Alle wonen artikelen / General / Wonen / 16 juni 2018

Minimalistisch wonen: simpel en stijlvol!

Minimalistisch wonen is helemaal hot! Maar wat houdt deze stijl nu eigenlijk in en hoe tover jij je huisje om tot een minimalistische hemel? Minimalisme is eigenlijk dat je je happy en comfortabel voelt met eigenlijk zo min mogelijk. Nu neemt de een dit natuurlijk veel letterlijker dan de ander en ontstaan er verschillende degradaties minimalistisch leven. Zo zijn er tegenwoordig steeds meer mensen op zoek naar een Tiny House, een compacte woning van ongeveer 46 m2 waarin je alles vindt dat je nodig hebt. Anderen halen al hun prullaria uit huis en geven zo een minimalistische draai aan hun woning.

Minimalistisch sweet home

Less is more

het minimalistisch inrichten van je kamer lijkt misschien makkelijk, toch blijkt het vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Kun jij je het al voorstellen; geen rommel in je kamer? Wel kunnen we zeggen dat een rustige kamer zeker loont! Maar waarom dan? Het minimalistische design is vooral gebaseerd op de traditionele Japanse architectuur en designs. Er wordt namelijk net als bij de Japanners namelijk slim gebruik van licht geometrische vormen, ramen en designs. Ook worden er natuurlijk texturen en kleuren gebruikt en oogt alles strak en schoon. Hierdoor geeft de minimalistische woning een elegante, lichte en frisse uitstraling. Wat volgens de Japanners zorgt voor positieve energie en een vrolijke geest. Love it! 

Speel met licht💡

Een van de key punten in het creëren van een rustig en minimalistisch huis is het spelen met licht. Denk bij het inrichten van je kamers goed na over de natuurlijke lichtinval en speel daarmee door middel van gordijnen of luiken. Zo kan bijvoorbeeld een paneelgordijn of jaloezie een goede uitkomst zijn, wanneer je veel licht in je kamer wil, maar het toch niet fijn vind als mensen binnen kijken.  Voor de kunstverlichting kun je ervoor kiezen om het heel simpel bij een light bulb te houden of juist het accent te leggen op een bijzondere lamp. Hou het wel strak! Een strakke structuur van de meubels en verlichting zorgt er namelijk voor dat de kamer rustig oogt en dat het past binnen het minimalistische uiterlijk van je kamer.

minimalistisch bank

Denk aan de details

Met kleine details geef jij je interieur een persoonlijke draag. Dit is waar veel mensen het ook steeds leuker gaan vinden om het huis in te richten. Toch moeten we hierbij opletten. Te veel accessoires en details passen namelijk totaal niet bij de look van een minimalistisch interieur. Dit wil niet zeggen dat je helemaal niet mag decoreren, nee! Probeer met woonaccessoires dus zo subtiel mogelijk te accentueren. Blijf veilig in de neutrale kleuren en gooi bijvoorbeeld een leuke plaid over je bank.

Tips voor een minimalistisch interieur

1.Maak de vloer vrij ! Bij minimalistisch wonen gaat het om spelen met ruimte en het uitstralen van rust. Zorg er daarom voor dat je zo min mogelijk oppervlakte van de vloer bedekt. Je ruimte oogt hierdoor in één klap ruimtelijker. Dit komt omdat dat de vloer nu optisch verder door loopt! Ook geeft het een lichte uitstraling, waar je natuurlijk super vrolijk van wordt!🙂

2.Ga voor the natural lookBelangrijk is dat je interieur goed bij elkaar past. Gebruik dus vooral de kleuren; wit, grijs, bruin en zwart. Zo haal je makkelijk je natuurlijke kleuren in huis. Wil je toch nog wat popping colour in je ruimte toevoegen? Ga dan voor pastelkleuren, of voeg steeds dezelfde kleur toe. Dan hou je alles gemakkelijk een geheel.

3.Ga alleen voor essentiële meubels. Zoals we al zeiden in het begin is het minimalistisch wonen vooral met zo min mogelijk wonen. Haal dus vooral de essentiële meubels in huis, zoals een bank en een tafel met stoelen. Des te leuker natuurlijk, want nu we de onnodige dingen laten liggen kunnen we meer aandacht geven aan de meubels die we wel kopen!

4.Gebruik kasten en ruim ze op! Waarschijnlijk heb jij in je huis al wel een paar kasten klaar staan. De vraag is alleen of je ze ook nuttig gebruikt. Heb jij dingen die je eigenlijk al jaren geleden weg had moeten gooien? Vast wel! Wanneer jij overstapt naar een minimalistisch interieur is de tijd om eens goed op te ruimen. Haal alle kasten eens over hoop en deel alle spulletjes logisch in. Wedden dat jij al een hele hoop weg kan gooien? Zo zorg jij er voor dat al je rommel uit het zicht ligt en je kamer meteen rustig en overzichtelijk oogt.

5.Maak de muur leeg. Volle muren passen niet bij een minimalistisch interieur, dat lijkt vrij logisch en dat is het ook. Ga voor rust in je kamer! Houd je muren dus zo kaal mogelijk. Wil je toch wat leuks tegen de muur? Kies er dan bijvoorbeeld voor om één groot schilderij tegen de muur te zetten. Je muur heeft dan toch iets extra’s en het feit dat je geen spijker gebruikt geeft een minimalistisch tintje aan je decoratie. Ook kun je je kamer heerlijk decoreren door een plant op je kastje of een mand op de vloer.

Deel deze blog met je vrienden:

Tags:  Accessoires OTTO Tips Wonen Woonstijlen

Julietta van Vugt
You might also like