De lekkerste sinterklaasrecepten met pepernoten

Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan.. De leukste tijd van het jaar is weer bijna aangebroken! Over een weekje is het zover. Dan komt die lieve oude man met zijn pieten weer naar Nederland. Bij deze super leuke, gezellige en spannende sinterklaastijd kan natuurlijk het heerlijke snoepgoed niet ontbreken! De pepernoten liggen al weken in de winkels. Je kunt deze natuurlijk gewoon lekker uit het vuistje eten of serveren in kleurrijke bakjes. Maar hoe tof is het om ze in een recept te verwerken. Wij hebben een aantal leuke, maar vooral ook lekkere recepten voor je op een rijtje gezet. Wil jij de show stelen met verrukkelijke baksels op 5 december? Lees dan snel verder!

Pepernoten

Ingredienten pepernoten recept

Een echt jeugdsentiment voor iedereen. Zelf pepernoten (eigenlijk kruidnoten) bakken! Het is niet moeilijk en ze zijn snel gemaakt. Dus waar wacht je nog op? Dit recept is goed voor ongeveer 70 pepernoten. Maar dat hangt er natuurlijk vanaf hoe groot je ze maakt. Verwarm je oven voor op 75 graden. Voeg het zelfrijzend bakmeel, de suiker, de speculaaskruiden en het zout samen en meng het door elkaar. Voeg dan de boter en melk toe aan het mengel in de kom. Side note: Je hebt geen mixer nodig. Je mag het lekker kneden met je handen tot een stevige bal. Wanneer je tevreden bent over je deeg kun je beginnen met het draaien van balletjes. Deze balletjes moeten ongeveer het formaat hebben van een flinke knikker. Druk je balletjes niet plat! Dat gebeurt vanzelf in de oven. Wanneer je bakplaat vol ligt, mogen ze 25 minuten de oven in. Laat ze daarna nog een beetje afkoelen. Dan worden ze namelijk lekker knapperig. Smullen maar!


Pepernoten MonChoutaart

Ingredienten pepernoten recept

Houd je van MonChoutaart? En tegelijkertijd ook van pepernoten? Dan is dit echt de perfecte taart voor jou! Een MonChou taart met kruidnoten, Nutella en truffelkruidnoten.. Do I need to say more? Begin met het bekleden van je bakvorm met bakpapier. Smelt daarna de boter in een steelpan. En maal de pepernoten tot kleine kruimels in een keukenmachine, blender of met een staafmixer. Voeg de gesmolten boter toe aan de kruimels en meng het goed door elkaar. Dit vorm de bodem van de taart. Druk het kruidnotenmengsel goed aan met een lepel. En plaats de springvorm in de koelkast. Klopt intussen de slagroom samen met de Klop-Fix in een kom mooi stijf. Meng de MonChou met de basterdsuiker en vanillesuiker luchtig met een mixer. Roer daarna voorzichtig de twee mengsels door elkaar heen. Dit heerlijke mengsel verdeel je in de springvorm en strijk je glad met een spatel. De taart moet nu minimaal drie uur opstijven in de koelkast. Tot slot kun je hem versieren met Nutella, pepernoten en chocolade. Tip: plak truffelkruidnoten aan de zijkant van de taart voor een super leuk effect!


Pepernoten ijs

Ingredienten pepernoten recept

Is ijs alleen lekker in de zomer? Echt niet! Pepernoten ijs is echt super makkelijk om te maken. En natuurlijk mega lekker! Nadat je het hebt gemaakt moet het minimaal vier uur in de vriezer opstijven. Dat duurt even, maar het is zeker de moeite waard! Je kunt natuurlijk gebruik maken van een ijsmachine. Maar wanneer je die niet hebt kun je het volgende recept gebruiken. Dit recept is goed voor meer dan een liter ijs. Je klopt de slagroom met de kristalsuiker op. Heb je geen zin in een lamme arm? Gebruik dan een mixer of keukenmachine. Mix in een andere kom de eieren. Na twee minuten mag je de bruine suiker toevoegen aan de geklopte eieren. Dit klop je samen tot een luchtig geheel. Voeg speculaaskruiden toe aan het eimengsel. Daarna mag je het slagroommengsel er ook door mengen. Maak de pepernoten fijn met een mixer, blender of keukenmachine en roer dit door het mengsel heen. Het hoeven geen kruimeltjes te zijn. Want een kleine bite in je ijs is natuurlijk super lekker! Giet het tot slot in een hele grote of meerdere kleine diepvriesbakken. En laat het minimaal vier uur in de vriezer pepernoten ijs worden.


Pepernoten cake

Ingredienten pepernoten recept

Deze heerlijke sinterklaascake kun je gewoon het hele jaar door maken. Liggen er geen pepernoten in de winkels? Gebruik dan schuddebuikjes voor (bijna) hetzelfde effect! Verwarm je oven voor op 160 graden. Meng de boter met de suiker en de speculaaskruiden in een kom. Dit kan met een elektrische mixer. Maar eventueel ook met de hand. Tip: zorg dat de boter zacht genoeg is. Anders kun je hem niet goed mengen. Wanneer het een luchtig mengsel is geworden kun je de eieren één voor één toevoegen. Voeg daarna beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toe. Op deze manier blijft het lekker luchtig. Nu kunnen eindelijk de fijngehakte pepernoten (of schuddebuikjes) door het beslag heen geschept worden. Giet het beslag in een ingevette cakevorm. En zet de cake voor ongeveer 60 tot 70 minuten in de oven. Laat de cake daarna even afkoelen. Wil je er een extra touch aan geven? Smelt dan chocolade en giet deze over de cake heen. Jammie!


Pepernoten fudge

Ingredienten pepernoten recept

Wil je gasten verrassen met een lekkere sinterklaassnack? Maak dan deze pepernoten fudge. Het is makkelijk en het kost je niet veel tijd. Verwarm de gecondenseerde melk in een pannetje. Wil je het beste resultaat? Doe het dan op een laag vuurtje. Breek ondertussen de chocolade in kleine stukjes. Wanneer de gecondenseerde melk warm is, voeg je de chocolade en de speculaaskruiden toe. Je warmt het net zo lang op totdat de chocolade gesmolten is. Haal het de pan van het vuur en meng twee handjes pepernoten door het chocolademengsel heen. Leg vervolgens een stuk bakpapier in een ovenschaal en giet het mengsel erin. Duw er nog wat kruidnoten in zodat deze op de bovenkant van de fudge zitten. Zet de schaal voor een paar uur in de koelkast. Is de fudge afgekoeld en hard geworden? Dan kun je hem in stukjes snijden en serveren.


Genoeg ideeën voor lekkernijen in de sinterklaastijd. Welk pepernotenbaksel staat er 5 december bij jou op tafel?

Liefs, Loes

Deel deze blog met je vrienden:

Tags:  Bakken pepernoten Recepten Sinterklaas taart

Loes van de Pas
Loes van de Pas
Loes (19) is studente Commerciële Economie en stagiaire bij OTTO. Ze wil altijd van alles op de hoogte zijn, zo kunnen ook de nieuwste mode en lifestyle trends niet aan haar voorbij gaan. Daarnaast houdt ze van hockeyen, lekker eten, shoppen, kletsen met vriendinnen en een wijntje drinken op een terras.




You might also like