Zelf oliebollen bakken, hoe doe je dat?

It’s the most wonderful time of the year! De kerstdagen staan voor de deur. En dat betekent dat het nieuwe jaar ook bijna een feit is. Vier jij nieuwjaar met vrienden in de kroeg? Of houd je het rustig en blijf je lekker thuis op de bank? Het maakt niks uit! Naast champagne en vuurwerk mogen ook oliebollen niet ontbreken. Koop jij altijd oliebollen voor deze feestelijke avond? Dan is dat vanaf nu verleden tijd. Zelf oliebollen maken is namelijk heel makkelijk én veel lekkerder! Ben jij benieuwd hoe? Lees dan snel verder!

Oliebollen bakken nieuwjaar

Voorbereiding van het oliebollenbeslag

Oliebollen recept

Wil je oliebollen bakken, maar heb je geen frituurpanNo worries! Je kunt namelijk ook een grote braadpan of iets dergelijks gebruiken. Hoeveel zonnebloemolie je precies nodig hebt, hangt af van de grootte van jouw pan. Het is belangrijk om de pan niet helemaal tot de rand te vullen met olie. De oliebollen moeten er nog wel bij passen natuurlijk! Begin met het verhitten van de melk. Dit doe je net zo lang totdat deze lauwwarm is. Daarna voeg je de gist en suiker toe. Dit mag je even doorroeren met een spatel of lepel. Laat dit mengsel 5 tot 10 minuten staan, je zult dan zien dat de gist gaat borrelen.

Intussen kun je in een kom de bloem en het zout samenvoegen. Dit roer je even goed door zodat alles goed gemengd is. Nu is het tijd om het ei toe te voegen aan het bloem-zout mengsel. Dit kun je makkelijk mixen met een keukenmachine. Terwijl je dit mixt giet je het borrelende melkmengsel erbij. Dit mag je blijven mixen tot er een glad beslag ontstaat. Ben je tevreden over je mengsel? Dek dan de kom af met plastic folie en laat het één uur rijzen op een warme plek.


Bakken maar!

Is het beslag in volume verdubbeld? Dan is het klaar om in de pan te gaan! Zet 15 tot 20 minuten voordat het beslag klaar is je pan met olie op het vuur (of de frituurpan aan) en verhit deze tot 180 graden. Maak de bolletjes met twee losse lepels of een ijslepel. Wil je voorkomen dat het beslag aan de lepels blijft kleven? Dip ze dan van te voren even in de olie, het helpt echt! Schep niet te veel oliebollen tegelijk in je pan. Hoeveel precies wel? Dat is afhankelijk van de grootte van de pan. Houd ongeveer 4 tot 5 oliebollen aan.

Bak de oliebollen in 4 tot 6 minuten goudbruin. Draaien ze niet vanzelf om? Keer ze dan halverwege. Zijn ze klaar? Leg ze dan even in een vergiet dat je bekleedt met keukenpapier. Het papier neemt het overtollig vet op en dat is wel zo fijn. Leg ze op een mooie schaal. Strooi er wat poedersuiker overheen en ze zijn klaar om geserveerd te worden! Oliebollen zijn het lekkerst als je binnen 1 à 2 dagen opeet. Maak je ze een dag van te voren? Warm ze dan een paar seconden in de magnetron op voordat je ze serveert. Dit geeft nét die extra touch.

Oliebollen naar jouw smaak

Vind je deze oliebollen variant een beetje standaard en saai? Don’t worry! Dit is het basisrecept. Er zijn heel veel manieren om je oliebol op te fleuren. Je kunt eigenlijk alles wat jou lekker lijkt wel door het oliebollenbeslag heen mengen. Denk hierbij aan rozijnen, chocolade stukjes, banaan of ander fruit. Ben je niet zo’n zoetekauw? Dan kun je er ook voor kiezen er blokjes kaas, ham en een beetje bieslook aan toe te voegen. Wil je het jaar echt lekker fout afsluiten? Snijdt dan de oliebollen wanneer ze zijn afgekoeld open. Nu kun je ze helemaal vullen met banketbakkersroom. Leg de bovenkant er weer op én geniet!

Heb je nog geen plannen voor oud en nieuw? Wil je New Year’s Eve een keer totaal anders vieren, maar weet je nog niet hoe? Wij schreven een blog over dingen om te doen met oud en nieuw.
Serveer jij dit jaar zelfgemaakte oliebollen aan jouw gasten? En door welke variant gaat jouw hart sneller kloppen?

Liefs, Loes

 

Deel deze blog met je vrienden:

Tags:  Feestdagen Koken Lifestyle Nieuwjaar OTTO Recepten

Loes van de Pas
Loes van de Pas
Loes (19) is studente Commerciële Economie en stagiaire bij OTTO. Ze wil altijd van alles op de hoogte zijn, zo kunnen ook de nieuwste mode en lifestyle trends niet aan haar voorbij gaan. Daarnaast houdt ze van hockeyen, lekker eten, shoppen, kletsen met vriendinnen en een wijntje drinken op een terras.




You might also like