaan. Een spiegel is dan ook zeker een must!

Tip: wil je een spiegel verwerken in je hal? Doe dit dan op de lange wand, zo lijkt de ruimte breder.

hal kapstok

De vloer

Naast een kapstok, schoenenkast en spiegel is de vloer een aspect waarover bewust nagedacht moet worden. In een hal of gang heeft de vloer namelijk wel het een en ander te verduren. In weer en wind komen er mensen via de hal naar binnen. De vloer krijgt te maken met sneeuw, modder, regen en natte gras-schoenen. Met andere woorden: een vloer die niet snel slijt en makkelijk schoon te maken is, zou wel fijn zijn. We moeten dus gaan voor een vloer waar je gemakkelijk een keer met de dweil overheen kunt gaan en die er dan vervolgens weer als nieuw uitziet.

Tip: om de ruimte groter en breder te laten lijken kun je bij een smalle hal de vloer in de breedte erin leggen. Leg je de vloer in de lengte dan lijkt de hal nog smaller dan hij al is…

Opbergen

In een hal of gang zijn altijd wel wat kleine plekjes of ruimtes te vinden waar niks mee gedaan wordt. Denk maar eens aan de ruimte onder de trap of als je omhoog kijkt, zie je dan geen plekken waar eigenlijk nog wel wat manden op een plankje zouden kunnen staan? Met deze ruimtes kun je veel slimmer omgaan! De ruimte onder de trap is meestal gemakkelijk omgebouwd tot een kast. Daarnaast creëer je meer bewegingsruimte door de hoogte in te gaan met opbergen, je maakt de vloer namelijk vrij van spullen. Meer bewegingsruimte is ook zeker geen overbodige luxe in een hal of gang. Bevestig smalle plankjes aan de muur, daar kun je vervolgens wat dozen en manden kwijt. Door haakjes te gebruiken als kapstok bespaar je ruimte vergeleken met kapstokken waar grote kleerhangers voor nodig zijn. En wat dacht je van een plank boven een rij schoenen? Zo kun je twee rijen schoenen boven elkaar kwijt en verdubbel je eigenlijk de ruimte voor je schoenen.

hal hoogte plank

Kleur

De kleur kan bepalend zijn voor hoe ruim je hal eruit ziet. Donkere kleuren laten een kleine ruimte in principe nóg kleiner lijken, een hele muur in een donkere tint schilderen is dan ook niet zo’n goed idee. Wil je toch graag een donkere kleur op je muur? Dan kun je beter kiezen voor een wat donkerdere lambrisering. Om een mooi geheel van je huis te maken kun je kleuren uit je woonkamer door laten lopen in je hal. Zo verbind je beide ruimtes op een subtiele manier. Je hoeft natuurlijk niet meteen een muur te schilderen of behangen om een bepaalde kleur terug te laten komen. Nee, met mooie accessoires kom je al heel ver! Denk bijvoorbeeld aan manden, de kleur van deze manden kun je zelf kiezen! Er zijn genoeg halaccessoires te vinden!

kapstok hal wit

Ten slotte

Blijf wel kritisch over welke spullen je allemaal kwijt wilt in je hal. Het blijft een ruimte waar een beetje bewegingsvrijheid wel prettig is en om deze hal vol te stoppen met spullen is daarom niet zo slim. Overbodige spullen kun je dan ook beter een andere plek geven. In de zomer kun je bijvoorbeeld de winterjassen op zolder leggen, deze heb je de hele zomer toch niet nodig. Dit geldt dan ook weer andersom, in de winter kun je de zomerjassen op zolder kwijt. Blijf dus kritisch en zorg dat je alleen spullen in de hal hebt liggen die daar ook echt nodig zijn.

Met deze tips maak jij van jouw hal een sfeervolle én praktische binnenkomer!

liefs liselotte

Deel deze blog met je vrienden:

Tags:  Inrichten Interieur OTTO Tips Wonen

Liselotte Stienen
You might also like