Feestelijke recepten voor het perfecte kerstdiner

All I want for Christmas is… foo-oo-ood! De gezelligste tijd van het jaar staat weer voor de deur. Kerst draait om samenzijn met familie en vrienden. Een liefdevol feest waarbij iedereen vrolijk is. Maar… geluk en liefde gaat ook door de maag! Ben je gewend om tapas te eten met kerst? Is gourmetten bij jouw familie echt een must? Of sta je uren in de keuken voor een spetterend kerstdiner? Het kan allemaal! Een kerstdiner verzinnen is totaal niet makkelijk. Daarom helpen wij jou graag! Ben je benieuwd naar onze recepten voor een perfect kerstdiner? Lees dan gauw verder!

Kerstdiner tafel

Voorgerecht: Tartine met zalm, avocado en mango

Fris, easy, lekker én gezond! Tartine met zalm, avocado en mango staat als voorgerecht op het menu van het kerstdiner. Stap één is het snijden van de avocado en de mango in kleine blokjes. Ook de gerookte zalm mag fijngesneden worden. Meng de blokjes avocado met de limoensap en de olijf olie. Is dit iets te flauw voor jou? Breng het dan op smaak met een beetje zout en peper. Snijd ook de ijsberg sla in kleine reepjes. Dan zijn alle toppings klaar. Snijd of knip vier cirkels uit de tortillawraps en frituur deze kort in de verhitte olie in de pan. Nu je de warme tartine op het bord hebt liggen kan het garneren beginnen! Begin met de sla en schep vervolgens avocado, zalm en mango erop. Bestrooi het geheel met een beetje maandzaad en jouw voorgerecht is klaar om geserveerd te worden!


Tussengerecht: Pompoensoep

Pumpkin spice! Eigenlijk is dit een echt herfstgerechtje. Maar een kleine portie pompoensoep is ook een perfect tussengerecht tijdens jouw kerstdiner! Heb je nog nooit pompoensoep gemaakt? Het is enorm makkelijk; dus volg snel deze stappen. Snijd de pompoen, ui en de tomaten in stukken en bak deze in een pan met de verhitte olie/boter. Heb je dit drie minuten gebakken? Giet dan het water erbij. Verkruimel een bouillonblokje boven de pan en breng het geheel aan de kook. Heb je dit ongeveer 20 minuten laten koken op een laag vuurtje? Pak dan de staafmixer erbij! Pureer alles tot een gladde soep. Daarna is het tijd om de room toe te voegen en alles nog een goed door te mixen. Zet het nog twee minuten op het vuur en dan kun je het serveren. Vergeet niet de peterselie, pompoenpitten en eventueel wat extra room toe te voegen voor de garnering.


Hoofdgerecht: Hertenfilet met geroosterde aardappel en wortel

Traditioneel, lekker mals vlees. Denk je daar ook aan bij een kerstdiner? Dit keer geen kalkoen of konijn, maar hert! Volg de bereidingswijze goed op, dan zet je dit gerecht zonder moeite op tafel. Verwarm eerst de oven voor op 200°C. Was daarna de aardappels en snijd deze in partjes. Snijd ook de wortels in stukken en leg deze tussen de aardappels in op een bakplaat. Bestrooi dit mengsel met 1/3 deel van het zout en de ras el hanout. Giet daarna ook 2/3 deel van de olijfolie erover heen. Schep het door elkaar en bak het 50 minuten boven in de oven.

Rooster ondertussen de peperkorrels en het korianderzaad drie minuten in een verhitte pan. Stamp dit daarna in de vijzel fijn, samen met het paprikapoeder en de rest van het zout en de ras el hanout. Wrijf de hertenfilet in met dit mengsel. Braad de hertenfilet rondom bruin in een pan met de overige olijfolie gedurende 4 minuten. Zet na 35 minuten oventijd de bakplaat onderin de oven en plaats een ovenschaal met de hertenfilet bovenin de oven. Dit mag je nog een kwartier bakken. Schep de aardappels en wortels op een schaal. Snijd het vlees in plakken en leg dit er bovenop. Nu is ook het hoofdgerecht klaar om geserveerd te worden!


Nagerecht: Choc-meringue

Is jouw familie een echte chocolate lover? Dan zit je met dit dessert helemaal goed tijdens het kerstdiner. Zorg dat je de oven voorverwarmt op 180°C. Teken daarna drie cirkels met een doorsnede van 20cm op een stuk bakpapier en leg dit bakpapier op een bakplaat. Stap één is het stijfkloppen van de eiwitten met de basterdsuiker en 1 mespunt zout, in een vetvrije kom. Heb je al lamme armen? Gebruik dan nu een mixer om de maizena, het azijn en de cacao erdoor te kloppen. Verdeel het beslag over de cirkels en bak de meringues op 150°C in het midden van de oven gedurende 75 minuten gaar.

Ondertussen maak je de chocoladecustard. Verwarm de melk en de 100ml slagroom in een pan. Klop de eierdooiers met de vanillesuiker en het espressopoeder luchtig in een mengkom. Voeg al roerende de melk met slagroom toe. Schenk het geheel terug in de pan en laat de custard al roerend inkoken tot vladikte. Voeg 75g chocolade toe en laat dit smelten. Maar blijf wel roeren! Is de chocolade gesmolten? Laat het geheel dan afkoelen. Denk het af met vershoudfolie en laat het 3 uur verder afkoelen in de koelkast. De rest van de chocolade kun je au bain-marie smelten en schenken over de meringues. Klop als laatste de rest van de slagroom stijf. Je kunt nu de meringue taart opbouwen. Verdeel de helft van de custard en de slagroom over 1 meringue. Leg er één meringue op en herhaal. Dek het taartje af met de laatste meringue en maak jouw familie blij met deze chocolade bom!


Ben jij geïnspireerd door één van deze gerechten? En wat staat er tijdens de feestdagen bij jou op het menu?

Liefs, Loes

Deel deze blog met je vrienden:

Tags:  Diner Feestdagen Kerstmis Koken Lifestyle OTTO Recepten

Loes van de Pas
Loes van de Pas
Loes (19) is studente Commerciële Economie en stagiaire bij OTTO. Ze wil altijd van alles op de hoogte zijn, zo kunnen ook de nieuwste mode en lifestyle trends niet aan haar voorbij gaan. Daarnaast houdt ze van hockeyen, lekker eten, shoppen, kletsen met vriendinnen en een wijntje drinken op een terras.




You might also like