Mode / Tips & tricks / 24 maart 2016

Tips & tricks: ontdek welke kleur het beste bij jouw huid past!

banner kleuroutfits

Als het gaat om mode zijn er altijd handige weetjes die we graag met jullie delen. Zo stelden we ons bijvoorbeeld de vraag: Welke kleur past nou eigenlijk het beste bij onze huid? Natuurlijk zijn wij er nog steeds voorstander van om te dragen wat we zelf mooi vinden. Maar het is toch wel leuk en soms ook heel handig om te weten wat qua kleding het beste bij ons past. Kleuren zijn daarbij een belangrijk onderdeel. Want zoals je vaak al hoort, niet iedereen kan alle kleuren hebben. Daarom zijn wij voor jou op onderzoek gegaan. In twee simpele stappen kun jij erachter komen welke kleur kleding je het beste bij jouw huidskleur kunt dragen.

Stap 1: bepaal de ondertoon van je huid

Er zijn vele manieren om te bepalen welke huidskleur je hebt. Maar als het gaat om de combinatie met kleuren wordt vaak gebruikt gemaakt van de ondertoon van je huid. De boventoon van je huid verandert regelmatig, onder andere door de invloed van de zon. De ondertoon blijft echter hetzelfde en daar zijn twee varianten in, die bepalen welke kleuren het beste bij jou passen. Er zijn een aantal handige trucjes om te bepalen of jouw huid een warme of koude ondertoon heeft.

  • Gouden of zilveren sieraden: deze truc is misschien een beetje subjectief, maar eigenlijk ook juist vrij duidelijk. Test bij welke kleur sieraad jouw huid het mooiste uitkomt. Wordt jouw huid beter geaccentueerd wanneer je gouden sieraden draagt? Dan heeft je huid een warme ondertoon. Is dit juist het geval bij zilveren sieraden? Dan heb je een koude ondertoon.
  • Blauwe of groene aderen: een andere manier om de ondertoon van je huid te achterhalen is door je pols (waar je aderen het beste te zien zijn) richting de zon te houden. Kleuren ze meer blauw? Dan heb je een koude ondertoon. Kleuren ze meer groen? Dan heb je een warme ondertoon.
  • De witte handdoek: dit klinkt misschien als een gekke truc, maar probeer hem gewoon eens uit. Houd een witte handdoek naast je gezicht of hang hem om je nek. Bepaal vervolgens of je huid ten opzichte van de witte handdoek meer gelig of roze oogt. Neigt de kleur meer naar geel? Dan duidt dit op een warme ondertoon. Neigt het juist meer naar roze? Dan duidt dit op een koude ondertoon.
  • Kleur ogen: de kleur van de ogen en huid zijn vaak ook op elkaar afgestemd, daarom is deze truc iets objectiever. Over het algemeen hebben mensen met blauwe, grijze of groene ogen een koude ondertoon. Mensen met bruine, hazelnoot of amberkleurige ogen hebben vaak een warme ondertoon.
  • Jouw huid in de zon: helaas laat de zon zich niet al te vaak zien in ons land, dus als het even kan zitten we er het liefst zo lang mogelijk in. Het gevaar dat hierbij op de loer ligt is natuurlijk verbranden. Om de ondertoon van je huid te bepalen kun je jezelf heel makkelijk de vraag stellen: Verbrand ik snel? Is het antwoord ja, dan heb je waarschijnlijk een koude ondertoon. Is het antwoord nee en krijg je eerder een bruine huidskleur dan dat je huid rood kleurt? Dan heb je een warme ondertoon.

 

kleurenpalet (2)

 

Ben je bovenstaande punten afgegaan? Als het goed is kom je vaker uit op één van de twee ondertonen. Twijfel je bij een punt en weet je eigenlijk niet of je nu een koude of warme ondertoon hebt? Dan kan het ook zo zijn dat je een neutrale ondertoon hebt. Het voordeel hiervan is dat je eigenlijk alle kleuren kunt hebben!

Stap 2: kies de juiste kleuren

Zodra je de juiste ondertoon hebt gevonden kun je de belangrijkste afweging gaan maken: Welke kleur kleding kies je om te dragen? Zowel de koude als warme ondertoon hebben goede bijpassende kleuren. Misschien ken je de kleurencirkel nog wel van vroeger op school. De linkerkant van deze cirkel, met kleuren als groen, blauw en paars, is beter geschikt wanneer je huid een koude ondertoon heeft. De kleuren aan de rechterkant van de cirkel passen juist beter bij een huid met een warme ondertoon. Kies in dit geval bijvoorbeeld voor kleuren als rood, oranje en geel. Voor een overzicht hebben we onderstaand kleurenpalet gevonden.

kleurenpaletkopie (2)

 

Dit advies is natuurlijk gebaseerd op de ondertoon van je huid, maar dat betekent niet dat je bijvoorbeeld nooit meer een blauw item aan kunt trekken wanneer je een warme ondertoon hebt. De boventoon van je huid verandert onder andere door kleuring van de zon, en dan kunnen kleuren soms weer heel anders uitkomen. Draag dus kleuren die jij mooi vindt, maar let er daarbij wel op of ze goed uitkomen bij jouw huid.

Nieuwsgierig naar meer kleuradvies? Met de zomer in aantocht zijn we alweer fanatiek aan het rondkijken naar bikini’s. Ook hiervoor hebben we een aantal handige tips & tricks voor je opgezocht. Lees welke kleur bikini het beste bij jouw huidskleur past in onze eerdere blog!

 

liefs whitney

 

 

Delen?

Reacties


Whitney
Whitney
Whitney (22) is online marketeer bij OTTO en houdt zich dagelijks bezig met alles op het gebied van SEO en social media. Daarnaast heeft ze een passie voor wedstrijdzwemmen, is ze dol op lekker eten en blijft ze graag op de hoogte van de laatste trends op het gebied van mode en lifestyle. Via social media weet ze altijd de leukste outfits en lekkerste restaurantjes te vinden.