Alle wonen artikelen / General / Wonen / 13 oktober 2020

Zo maak je jouw tuin winterklaar!

Hoewel de koude winterdagen voor ons in het teken staan van gezelligheid, is jouw tuin vaak wat minder blij met dit weer. De bloemen zijn uitgebloeid en alle bladeren vallen van de bomen. Om in het voorjaar weer te kunnen genieten van een mooie tuin, is het belangrijk om de tuin nu winterklaar te maken. Oktober is bestempeld als de perfecte maand om je tuin winterklaar te maken. Waar wacht je nog op? Houd de schoonmaak niet beperkt tot alleen planten en bomen, denk ook aan je tuingereedschap en het gazon. Lees snel verder als je wilt weten hoe je dit het beste kunt aanpakken. Want het winterklaar maken van jouw tuin is echt de moeite waard!

Dobar terrashaard XXL wintertuin

Waarom je tuin winterklaar maken?

In de winter zit je bijna niet in de tuin, waarom zou je er dan aandacht aan schenken? Door jouw tuin winterklaar te maken bescherm je het flora tegen ijs, sneeuw en regen. Hierdoor is de kans groter dat jouw planten en bloemen de winter overleven en voorkom je het ontstaan van wildgroei. Je bespaart hiermee een hoop werk en tijd in het voorjaar. Waardoor je op de eerste zonnige dag meteen kunt genieten van een mooie en frisse tuin.

Wanneer maak je jouw tuin winterklaar?

Je tuin winterklaar maken hoeft niet in één dag te gebeuren. Hopelijk stelt dat je een beetje gerust. Als je het goed aanpakt, kun je dit over meerdere dagen verdelen. Houd wel in je achterhoofd dat het van belang is dat alles gebeurt is vóórdat het begint te vriezen. Oktober is dan ook bestempeld als de perfecte maand om je tuin winterklaar te maken. De grond is dan nog niet te hard en bevroren, wat het tuinieren een stuk gemakkelijker maakt. Ook zijn de weersomstandigheden vaak nog aangenaam, waardoor het werken in de tuin ook nog wat plezier kan opleveren.

Een aantal handige tips!

Tip 1: bescherm je gazon

Goed nieuws! In de winter stopt het gras met groeien, omdat de temperaturen naar beneden gaan. Maai het gras nog een laatste keer in oktober. Je kunt het gras in de winter het beste wat langer laten, stel daarom de maaihoogte in op 4 cm. Doe je verder de hele winter echt niks aan je gazon, dan is de kans groot dat het volgend jaar vol gele plekken zit. Hierbij een aantal extra tips om die gele plekken te voorkomen:

  • Loop zo min mogelijk over het gazon heen als het heeft gevroren. Het gras kan dan breken, wat in het seizoen erna gele plekken kan geven.
  • Laat sneeuw vooral liggen! Wanneer je dit weg gaat halen kunnen bevroren grassprieten beschadigen.
  • Hark het afgemaaide gras en de bladeren weg. Zij houden namelijk het licht tegen, wat de gele plekken veroorzaakt. Gebruik hiervoor een grashark of bladblazer.

Vergeet niet om eind oktober kalk te strooien, dit is een goed middel om in de winter de vorming van mos tegen te gaan. Zo komt jouw gazon de winter wel door!

Tip 2: Bied planten bescherming

Zodra het buiten vriest is het verstandig om bepaalde planten te beschermen. Doe je dat niet? Dan kunnen de planten sterven. Bij welke temperatuur dat precies is, verschilt per plant. Zoek daarom eerst goed uit bij welke temperatuur jouw planten bescherming nodig hebben. Zet deze planten het liefst in een plantenbak en laat ze overwinteren in een kas. Maak in deze bakken gaten aan de onderkant, zodat de planten geen ‘koude voeten’ krijgen. En wanneer het overdag ook vriest moeten bepaalde planten naar binnen gehaald worden. Doe dus goed research naar wat voor bescherming jouw planten nodig hebben. Zo kun jij in het voorjaar weer opnieuw genieten van de mooie planten.

Tip 3: Bomen snoeien

Wanneer een boom niet te groot mag worden is het verstandig om deze te snoeien. Aan dit klusje kun je het beste half oktober beginnen, want de bladeren vallen dan van de boom. Bij een kale boom zie je namelijk beter welke takken je weg moet snoeien. Zorg ervoor dat je het juiste gereedschap in huis hebt. Gebruik bijvoorbeeld een handzaag voor de takken, en een snoeischaar voor de overgebleven bladeren. Zoek van te voren even op hoe je jouw boom het beste kunt snoeien.

Tip 4: Tuingereedschap schoonmaken en opbergen

Tuingereedschap winterklaar maken… moet dat? Jazeker! In het voorjaar wil je toch weer met schoon en goed werkend gereedschap van start? Wanneer je het gazon hebt gemaaid, je planten hebt beschermd en de bomen hebt gesnoeid is het tijd om het gebruikte gereedschap goed schoon te maken. Smeer daarna de metalen delen van het gereedschap in met plantaardige olie zodat er geen roestplekken ontstaan.

Extra tip: Als je een buitenkraan en een tuinslang hebt, sluit de kraan dan vanuit binnen af en haal de slang eraf. Blaas vervolgens de tuinslang leeg en berg hem netjes binnen op. Dit zou je zo vergeten toch?

Tip 5: Creëer een gezellige wintertuin

Last but not least! Stoom je tuin klaar voor een gezellige winter. Niets is zo gezellig als het organiseren van een winterbarbecue of om ‘s avonds van de buitenhaard te genieten met een glas glühwein. Verwijder daarom het vuil van je tuinmeubelen en dek ze af met een geschikte tuinmeubelhoes. Zo blijven ook jouw buitenmeubels netjes tijdens de gure herfst- en winterdagen. Breng daarnaast wat gezelligheid je tuin in. Lampen, vuurkorven of een buitenoven zorgen voor een sfeervolle uitstraling, zelfs als je vanuit binnen door het raam kijkt. Hierdoor geniet je het hele jaar door van jouw buitenruimte!

Heb je de smaak te pakken gekregen en ben je benieuwd naar hoe je jouw tuin de rest van het jaar het beste kunt onderhouden? Lees dan onze blog artikelen uit de tuin gids!

Deel deze blog met je vrienden:

Tags:  Tips Tuin Wonen

Milou van de Wetering
You might also like