Alle wonen artikelen / Wonen / 30 november 2021

Vier redenen om een airfryer in huis te halen

Banner airfryerDe airfryer is momenteel een zeer populair keukenapparaat onder veel huishoudens. Je ziet ze steeds vaker terugkomen en dat vinden wij niet gek. Je kunt namelijk een heleboel klaarmaken met de hetelucht friteuse, en daarbij heeft het nog veel andere voordelen. In deze blog geven we je vier redenen waarom jij een airfryer zou moeten aanschaffen. Benieuwd naar al deze voordelen? Lees dan vooral verder!

Een gezonder alternatief

Wanneer er gepraat wordt over een airfryer, komt al vaak het woord ‘gezond’ naar boven. Dit omdat het wordt gezien als een gezonder alternatief van de friteuse. Een airfryer gebruikt weinig tot geen olie, en is eigenlijk een kleine heteluchtoven. Op deze manier wordt het eten wat je bereid minder vet en dus minder ongezond.

Het feit dat er weinig tot geen olie wordt gebruikt, heeft overigens geen negatieve invloed op de smaak. Je bereidt er nog steeds lekkere en krokante maaltijden mee.

gezonder alternatief icon


De airfryer is multifunctioneel

Een erg groot voordeel van de airfryer is dat je er simpelweg heel veel mee kunt maken. Bij veel mensen staat hij bekend als de vervanger van de frituurpan, maar het is goed om te weten dat het veel meer is dan dat. Je kunt er namelijk mee frituren, grillen, bakken en braden. Zo maak jij gemakkelijk de lekkerste gerechten klaar.

Frietjes met een snack

Hetgeen waar de airfryer misschien wel het meest om bekend staat; friet. Je kunt er allerlei soorten friet en snacks mee bereiden. Je hebt deze producten speciaal bedoeld voor de airfryer, maar je kunt bijvoorbeeld ook gemakkelijk oven friet en snacks gebruiken.

icon airfryer mulifunctioneel

Wanneer je friet of snacks wilt bakken in de airfryer, is het verstandig om steeds om de 5 minuten het mandje eruit te halen en te schudden. Na ongeveer 20-25 minuten (afhankelijk van het soort friet) kun je genieten van heerlijke goudbruine frietjes.

Ontbijten met afgebakken broodjes

Ontbijt jij in het weekend graag met heerlijk afgebakken broodjes? Dan kun je daar heel goed een airfryer voor gebruiken! Je zou het in eerste instantie misschien niet denken, maar zowel broodjes als croissantjes en worstenbroodjes kunnen gemakkelijk klaargemaakt worden in een airfryer.

Een erg groot voordeel is dat het bakken van broodjes met een airfryer vaak ook nog eens sneller gaat dan met een oven. Dit omdat je de airfryer niet hoeft voor te verwarmen, en een oven wel. Je bakt de lekkerste broodjes in 4 minuten op 180/190 graden. Zo kun jij op een snelle manier genieten van een heerlijk ontbijtje. Ideaal toch?

Vlees en groente

Naast friet en brood kun je nog talloze verschillende dingen klaarmaken met de airfryer. Wat dacht je bijvoorbeeld van een avondmaal met vlees en groente? Je hebt er helemaal geen fornuis of inductie voor nodig. De airfryer werkt in principe hetzelfde als een barbecue of grill, waardoor jij dus de lekkerste biefstuk, worst of kip kunt klaarmaken. 

Daarnaast kun je er ook verschillende groenten gemakkelijk mee bereiden, echter niet alle groenten zijn geschikt. Groenten die je op de barbecue bereid, kun je gemakkelijk gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan courgette, mais, aubergine en paprika. Daarnaast kun je ook bloemkool gemakkelijk roosteren in de airfryer. Broccoli en andere fijne groenten kun je beter niet gebruiken, dit omdat zij snel zullen verbranden of erg droog worden.

Er zijn in ieder geval genoeg opties om een heerlijk avondmaal klaar te maken.

De airfryer is gemakkelijk schoon te houden

Doordat de airfryer weinig tot geen olie gebruikt, worden de onderdelen niet snel vies. Het fijne hieraan is dat je dus weinig moeite hoeft te doen om hem schoon te krijgen. De airfryer heeft in principe twee losse onderdelen; de opvangbak en het mandje. Deze twee losse onderdelen kun je gemakkelijk in de vaatwasser plaatsen. Is de airfryer aan de buitenkant wat vies geworden? Dan poets je dit er gemakkelijk af met een zachte, lichtvochtige doek.

Heb je geen vaatwasser of was je liever met de hand af? Dat is ook een optie! Om zowel het mandje als de opvangbak schoon te krijgen, maak je een sopje met afwasmiddel of eventueel een andere milde ontvetter. Vervolgens kun je met een zacht sponsje alle resten gemakkelijk wegvegen. Houd er goed rekening mee dat je geen harde borstel of schuurspons gebruikt, je wilt namelijk geen krassen veroorzaken. Mocht je last hebben van aangekoekte etensresten, laat de onderdelen dan eerst een minuut of 10 weken in het sopje. Je zult zien dat je daarna gemakkelijk het vuil kunt verwijderen.

icon airfryer gemakkelijk schoonmaken


Het grote voordeel is dus dat je geen last hebt van frituurvet, waardoor het schoonmaken een stuk makkelijker is. 
TIP: Laat de airfryer eerst zo’n 30 minuten afkoelen voordat je hem gaat schoonmaken.

Geen onnodige geur in huis met de airfryer

Ben je nog niet overtuigd na het lezen van al deze voordelen rondom de airfryer? Dan is het laatste puntje misschien wel doorslaggevend. Zodra je thuis een keer friet hebt gebakken in de frietpan, kun je de hele avond nog nagenieten van de frietgeur. Dit is namelijk iets wat een lange tijd in huis blijft hangen. Met de airfryer heb je dit probleem niet meer. Het maakt niet uit wat je die dag klaarmaakt, je zult geen last hebben van het feit dat je later op de dag nog ruikt wat er gebakken is.

Ben je nu benieuwd naar welke andere handige keuken essentials er allemaal zijn? Lees dan onze eerder geschreven blog waarin we verschillende musthaves voor tijdens het koken toelichten.

geur icon


Wij zijn een groot fan van de airfryer. Heb jij al een airfryer in huis, of ga je er een aanschaffen na het lezen van dit artikel? 

handtekening Liefs Esmee

Deel deze blog met je vrienden:

Tags:  Keuken Wonen

Esmee Krijnen
You might also like