Home / Koningsdagactiviteiten: dit kun je doen!

Koningsdagactiviteiten: dit kun je doen!

Het is weer bijna Koningsdag! 3x hoera voor de Koning. Dankzij hem kunnen we jaarlijks dit leuke feest vieren! De dag waarop iedereen in oranje kleding te zien is. Zie je het alweer voor je? Een heerlijke vrije dag, de zon schijnt en iedereen is in een goede stemming. Er zijn overal festivals, mensen op het water en (vrij)markten. Bijna iedereen gaat wel wat leuks doen op deze dag met familie of vrienden. Weet jij nog niet wat je kunt doen op Koningsdag? Lees dan vooral verder! Wij geven je 7 koningsdagactiviteiten die jij kunt doen op de verjaardag van de Koning. Dus hierbij de leukste dingen om te doen!

Wat vieren we met Koningsdag?

Op Koningsdag, ieder jaar op 27 april, vieren we in Nederland de verjaardag van onze Koning, Willem-Alexander. Op deze dag vinden er in het hele land vrijmarkten, optochten, allerlei koningsdagactiviteiten en feesten plaats. Dit is een jaarlijks terugkerend feest. Jarenlang werd op 30 april Koninginnedag gevierd. Toen Willem-Alexander onze Koning werd, wilde hij Koningsdag op zijn eigen verjaardag vieren. En geef hem eens ongelijk.

Koningsnacht

Alvast in de stemming komen tijdens koningsnacht!

Heb jij zoveel zin in 27 april? En kun je niet wachten om te gaan feesten? Trek dan alvast je oranje shirt aan en begin alvast met feest vieren tijdens koningsnacht!  De 26e kun je namelijk al helemaal los gaan tot in de late uurtjes. De avond voor Koningsdag wordt ook wel koningsnacht genoemd. Tijdens deze avond en nacht staan er in veel steden al verschillende feesten gepland. De oranje gekte vindt plaats in grote steden, maar ook in kleinere plaatsen. Maakt het niet al te laat, want de volgende dag wil je zeker niet missen!


Koningsdagactiviteiten

De leukste kinderactiviteiten, gezinsuitjes en uitstapjes: wij hebben ze voor je verzameld! Iets leuks om te doen met je kinderen? Een activiteit met je vrienden? Of wil je met je gezin even lekker niets doen? Wij hebben 6 activiteiten beschreven die jouw Koningsdag gezellig gaan maken.

Koningsdagactiviteiten voor de kleintjes

Koningsdag is ook zeker een feest voor kinderen! Vaak begint de voorpret al tijdens de Koningsspelen op school. De Koningsspelen zijn een sportief feest voor basisscholen in Nederland. Mocht jouw kind nog niet genoeg feest gevierd hebben? Dan hebben wij 3 tips verzameld voor het echte Koningsdaggevoel, maar dan thuis of met je buurt!

Koningsdagactiviteiten kinderen

1. Doe een spelletjesmarathon

Iedereen vind spelletjes leuk! Maak een stempelkaart en doe een spelletjesmarathon in en om huis. Het is leuk om een mix te maken tussen de Oudhollandse spelletjes en spelletjes van nu.

2. Organiseer je eigen koningsdagoptocht

Super leuk als de hele straat mee doet! Bedenk allemaal een leuke act met een koningsdagthema. Op Koningsdag gaan jullie langs alle huizen om de acts te bewonderen. Net als dat de Koning dat in een stad in Nederland doet!

3. Je eigen kraampje voor de deur

Hmmm! Laat je kinderen lekkere koningskoekjes of -cup cakes bakken. Zet een tafeltje voor de deur en verkoop de lekkernijen aan de hele straat. Kijk je kinderen maar eens genieten!


Het water op

Zeker in grote steden met water is Koningsdag vieren op de boot één van de populairste manieren op deze in te vullen. Ook in kleinere steden is een boottochtje de perfecte manier om de verjaardag van de Koning te vieren. Varen langs de grachten met veel mensen en muziek om je heen, dat klinkt toch perfect? Bereid deze dag goed voor, door genoeg hapjes en drankjes in te slaan. Nu alleen nog hopen op lekker weer, want anders valt je planning letterlijk in het water.

Koningsdagactiviteiten het water op

(Vrij)markten bezoeken

De vrijmarkten zijn één van de bekendste tradities van Koningsdag. In veel steden en dorpen kunnen mensen op deze dag, zonder vergunning, hun oude spullen verkopen. Iedereen mag hieraan deelnemen. Jong en oud zitten op kleedjes en er staan volop kraampjes door de hele stad. Het is eigenlijk onmogelijk om met lege handen thuis te komen. Ga zo vroeg mogelijk uit bed om de leukste spullen te scoren. Heb je zelf een hoop oude spullen? Of maak je dingen zelf? Verkoop ze dan zelf op de vrijmarkt!  De meeste vrijmarkten vinden in de ochtend plaats, dit is dus ideaal om je Koningsdag mee te beginnen.

Los gaan op festivals

Deze koningsdagactiviteit is een beetje voor de hand liggend, maar mag zeker niet ontbreken in dit lijstje. Koningsdag is dé dag van de festivals! Veel jongeren zijn gek op feestjes en festivals en bezoeken deze dan ook met regelmaat. Artiesten die normaal enorm veel geld vragen voor een concert, treden nu op festivals op waar je gratis of voor een klein bedrag naartoe kunt. Er worden door het hele land festivals georganiseerd om gezamenlijk te kunnen feesten en proosten op de verjaardag van Koning Willem-Alexander. Er vinden zoveel verschillende festivals met diverse muziekstijlen plaats, er is voor iedereen wel een passend feest te vinden!

Koningsdag festival

Koningsdag BBQ organiseren

De perfecte dag voor een BBQ, in de tuin of ergens in een park. Er staat leuke muziek op en de geur van gebraden vlees komt je kant op. Met een koud drankje in je hand geniet je van deze heerlijke dag. Je gasten en jij moeten kunnen genieten van lekker eten en drinken. Stem daarom goed af wat er die dag wordt gegeten en gedronken. Verder is een draagbare speaker waarop muziek speelt belangrijk voor een gezellige sfeer. Sommige radiostations zullen speciale koningsdagprogramma’s draaien, super leuk om hier naar te luisteren dus. Kun je het alweer voor je zien? Een heerlijke BBQ tijdens Koningsdag.

Koningsdagactiviteiten BBQ


Koningsdagactiviteiten thuis

Geen zin in koningsdagactiviteiten?

Wil je liever de drukte ontwijken, maar wel de koningsdagsfeer mee krijgen? Trek dan je oranje kleding aan, hang de vlag uit en sla oranje snacks in. Plof met je vrienden, familie of alleen op de bank en kijk naar de verschillende koningsdagactiviteiten op tv. Overdag wordt het bezoek van de Koning aan één van de steden uitgezonden en in de avond wordt er live verslag gedaan van alle activiteiten in het land. Wil je helemaal in de feeststemming komen? Kijk dan naar één van de live festivals die op tv wordt uitgezonden!


Ben je inmiddels al een planning aan het maken voor Koningsdag? Fijn! Hopelijk hebben wij je niet alleen inspiratie gegeven voor het kiezen van een activiteit, maar heb je er vooral ook heel veel zin in! Er zijn dus genoeg activiteiten om de verjaardag van de Koning te vieren. Weer of geen weer? Lees ons eerder geschreven blogartikel om er altijd Konings uit te zien!

Handtekening liefs Lisa

Deel deze blog met je vrienden: