Huisdier nemen, welk huisdier past bij jou? Lees het hier!

Wie wil er nou niet een klein huisdier in huis of in de tuin waar je voor kan zorgen. En hoe schattig zijn puppy’s of kittens?! Wanneer je ze ziet is de kans klein dat jij kan weerstaan om er een te nemen. Maar zo makkelijk is dat niet. Je moet je van te voren goed realiseren of het beestje past bij jouw huishouden en levensstijl. Wanneer je geen overwogen keuze maakt, zal dit beestje op lange-termijn niet gelukkig worden in jouw stekkie. Lees daarom hier welk huisdier bij jou past en wat je allemaal nodig hebt om hem of haar een goed en gezellig thuis te geven.

Hond

Een puppy is natuurlijk super cute! Maar het kost ook heel veel tijd om een puppy op te voeden. Denk bijvoorbeeld aan alle plasjes en poepjes die je op moet ruimen voordat het dier eenmaal zindelijk is. Je kan een puppy (bijna) geen moment alleen laten. Dus als jij een drukke baan hebt, zorg dan dat er altijd iemand thuis is die voor het beestje kan zorgen (en hem in de gaten kan houden). Kun je dit niet regelen, dan is het niet verstandig om een puppy te nemen.

In dit geval kun je misschien beter een wat oudere hond nemen (bijvoorbeeld uit het asiel). Deze honden hebben veel energie en deze moeten ze kwijt in beweging of spelen. Heb jij dus een drukke baan en als je thuis komt is het eerste wat je wilt doen op de bank ploffen, dan is het niet verstandig om een hond te nemen. Een hond moet namelijk meerdere keren per dag zijn behoeften doen. Als jij een (afgesloten) tuin hebt, waar de hond vrij kan spelen en bewegen wanneer jij niet thuis bent is dit geen probleem. Maar wanneer jouw hond binnen zit, eventueel in een hok, dan doet hij dit gewoon binnen. Een hond biedt dus niet alleen maar voordelen, maar ook een aantal nadelen; uitlaten in de regen en poep opruimen. Een hond heeft dus veel aandacht en

huisdier hond

beweging nodig, kun jij hem dit niet bieden, dan is het misschien beter om te kiezen voor een ander huisdier.

Kat

Wanneer een hond jou teveel tijd kost, is het misschien een idee om een kat te nemen. Deze hebben minder aandacht en beweging nodig dan een hond. Wanneer je na een drukke dag thuiskomt kun je gewoon op de bank liggen, met de kat bij jou op de schoot. Zo krijgt hij alsnog aandacht, en heb jij je rust. Zorg er wel altijd voor dat een kat water en eten heeft wanneer je het huis verlaat. Niet verkeerd is ook om een kattenbak in huis te plaatsen en een krabpaal. Deze vermindert de kans dat je kat de plinten en meubels kapot krabt. Wanneer je niet wil dat je bank onder de haren komt, is het niet zo’n slim plan om een kat in huis te nemen. Ze gaan namelijk óveral opliggen, en vooral op plekjes waar het eigenlijk niet mag. Dus, een kat lijkt alleen maar voordelen te hebben! Maar, denk goed na dat de kattenbak ook verschoond moet worden en

kat huisdier

voerbak huisdier

dat je huis dus onder de haren zal zitten. Ben je dus allergisch voor katten, dan kun je beter geen kat nemen.

 Konijn

Een konijn is natuurlijk super schattig en fijn om mee te knuffelen. Maar ze hebben ook veel verzorging nodig. Allereerst hebben ze een goed hok nodig. Wanneer je je konijn buiten in de tuin gaat verzorgen is een ruim hok dat bestand is tegen weer en wind noodzakelijk. Verschoon dit hok ook regelmatig. Denk aan ongeveer één keer per week. Verder moet een konijn de goede voeding binnenkrijgen. Dit betekent dagelijks een portie hooi, konijnenvoer en water. Als extraatje kun je soms wat groenvoer geven maar doe dit niet teveel. Wanneer jij graag een beestje voor op schoot wil, kun je beter een kat nemen in plaats van een konijn. De meeste konijnen worden namelijk liever niet opgepakt. Dit oppakken associëren ze met het gepakt worden door een roofdier. Je zult het konijn rustig moeten leren dat jouw thuis een vertrouwde omgeving is. Wanneer je dit niet doet, kan het konijn gaan bijten.

Een konijn heeft ook veel beweging nodig. Als je buiten plaats hebt, is het aan te raden om een ren te maken waar het beestje vrij kan rondlopen. Vind hier jouw konijnenhok en konijnenren.

huisdier konijnenhok

Vogel

De bekendste vogels om thuis te hebben zijn de grasparkiet en de kanarie. Ze kunnen mooi zingen en hebben een mooie vacht. Een kanarie kan wel 10 jaar oud worden en een grasparkiet 15 tot 20 jaar! Wanneer je er dus over nadenkt om een vogel te nemen, denk dan goed na of je over 10 jaar nog steeds tijd hebt om er voor te zorgen. Iedere vogel heeft ander voer nodig. Let op: de vogels spugen na het eten de velletjes van de zaadjes weer uit. Hierdoor kan het soms lijken alsof de vogel nog genoeg voer heeft, maar in feite zijn het gewoon de velletjes. Zorg ook dat de kooi van de vogels schoon en groot genoeg is zodat de vogel genoeg beweegruimte heeft.

huisdier hok vogel

Wanneer je je parkiet of papegaai goed opvoedt is er een kans dat hij zelfs op je schouder gaat zitten! Maar wanneer je een huisdier wilt om te knuffelen, neem dan geen vogel! Van nature moeten vogels namelijk altijd op de hoede zijn voor roofdieren, wanneer je ze dus zult proberen te knuffelen kunnen ze dit als een bedreiging zien.

 

Maak dus een weloverwogen keuze!

Deel deze blog met je vrienden:

Tags:  Advies Lifestyle OTTO Tips

Evie van den Berg
You might also like