Alle wonen artikelen / General / Wonen / 19 maart 2021

De beste tips voor een onderhoudsarme tuin

De lente komt eraan en wie houdt er nou niet van om in het zonnetje te zitten? Haal de parasol alvast maar tevoorschijn en je kunt weer in de tuin genieten van het weer. We willen allemaal ons tuintje mooi behouden maar we hebben geen zin in elke maand urenlang tuinonderhoud. Wij hebben voor jou een aantal tips opgesteld voor een onderhoudsarme tuin die er toch vrolijk uit ziet. Voor een onderhoudsarme tuin zijn er een aantal zaken die je erg helpen met het verminderen van het onderhoud. Wil jij graag weten hoe jij een moderne tuin met weinig onderhoud creëert? Lees dan snel verder!

Tip 1: Kies vaste planten

Vaste planten zijn erg geschikt voor een onderhoudsarme tuin. Deze planten hoeven niet ieder jaar opnieuw bewaterd en gezaaid te worden. Als je vaste planten kiest die weinig onderhoud vereisen, zoals de hortensia en de vlinderstruik, hoef je hier het minste werk aan te besteden. Er blijven wel altijd een paar klusjes die echt gedaan moeten worden. Lees eens onze blog over hoe je het beste je tuin kunt opknappen voor de start van de lente!

Tuin onderhouden


Tip 2: Planten voor een onderhoudsarme tuin

Zoals je net hebt kunnen lezen, zijn er specifieke planten voor een onderhoudsarme tuin. Probeer groot uitgroeiende planten, struiken en bomen te vermijden. Als je een droge tuin in de schaduw hebt, kun je uit veel verschillende planten kiezen. Als de tuin vaak vol met water loopt, kun je kiezen voor bijvoorbeeld moerasplanten. Een medewerker van een tuincentrum kun je vaak om hulp vragen voor wat voor soort planten het beste in jouw tuin passen. Als je geen plek hebt in de grond van je tuin kun je ook een leuke bloempot kopen. Deze staan ook nog eens leuk als decoratie.

Onderhoudsarme tuin planten


Tip 3: Decoratie voor een onderhoudsarme tuin

Als je je tuin op wilt knappen mag decoratie natuurlijk niet ontbreken. Je kunt kiezen voor een buitenkleed die mooi kleurt bij de planten in de tuin. Als je in de tuin een loungeset hebt kun je van het weertje genieten en heb je prachtig uitzicht op je opgeknapte tuin. Het is erg leuk om je tuin in te richten met tuinbeeldjes. Dit heb je zo ingericht en zo heb je toch een vrolijke sfeer. Hieronder hebben wij een aantal leuke tuinbeeldjes ter inspiratie neergezet!

Tuinbeelden decoratie collage

1.Ambiente Haus decoratief figuur 34,99  2. Guido Maria decoratief figuur 79,99 3. My home figuur Olifant 31,99  4. Leonique Aap met windlicht 5. Ambiente Haus 22,99 6. Home Affaire hond figuur 22,99

Tip 4: Tuin met grind

Het aanleggen van grind is een flinke klus, maar als het eenmaal ligt hoef je er weinig aan te doen. Grind laat water door waardoor het water alsnog de grond in loopt in plaats van dat er plassen water blijven liggen. Meer grind betekent ook minder gras, en dat is ook minder onderhoud. Met grind kun je ook nog eens je tuin mooi opmaken. Zo kun je bijvoorbeeld een stuk grind aanleggen met in het midden een vierkant stuk aarde met je lievelingsplanten erin.

Tuin grind


Tip 5: Beperk de tegels

Tegels zien er natuurlijk mooi uit, en je zou denken dat je door tegels aan te leggen het onderhoud vermijdt. In werkelijkheid levert dit het tegengestelde op. Vooral als je veel kleine tegels hebt, zul je zien dat er veel mos en onkruid groeit tussen de tegels. Mos en onkruid tussen de tegels verwijderen is een van de minst leuke klusjes om te doen. Wil je toch graag bestrating? Dan raden wij aan om grote tegels uit te kiezen. Hier zitten minder groeven tussen en dus hoef je minder tegels onkruidvrij te maken.

Tuin tegels


Tip 6: Weg met onkruid door bodembedekkers

Bodembedekkers zijn lage planten die niet in de hoogte maar in de breedte groeien. Doordat ze zo het hele oppervlak van de aarde bezetten heeft onkruid hier geen kans om te groeien. Je hebt verschillende soorten bodembedekkers. De ene kan goed overleven in de winter en de andere plant kan prima in de schaduw staan. Bekende bodembedekkers zijn kattenkruid en klimop.

Nu je weet hoe je jouw tuin onderhoudsarm kunt maken, kun je direct aan de slag gaan! Welke tips gaan jullie gebruiken?

Handtekening Liefs Quinten

Deel deze blog met je vrienden:

Tags:  Onderhoud OTTO Planten Tuin

Quinten Thijssen
You might also like