Wat draag je naar.. / 3 april 2015

What to wear: solliciteren in stijl

Een nieuwe baan vinden kan in deze tijden al een baan op zich genoemd worden maar als je dan wordt uitgenodigd om op gesprek te komen wil je natuurlijk wel goed voor de dag komen. Een dilemma voor velen is dan toch vaak: ‘Wat trek ik aan?’. Gepaste kleding is natuurlijk wel gewenst. Ik geef je dan ook graag een aantal tips voor de juiste sollicitatie outfit.

solliciteren_stijl_blogformaat1

Allereerst is het erg belangrijk dat je een beeld hebt van de bedrijfscultuur waar je gaat solliciteren. Je kan je outfit daarop aanpassen en dit zal erg gewaardeerd worden. De eerste indruk wordt toch voor een groot deel bepaald door non-verbale communicatie. Het dragen van kleding accentueert je persoonlijkheid voor een groot deel. Een werkgever zal je op het eerste gezicht ook hier op beoordelen. Je krijgt maar één keer de kans om een goede indruk te maken, zorg dus dat je dit op de beste manier doet. Uiteraard hangt het van het bedrijf af wat nou kan en wat niet. Een modebedrijf is waarschijnlijk een ander verhaal dan een advocatenkantoor.

Wat moet je absoluut niet dragen?

Wanneer je gaat solliciteren is het over het algemeen beter om niet te overdreven of opvallend gekleed te gaan. Een aantal potentiële missers zijn:

  •  Een diepe uitgesneden top of een te korte rok/jurk, hierdoor krijgt een werkgever waarschijnlijk niet het beeld van je dat je wilt. Je wilt immers serieus genomen worden tijdens het gesprek.
  • Te opvallende sieraden, het gesprek gaat om jou als persoon en het dragen van opvallende sieraden kan zorgen voor afleiding.
  • Blote benen, het komt niet professioneel over als je met blote benen gaat solliciteren, tenzij het buiten 25+ graden is en je rokje niet te kort is. Draag dus altijd een panty in het zwart of in een ander bijpassende kleur. En ga nooit met shorts naar een sollicitatie!
  • Een slordig kapsel, natuurlijk hoeft je haar niet per se in een net en strak knotje te zitten, maar een slordig kapsel zal er voor zorgen dat je werkgever je als een chaotisch persoon ziet.

Wat is het beste advies voor sollicitatiekleding?

Traditioneel gezien kan je nooit de mist in gaan met een goed zittend pak. Een vrouw kan zich het beste tonen in een mantelpakje, maar een casual jurk met nette hakken kan in principe ook gedragen worden. Een aantal tips voor sollicitatiekleding zijn:

  • Draag comfortabele kleren die bij je passen. Natuurlijk moeten dit wel kleren zijn die bij het bedrijf passen en netjes zijn. Stel je draagt liever een pantalon dan een rok, draag dan een pantalon. Als je bij een modieus bedrijf solliciteert mag je best wel wat gewaagder gekleed gaan dan wanneer je bij een bank gaat solliciteren. Een blouse met rok of pantalon is over het algemeen een prima outfit om te gaan solliciteren. Als je niet op hakken kan lopen, doe dit dan ook niet tijdens het sollicitatiegesprek. In een ballerina zal je meer shinen dan dat je hakkelend binnen loopt op killer heels.
  • Goede lichamelijke verzorging, zorg ervoor dat je geen halve nagellak op hebt. Daarnaast mag je wel make up dragen, maar doe dit met mate. Een natuurlijke look zal meer gewaardeerd worden door je potentiële werkgever.
  • Mooie tas, het is verstandig om je CV in drievoud en kladblok mee te nemen in een mooie tas. Zorg ervoor dat je geen rugtas bij je hebt, maar ga voor een mooie en basic handtas.

Om inspiratie op te doen voor je sollicitatie outfit heb ik hieronder drie verschillende outfits gezet passend bij de meest gebruikte kledingcodes: casual, business casual en business formal.

lookbook_2
1. AJC blouse 20,99 – 2. SELECTED jas 139,95 – 3. SELECTED rok 26,95 – 4. Buffalo laarsjes 54,99 – 5. Next tas 29,00

lookbook_1
1. CHILLYTIME blazer 38,99 – 2. LTB blouse 39,99 – 3. Only skinny jeans 34,95 – 4. Next pumps 40,00 – 5. Collezione Allesandro tas 119,95

lookbook_3
1. L. CREDI tas 99,95 – 2. B.C. Best Connections blouse 39,95 – 3. Next broek 40,00 – 4. Patrizia Dini ballerina’s 59,95 – 5. B.C. Best Connections pumps 84,95

liefs_merel

Delen?

Reacties


Merel
Merel
Merel (24) is stagiaire bij OTTO's social team en is fanatiek sporter en dol op mode. Met haar master Economische Psychologie weet ze menig consument te doorgronden en maakt ze tussendoor ook nog tijd om menig modeblog bij te houden. Merel schrijft over lifestyle, fashion en travel.