Verbrand door de zon: 5 tips om je huid af te koelen

We houden er allemaal wel van, even lekker bakken in het zonnetje. De een wordt na een dagje in de zon al meteen bruin, de ander eindigt met een rode huid. Verbrand zijn is een van de meest vervelende dingen die er is. Je huid gloeit, het doet pijn, het jeukt soms zelfs en na een tijdje gaat je huid vervellen. Het is natuurlijk altijd beter om te voorkomen, maar soms ontkom je er gewoon niet aan. Daarom hebben we hier wat tips voor je als je weer als een kreeftje thuis bent gekomen.

rode bandeau bikini

Als je net wat te lang in de zon hebt gelegen of je jezelf bent vergeten in te smeren kan het nog wel eens voorkomen dat je huid verbrand door de zon. Nadat je rood begint te worden ontwikkelt de verbranding zich nog 12 tot 24 uur. Het is daarom belangrijk dat je zo snel mogelijk stappen onderneemt om de verbranding tegen te gaan.

Koelen

Zorg dat je huid zo snel mogelijk afkoelt. Dit kun je doen door ijs of vochtige en koele kompressen op de huid te leggen. Zorg dat je de kompressen of het ijs altijd in een handdoek wikkelt, anders kan de huid beschadigd raken door de hevige kou. De kompressen zorgen ervoor dat de hitte uit de huid trekt en de roodheid langzaamaan weggaat. Je kan ook een lauwwarme douche nemen om de huid af te koelen. De poriën gaan bij lauw water namelijk goed open staan waardoor de hitte makkelijker de huid uit kan. Gebruik hier echter geen zeep bij, dit droogt de huid alleen maar meer uit!

Insmeren

Na het douchen of verkoelen van de huid kun je het deel dat verbrand is insmeren met aftersun of bodylotion. Het is goed om hier geen te dikke crème voor te gebruiken, deze sluit de poriën af en dat zorgt ervoor dat de hitte vast blijft zitten in de huid. Heb je een aftersun of bodylotion waar aloë vera in zit? Use it! Aloë vera is heel goed voor de huid; het gaat ontstekingen tegen, gaat het vervellen tegen, werkt verkoelend en zorgt ervoor dat de huid niet uitdroogt. Net als aloë vera werkt ook kamille kalmerend voor de huid. Maak kamillethee, zet het in de koelkast en als het afgekoeld is kun je de verbrande huid met wattenschijfjes insmeren met kamillethee.

Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes

Niet iedereen heeft een aftersun of bodylotion met aloë vera of kamille in huis, maar is toch op zoek naar een middeltje dat verkoelend werkt. Een kijkje in de koelkast kan enorm helpen! Heb je toevallig yoghurt of karnemelk koel staan? Gebruik dat dan om je huid mee in te smeren, dit werkt enorm verkoelend! Ook komkommer of rauwe aardappel zijn producten die goed helpen bij verkoeling. Snij de komkommer of aardappel in schijfjes, leg de schijfjes op de verbrande huid en laat de verkoeling over je heen komen! Let wel op dat deze middeltjes maar tijdelijke verkoeling geven, op lange termijn werken lotions of aftersun toch beter.

Blijf gehydrateerd

Als je bent verbrand is de huid erg broos en uitgedroogd. Het is natuurlijk goed om de huid dan met een hydraterende lotion in te smeren, maar je kan het lichaam van binnenuit ook een handje mee helpen. Probeer als je verbrand bent zo veel mogelijk water te drinken. Dit helpt de huid herstellen en voorkomt ook dat je hoofdpijn krijgt. Belangrijk hierbij is om uit de zon te blijven. Je moet de huid een kans geven om zichzelf te kunnen herstellen, als je dan in je bikini in de zon gaat zitten droogt de huid alleen maar meer uit.

Vergeet je niet in te smeren als je gaat zonnen en blijf niet te lang in de zon liggen. Dan heb je deze tips als het goed is niet nodig!

handtekening

 

Deel deze blog met je vrienden:

Tags:  Advies Lifestyle Reizen Tips Vakantie Zomer

Noor Caris
You might also like