Tv kopen: welke televisie past bij mij?

Er zijn eindeloos veel tv’s, waardoor er voor iedereen een perfecte match te vinden is. Maar deze reusachtige keuze maakt het allemaal niet echt makkelijker. Voor de meeste mensen is de informatie en gegevens van de tv voornamelijk hocus pocus, waardoor dat ze zich makkelijk laten ompraten door een slimme verkoper of door een oom die claimt dat hij er “verstand” van heeft. Dat is helemaal niet nodig! Met een beetje zoeken op het internet vind je namelijk al een hele hoop en ben jij binnen de kortste keren expert. Ga op onderzoek uit en zoek de televisie die perfect past bij jou!

tv thumbnail

Algemene Tv kennis:

Om een goede keuze te maken tussen dat grote aanbod van tv’s is het handig eerst wat basis-informatie te hebben. Zo kun je zelf makkelijker een afweging maken tussen de verschillende modellen. Is voor jou beeldkwaliteit belangrijk of wil jij graag meerdere apparaten tegelijk aan kunnen sluiten op je nieuwe televisie? Neem dit dan mee in je beslissing.

Punt 1: De resolutie

De resolutie is het aantal pixels dat een tv-scherm kan weergeven, deze pixels maken het mogelijk een scherp beeld te creëren. Hoe meer pixels er in je scherm getoond kunnen worden, hoe hoger de mogelijke resolutie en hoe duurzamer het beeldscherm. Afgelopen jaren zijn de tv’s erg veel verbeterd. Beeldkwaliteit is in rap tempo van SD-resolutie naar HD-resolutie en nu 4K Ultra HD-resolutie gegaan. De eerste 8K Ultra HD-resolutie zijn zelfs al in productie, maar zullen pas over jaren verkrijgbaar zijn in de winkel.

Punt 2: de aansluiting

We vinden het over het algemeen heerlijk om zoveel mogelijk opties te hebben (zelfs als we die nooit gebruikten). Zo voegen we van alles toe aan onze geliefde televisie. Denk hierbij aan chromecasts, blu-ray spelers, gameconsoles en home cinema sets. De belangrijkste aansluiting op de tv is hierbij de HDMI-aansluiting, omdat bijna alle apparaten tegenwoordig via een HDMI-kabel worden aangesloten.

tv plat

Punt 3: de schermtechnologie

Wat mij altijd meteen opvalt aan een tv is natuurlijk hoe groot het scherm is. Maar, wat voor wauw-effect de schermgrootte ook kan geven, het is bij lang niet het belangrijkste aspect van je nieuwe televisie. Schermtechnologie is namelijk veel belangrijker. Op het moment zien we vooral veel schermen van LCD, OLED of QLED.

LCD is momenteel veruit de meest populaire schermtechnologie. Ze zijn het goedkoopst en erg praktisch! Het licht van de tv komt uit het scherm zelf waardoor deze tv’s erg plat en laag in energieverbruik zijn. Ook nog eens goed voor moedertje natuur dus!

Bij OLED en QLED zijn de kleuren vaak beter dan bij een normale LED tv. Ook heb je bij deze schermen een geweldige contrastverhouding en kun je vanuit bijna alle hoeken genieten van een mooi beeld. QLED schermen zijn over het algemeen een beetje platter dan de normale LED tv en de OLED is de dunste van allemaal. Dit scherm kan zelf zo dun worden als een vel papier (WAUW! realy?!)

 

Welke tv pas bij jou?

Een avondje film kijken vraagt om een paar dingen: een lekkere bank,  wat comfy clothes en natuurlijk een goede tv. Maar wat voor persoon jij bent, bepaald niet alleen wat je kijkt maar ook wat voor televisie voor jou perfect is. Wat voor persoon ben jij?

De sportfanaat

In het weekend ben jij niet in voor drankjes op het terras of gekke uitjes naar de dierentuin. Nee, het liefst hang jij de hele dag voor de buis en hou jij elke sporters-move nauwlettend in de gaten. Die belangrijke tennismatch, die kampioenswedstrijd van de eredivisie of die klassieke wielerrond wil jij toch niet missen. Voor jou is de tv keuze dan ook niet zo moeilijk. Hij moet een helder beeld hebben, zodat jij elke manoeuvre kan volgen. Meer kleur en meer details is voor jou de key van de ideale tv. Kies bijvoorbeeld voor een Panasonic. Deze 49 inch FULL HD tv geeft jou die ultieme kijksensatie.

De happy family

Bij een grote familie doet de grootte van je tv-scherm er natuurlijk wel toe. Ga bijvoorbeeld voor een 55 inch scherm waarop iedereen goed mee kan kijken. Gezellige zondagmiddag voetbal kijken, de allerleukste kinderfilms of de leukste talkshows. Het kan allemaal op deze tv!

De filmfreak

Een echte filmliefhebber ziet elk detail in elke film. IMDB is jouw favoriete website en het is moeilijk te begrijpen dat er mensen wel zonder videoland kunnen leven. Een film is natuurlijk extra mooi met een curved screen. In dit beeldscherm zit een lichte kromming waardoor het beeld eigenlijk extra diepte krijgt. Het zijn tv’s met een goed contrast en ze zien er ook gewoon erg leuk uit. Haal het optimale uit je film!

De bingewatcher

Die series ram jij er altijd zo doorheen. Hoe kan dat toch? Dat anderen weken doen over één seizoen, bedenk jij je terwijl jij het nieuwe seizoen van Orange is the new black opstart. Voor jouw is een tv niet alleen een stukje ontspanning. Het is bijna een way of life. Maak van je leven een feestje en zet een tv in je slaapkamer. Zo hoef je nooit meer met die warme laptop in bed te kruipen of ‘s avonds van de bank naar de bed te verplaatsen. Kies bijvoorbeeld van een Panasonic TX-32ESW504 of een andere smart-tv. Je hoeft dan nooit meer je laptop met je tv te verbinden en je kijkt gemakkelijk Netflix vanuit je favoriete positie, lekker onderuit.

I want it all!

Don’ts bij het kopen van een Tv:

  • In de winkel vergelijken:  Het lijkt misschien logisch om je nieuwe tv makkelijk in de winkel te vergelijken. Toch raden wij dit echt af. In de winkel staan de lichten volop aan waardoor helderheid van het scherm nooit helemaal honderd procent is. Ook zijn de televisies vaak niet eerlijk afgesteld. Zo wordt vergelijken wel erg moeilijk. Vergelijk dus gemakkelijk alle specificaties online (en zoek meteen op wat je niet helemaal snapt 😉
  • De verkeerde grootte kopen:  Size does matter! Zeker bij een nieuwe televisie is het belangrijk wat voor maat je koopt. Het is niet alleen een hele investering waar je nog wel een tijdje aan vast zit. Ook is hij vaak prominent in je kamer aanwezig. Ben jij nog niet helemaal zeker van jouw ideale schermformaat? Hang dan bijvoorbeeld papiertjes op de muur in de grootte van jouw potentiële tv om een goed beeld te krijgen van de grootte en hoe dit staat in de ruimte
  • Je laten meeslepen: In dat grote aanbod met verschillende modellen is het makkelijk het spoor bijster te lopen, maar ook om enthousiast te worden over snufjes die je helemaal niet nodig hebt. Maak vooraf een plan met wat jij zoekt in je nieuwe tv en wijk hier niet te veel vanaf. Voor je het weet ben je namelijk weer honderden euro’s verder.

Ben jij op zoek naar een nieuwe tv of wil jij gewoon een kijkje nemen tussen onze pareltjes? Bekijk hier dan onze website.

 

Deel deze blog met je vrienden:

Tags:  Elektronica Lifestyle OTTO Tips Wonen

Julietta van Vugt
You might also like