Alle wonen artikelen / General / Wonen / 2 december 2016

Lampen: zo kies je de juiste verlichting

In de donkere wintermaanden is het steeds langer donker buiten. Waarschijnlijk ontwaak jij ‘s ochtends in het donker en is de zon alweer onder voordat jij aan je bordje avondeten zit. Goede verlichting in jouw huis mag dus niet ontbreken. Licht is een belangrijker sfeermaker voor jouw interieur, ongeacht het seizoen. Lampen kunnen je daarbij helpen. Daarnaast kan een mooie lamp een echte eyecatcher zijn. Er zijn tegenwoordig ontzettend veel soorten lampen, in verschillende maten, gemaakt van uiteenlopende materialen en met afwisselende soorten licht. De keuze qua lamp is geheel aan jou! Vandaag vertel ik je meer over lampen en verlichting.

Wat voor soort verlichting is er?

Als je altijd hebt gedacht dat licht gewoon licht is, dan heb je het mis. Er zijn wel degelijk een aantal onderscheidende soorten licht. Deze lichtsoorten zijn sfeerbepalend. Daarom is het van belang je af te vragen waar je het licht voor nodig hebt en in welke ruimte je het licht gaat gebruiken. Hoe lager de wattage des te sfeervoller is het licht. Een hogere wattage dient vaak als functioneel licht. Het is belangrijk om te weten dat er verschil in licht zit door de lampen. De meest voorkomende lampen zijn spaarlampen, gloeilampen, LED-lampen en halogeenlampen. Met een LED-lamp verbruik je de minste wattage gevolgd door de spaarlamp, halogeenlamp en tot slot de gloeilamp. LED-lampen zijn dus een stuk energiezuiniger dan gloeilampen.

 

verlichtingEenvoudig licht || Basisverlichting

Ieder huishouden kent basisverlichting. Hiermee wordt het licht bedoeld dat je aanzet zodra je een ruimte binnenkomt. Voorbeelden van basisverlichting zijn bijvoorbeeld spots, plafondlampen en hanglampen. Meestal is deze vorm verlichting degene die je het vaakst gebruikt, dus is het verstandig om te kiezen voor energiezuinige lampen.

lampRomantisch licht || Sfeerverlichting

In de slaapkamer wordt zacht licht als prettig ervaren. Het creëert een romantische- en gezellige sfeer. Een wattage van 10 watt is daarom dan ook meer dan voldoende. Zodra je een goudkleurige lichtbron kiest, zul je meteen een dromerige uitstraling aan jouw slaapkamer geven. Vloerlampen en tafellampen zijn voorbeelden van romantisch licht. Daarnaast is een van de alleroudste hulpbronnen die voor romantisch licht kan zorgen natuurlijk kaarsen.

lampLeeslicht || Functionele verlichting

Leeslicht wordt ook wel functioneel licht genoemd. Het is natuurlijk prettig om ‘s avonds in het donker wel een boek te kunnen lezen. Hiervoor zijn de zogenoemde leeslampen in het leven geroepen. Leeslampen hebben vaak een hogere wattage omdat het licht feller moet zijn. Onder functionele verlichting vallen ook bureaulampen en spots.

lampNachtlicht || Hulpverlichting

Vaak slapen de allerkleinste onder ons graag met een nachtlampje. Nachtlampjes zijn het soort lampjes die je in het stopcontact kunt steken. Een kenmerk daarvan is dat deze gedurende de nacht blijven branden. Daarnaast kan nachtlicht ook als functie dienen om bijvoorbeeld een overloop of hal in het donker te verlichten. Voorheen hadden deze lampen vaak een gloeilamp van 5 watt of minder, tegenwoordig wordt neonlicht of LED-licht gebruikt met 1 watt of minder. Sommige nachtlampjes hebben een automatische lichtsensor die ervoor zorgt dat zodra het donker wordt in een ruimte het lampje automatisch aanspringt.

 

Welke soorten fittings zijn er?

Lampen zijn natuurlijk een gebruiksvoorwerp. Dat betekent dat de kans aanwezig is dat de lamp na voorloop van tijd kapot gaat of niet meer werkt naar behoren. Dan is het handig om te weten hoe je de lamp kunt vervangen. Je moet dus weten welke fitting de lamp heeft en wat voor soort lamp je moet aanschaffen. De meest voorkomende fittings heb ik voor je opgezocht.

  • E27 fitting: de meest voorkomende fitting. Deze fitting kenmerkt zich vanwege zijn dikte. Daarnaast wordt hij gebruikt voor gloeilampen en spaarlampen. Een echte klassieker onder de fittings, aangezien hij al erg lang bestaat. De fitting wordt uitsluitend gebruikt voor 230V lampen.
  • E14 fitting: na verloop van tijd zijn er ook kleinere gloeilampen op de markt verschenen. Hiervoor is ook een kleinere fitting gemaakt, met een diameter van 14 millimeter. Deze fitting is ook uitsluitend voor 230V lampen. Je kunt ze eenvoudig gebruiken voor leeslampen, vloerlampen of schemerlampen.
  • MR16 fitting: toen halogeenlampen op de markt verschenen is besloten een andere fitting voor de soort lamp te maken. Halogeenlampen gaan tot 12V en de fitting kenmerkt zichzelf door de twee ijzeren pinnen die ongeveer 1,5 millimeter dik zijn. Daarnaast zijn er nog een hoop andere fittings voor halogeenlampen waarvan de pinnen verschillen qua dikte en afstand.

Energielabels

Veel lampen zijn tegenwoordig voorzien van een energielabel om aan te geven hoe energiezuinig de lamp is in vergelijking tot andere lampen. Deze labels lopen van A+++ tot en met E, hierbij is A het meest energiezuinig en E het minst energiezuinig. Energielabels kunnen er onder andere voor zorgen dat jouw energierekening omlaag gaat, iets dat natuurlijk altijd mooi is meegenomen. Het stroomgebruik van jouw huishouden kan een stuk omlaag gaan als je bijvoorbeeld gloeilampen vervangt door spaarlampen en LED-lampen. Hieronder heb ik een aantal tips hoe je op een efficiënte manier energie kunt besparen met betrekking tot verlichting. Wil je nu meer weten over energielabels? Lees dan eens het artikel over ons energielabel onderzoek.

  • Vervang de gloeilamp door een spaarlamp of LED-lamp. Dit kan er voor zorgen dat je bijna 75% minder stroom verbruikt tijdens het verlichten van jouw huis.
  • Vergeet je lichten niet uit te doen. Het heeft geen nut om je slaapkamer de hele avond te verlichten als jij lekker beneden op de bank televisie aan het kijken bent..
  • Om optimaal gebruik te kunnen maken van daglicht, maar ook van kunstlicht, kun je het beste voor een interieur kiezen met lichte kleuren en -accenten.

Lampen uit de webshop

Hieronder heb ik een aantal lampen uit onze webshop voor je! Wil je nog meer lampen zien? Bekijk hier al onze lampen.

 

lampen

 

lampen

 

lampen

 

liefs_juliette

 

Deel deze blog met je vrienden:

Tags:  Advies Tips Wonen Woonkamer

Juliette de Man
Juliette de Man
Juliette (19) volgt een studie Communicatie en is gek op modetrends en lekkere recepten. Als nieuw teammember van OTTO’s team social hoopt ze alle ins en outs over online marketing te leren. Wanneer ze eenmaal haar mond opendoet, kwebbelt ze er al gauw op los. Daarnaast waardeert ze de kleine dingen in het leven, probeert ze graag nieuwe recepten uit en houdt ze van leuke dingen ondernemen met familie en vrienden.
You might also like