General / Interieur tips / Wonen / 24 mei 2017

Tips voor het inrichten van een (klein) balkon

In de zomer is het heerlijk om in de tuin van het zonnetje te genieten, vind je ook niet? De vogels fluiten, de plantjes staan in bloei, Maar wat nu als je in de stad woont en geen eigen tuin hebt, maar een balkon? Een gemiddeld balkon is helaas vaak niet zo groot en mensen denken al gauw dat de mogelijkheden daardoor beperkt zijn. Niet is gelukkig minder waar! Zelfs de kleinste balkonnetjes kunnen mooi worden gemaakt. Met de zomer in aantocht is het daarom tijd voor een make-over. Laat je inspireren!

Hoe balkon inrichten

Bron: Pinterest

Verticaal tuinieren

Bloemen en planten laten je tuin helemaal opleven. Ook als je enkel een balkon hebt, kun je prima tuinieren. Tuinieren op het balkon wordt soms ook wel balkonieren genoemd. Een handige manier waarop je toch veel groen kwijt kunt zonder ruimte in te hoeven leveren, is door middel van verticaal tuinieren. Hierbij maak je gebruik van de wanden. Zet bijvoorbeeld stellingrekken of een houten pallet tegen de muur zodat je op verschillende hoogtes potjes met plantjes kunt zetten. Een ander alternatief is bloembakken aan de reling van je balkon te hangen, of gebruik te maken van hangende plantenbakken. Zo kun je een kleine ruimte toch groen maken en bovendien wordt een saaie muur een stuk vrolijker. Bovendien geldt dat hoe minder er op de grond staat, hoe ruimtelijker je balkon zal ogen.

Tip: Let er bij het uitkiezen en neerzetten van planten wel op hoe veel zon op jouw balkon staat en de richting en sterkte van de wind. Sommige planten kunnen nu eenmaal minder goed tegen de zon en daarnaast wil je natuurlijk niet dat er potjes van je balkon afwaaien.

Zithoekje

Naast bloemen en planten mag ook een knus zithoekje niet ontbreken. Voor een grote tuinset is niet altijd ruimte, maar dat hoeft gelukkig ook niet. Speciale balkonmeubels of kleine tuinsets, zoals bistrosetjes, zijn ook heel leuk en nemen relatief weinig ruimte in beslag, terwijl je toch met zijn tweeën in de warme avondzon kunt dineren. Opklapbare tuinstoelen zijn daarnaast een ideale oplossing. Je kunt je zithoekje verder knus aankleden met een plaid en kussens. Zo kun je heerlijk ontspannen een boek of tijdschrift lezen en van het weer genieten.

Accessoires

Natuurlijk kunnen leuke accessoires niet ontbreken! Lantaarns, kaarsjes, lampjessnoeren en andere buitenlampen zijn altijd leuk als decoratie. Zeker als je ’s avonds lang buiten kunt zitten, creëren deze lichtjes een knusse sfeer. Zo kun je bijvoorbeeld een lichtjessnoer rond de reling van je balkon wikkelen, maar een kaars op tafel kan ook al voor gezelligheid zorgen. Heeft jouw balkon een grauwe of kale betonvloer? Vrolijk je balkon op door een buitentapijt neer te leggen. Een buitentapijt is erg hip, ziet er leuk uit en geeft je balkon direct meer karakter. Bovendien kun je zo lekker op blote voeten lopen. Een andere handige tip is om accessoires van glas te gebruiken, bijvoorbeeld flessen of vazen. Omdat je door glas heen kunt kijken, bewaar je de ruimtelijkheid. Het geeft daarnaast ook een speels effect, zeker wanneer je verschillende vormen, groottes en kleuren combineert.

Het hoeft allemaal niet ingewikkeld te zijn. Een leuk kleedje, plantjes, een houten stoel en tafeltje geven je balkon gelijk al meer uitstraling en sfeer. Er zijn gelukkig genoeg manieren om jouw balkon summer-proof te maken. Zo zit jij straks lekker te genieten van de zon op je gezellige balkonnetje.

liefs_robin

Delen?

Reacties


Robin
Robin Vlasblom
Robin (21) is stagiaire bij OTTO's team Social. Ze hoopt hier, als voorbereiding op haar master Marketing Management, alles te leren over online marketing. Het liefst zou ze de hele wereld rondreizen, maar met een goed boek of spannende serie, lekker eten of een avondje stappen met vriendinnen is ze al dolgelukkig.