Samenwonen: hoe hou je het met elkaar uit?

Of je nu samen gaat wonen met je beste vriend(in) of met je partner, het is in het begin altijd even wennen. Iedereen heeft zijn/haar eigen routine en deze zal aangepast moeten worden aan de routine van de ander. Maar niet alleen routines moeten op elkaar afgestemd worden, ook het interieur, het eten, eigenlijk gewoon alles. Dit kan ervoor zorgen dat jouw perfecte relatie of vriendschap wat minder perfect gaat lijken. Hier een aantal tips om te zorgen dat jouw relatie of vriendschap het samenwonen overleeft.

Praat van te voren

Een fout die veel mensen maken als ze gaan samenwonen, is dat ze van te voren niet bespreken wat hun verwachtingen zijn. Als de verwachtingen enorm verschillen zijn jullie misschien geen goede match als huisgenoten. Misschien wil je vriend elke avond samen feesten, terwijl jij juist jullie huis als rusthaven wil gebruiken. Door erover te praten kom je erachter of het wel echt een goed idee is om samen te gaan wonen.

Praat ook over de ‘saaiere’ dingen als: wie gaat wat doen in het huishouden? Hoeveel verwachten jullie per maand uit te geven aan boodschappen? Wie houdt de administratie bij? Vaak denk je bij samenwonen alleen aan leuke dingen en loop je later tegen de minder leuke taken aan. Dit zijn taken die niemand wil uitvoeren, maar wel gedaan moeten worden. Bespreek van te voren hoe jullie hier tegenaan kijken, zodat jullie niet voor verassingen komen te staan als het al te laat is. Probeer in ieder geval elke dag de afwas te doen en elke week te poetsen. Stel dit niet uit, van uitstel komt namelijk vaak afstel. Tip: maak één iemand verantwoordelijk voor de administratie, dit is het meest overzichtelijk. Je kan diegene belonen door hem/haar minder andere huishoudelijke taken te laten doen of door zijn/haar aandeel van de huur te verlagen.

Samenwonen betekent niet alles samen doen

Zorg dat als je samen gaat wonen je elkaar de ruimte geeft. Op het begin vind je het leuk om alles samen te doen, maar op een gegeven moment gaat dit irriteren. Stel je maar eens voor dat je thuis alles samen zou doen met het hele gezin, daar zou ook veel geruzie van komen. Je hoeft niet elke avond tegelijk naar bed te gaan of samen tv te kijken. Neem ook tijd voor jezelf en geniet van je eigen hobby’s. Gun elkaar alleen-tijd, als je huisgenoot vrienden uitnodigt hoef jij bijvoorbeeld niet altijd erbij te komen zitten. Laat hem/haar even alleen en dan hoor je later wel weer hoe het was geweest.

Dit betekent niet dat je helemaal niks meer samen moet doen! Het is juist ook belangrijk om leuke dingen te blijven doen samen. Probeer thuis wat minder samen te doen en buitenshuis speciale uitjes te plannen! Zo hou je de relatie of vriendschap spannend. Verras elkaar ook eens met een leuk etentje of ga weer een keer samen uit, zo blijf je het leuk vinden met elkaar. Het is belangrijk om de lol erin te houden, jullie zijn natuurlijk ook samen gaan wonen omdat jullie zo’n lol kunnen hebben met elkaar!

samenwonen-uitgaan

Communicatie

De meest belangrijke tip voor succesvol samenwonen is: praat met elkaar. Als de ander gewoontes heeft waaraan je je ergert, zeg er dan iets van op een aardige manier. Zolang jij je ergernissen stil houdt gaat de ander zijn/haar gedrag niet aanpassen. Zorg dat je het wel aardig verwoordt en het op het juiste moment aangeeft. Zeg het bijvoorbeeld niet middenin een ruzie over iets anders, dat levert alleen maar meer irritaties op. Het is wel belangrijk dat je ook accepteert dat iedereen anders is. Je kan niet verwachten dat de ander zich volledig aanpast aan jou. Kom samen tot een compromis en laat kleine irritaties los in plaats van te muggenziften.

Het samenwonen is dus makkelijk te overleven zolang jullie duidelijke afspraken maken en met elkaar blijven communiceren. Probeer anders voordat jullie gaan samenwonen een paar dagen met elkaar door te brengen. Als jullie na die dagen nog niet moe van elkaar zijn is de kans groot dat samenwonen zeker voor jullie is weggelegd!

handtekening

 

 

Deel deze blog met je vrienden:

Tags:  Advies Lifestyle Mannen OTTO Tips Trouwen Vrouwen

Noor Caris
You might also like