Hoe was je je sportkleding? 8 tips om niet meer te vergeten

De beste tijd om te gaan trainen voor een summerproof body is… nu! Om in de zomer zelfverzekerder voor de dag te komen, kun je het beste nu al beginnen met gezonder leven. Want, Rome is ook niet op één dag gebouwd ;-). Naast gezond eten is veel sporten ook belangrijk. Maar je zult vanzelf merken als je veel sport, dat je ineens een stuk meer was hebt liggen… Sportkleding is bovendien een stuk lastiger schoon te krijgen, vandaar geef ik je wat tips over hoe je sportkleding het beste kunt wassen en hoe je alle geurtjes eruit kunt krijgen.

sportkleding wassen

Sportkleding wastip 1: Minder wasmiddel = minder geurtjes

Ik dacht altijd hoe meer wasmiddel hoe beter, maar het tegenovergestelde is waar! Je wasmachine kan maar een bepaalde hoeveelheid wasmiddel uit je kleding spoelen. Als je te veel wasmiddel gebruikt wordt dit dus niet goed uitgespoeld en blijven er bacteriën en dode huidcellen in je sportkleding achter. De zeep die zich nog in de gewassen kleding bevindt, is perfecte voeding voor schimmels. Dus als je kleding na een wasbeurt nog steeds niet fris ruikt, is er een grote kans dat je de schimmels ruikt. Dus raar maar waar: gebruik minder wasmiddel voor schonere sportkleding!

Sportkleding wastip 2: Bye bye wasverzachter

Nog zoiets geks: van wasverzachter gaat je sportkleding stinken… Je favoriete wasverzachter met zwitsal-, bloemetjes- of katoengeur kun je dus beter laten staan als het om je sportoutfit gaat. Een wasverzachter houdt de stinkende geurtjes namelijk vast in sportmaterialen. En onze zweetgeur wassen we toch echt liever uit onze kleren! Daar komt nog eens bij dat de wasverzachter elastische stoffen in kleding kan beschadigen.

Sportkleding wastip 3: Was alles binnenstebuiten

Door je kleding binnenstebuiten te wassen bescherm je de kleuren van je sportoutfit. Bovendien zit het meeste vuil aan de binnenkant van de kleding: hier bevindt zich het meeste zweet en dode huidcellen.

Sportkleding wastip 4: Azijnbad

Oma’s tip: geef je sportkleding een azijnbad. Vul een emmer met azijn, meng het eventueel met water. Leg je stinkende kleding in de emmer en laat het voor minstens een uur in het azijn liggen. Hierna spoel je alles goed uit met water en was het in de wasmachine. Dit zal goed helpen tegen nare geuren.

Sportkleding wastip 5: Was je vieze kleding a.s.a.p. na veel én weinig inspanning

Het is slim om je kleding meteen na het sporten in de wasmachine te gooien. Hoe langer je sportoutfit blijft liggen, hoe moeilijker het is om de zweetgeur eruit te wassen. Ook als je alleen rustige stretch- of enkele yogaoefeningen hebt gedaan. Als je niet of nauwelijks zweet is het belangrijk om de kleding alsnog gelijk in de wasmachine te doen. Meestal zit sportkleding redelijk strak, daardoor komen dode huidcellen en bacteriën ook bij weinig inspanning al snel in de stof te zitten.

Adidas yoga mat sportkleding

Sportkleding wastip 6: Was koud, eventueel met zuiveringszout

Heet water kan kleding beschadigen of laten krimpen. Was daarom met koud water. Dit is ook nog eens beter voor het milieu!

Sportkleding wastip 7: Laat je kleding natuurlijk drogen

De kleding waarin je sport is meestal gemaakt van sneldrogend materiaal. Het is dus totaal niet nodig om een droger te gebruiken. Een droger zorgt er juist voor dat je kleren veel sneller slijten en lelijk worden.

Sportkleding wastip 8: Stop de trommel niet te vol

Als de wastrommel erg vol zit, heeft de wasmachine ook moeite om al het wasmiddel eruit te spoelen. En we weten inmiddels door bovenstaande tips dat het erg belangrijk is om het wasmiddel helemaal uit je kleding te spoelen… Let dus goed op dat je de trommel niet te vol stopt!

 

Nog wat extra motivatie nodig om in de sportschool te verschijnen? Een gloednieuwe sportoutfit krijgt je misschien wel de deur uit ;-). Ik heb wat leuke setjes sportkleren samengesteld die je hopelijk zullen inspireren! Of kijk even op ons Pinterest bord voor nog meer inspratie.

 

 

 

 

Ga jij komende tijd extra sporten of beginnen met sporten? Of sport je gewoon af en toe voor je plezier? Laat ons weten of je iets aan de was tips hebt gehad!

 

Deel deze blog met je vrienden:

Tags:  Lifestyle Mode Schoonmaken Tips

Emily van Hooff
Emily van Hooff
Emily (24) is een Communicatie studente én stagiaire bij OTTO's social team. Shoppen is een van haar favoriete bezigheden, dus deze stage is perfect! Ze besteedt het liefst zo veel mogelijk tijd aan dansen: dansles geven, maar ook zelf veel danslessen volgen. Reizen, muziek luisteren en uitslapen doet ze erg graag. Oja en eten natuurlijk, zoals haar vrienden zeggen: 'Emily is áltijd aan het (denken aan) eten...'
You might also like