Alle wonen artikelen / General / Wonen / 13 september 2022

Woonkamer inrichten: vermijd deze 7 inrichtingsfouten

Het inrichten van je woonkamer is vaak een van de leukste dingen als je gaat verhuizen of net een verbouwing achter de rug hebt. Die nieuwe bank, nieuwe woonaccessoires en een paar leuke lampen; het moet allemaal perfect zijn en bij elkaar passen. De woonkamer is de eerste ruimte die mensen zien als ze binnenkomen en je brengt er vaak de meeste tijd door. Het inrichten van een woonkamer is niet altijd even makkelijk en als er iets niet klopt in een huis, dan zie je het vaak meteen. Van de fouten van anderen kun je leren, dat is een ding wat zeker is. In deze blog vertellen we je welke 7 inrichtingsfouten je moet vermijden bij het inrichten van je woonkamer, zodat het bij jou helemaal goed gaat komen!

1. De woonkamer inrichten met de verkeerde bank

De bank: voor velen het favoriete plekje om na een lange werkdag op neer te ploffen. En die bank kan eigenlijk niet groot genoeg zijn zullen we maar zeggen. Helaas is dit vaak net waar het misgaat. In een kleine woonkamer kan een grote bank de kamer erg klein laten lijken. Heb jij een kleine, gezellige woonkamer? Ga dan voor een bank op kleine voeten en niet voor gestoffeerde meubels. Als de bank helemaal tot de grond komt dan zie je de vloer niet meer die eronder zit, waardoor je de kamer dicht bouwt en de ruimte dus kleiner lijkt. Wanneer je een bank met pootjes kiest blijft de vloer zichtbaar en zie je dus een groter oppervlak.

Als je voor meubels op pad gaat is het slim om de ruimte van de woonkamer van tevoren op te meten. Zo kun je bij het uitzoeken van nieuwe meubels altijd even nameten of ze daadwerkelijk gaan passen in de ruimte. Een bank is een prijzig meubelstuk, dus ga goed voorbereid op pad. Houd het ook simpel. Een eenvoudige bank gaat vaak lang mee en is makkelijker te stylen met verschillende woonaccessoires. Met de tips uit het volgende artikel kun jij gemakkelijk de perfecte bank uitzoeken.
Gele bank in de woonkamer


Wat ook nog wel eens fout gaat, is de plaatsing van de bank in de woonkamer. De bank wordt vaak in een hoekje gedrukt, dicht tegen de muur aan. Dit maakt je woonkamer nog kleiner. Heb je een rechthoekige woonkamer? Plaats de bank dan zwevend in de ruimte. Hierdoor wordt er een afscheiding gecreëerd tussen verschillende zones in de woonkamer.

2. Een overload aan woonaccessoires

Woonaccessoires, we kunnen er vaak niet genoeg van krijgen. Maar té veel woonaccessoires maken je woonkamer rommelig. Het is vaak mooi om bewust wat ruimtes vrij te houden, dat laat de woonkamer ook groter lijken.

Wat ook belangrijk is, is dat je de woonkamer niet met te veel accessoires in dezelfde kleur overlaadt. Zoek naar de juiste balans. Heb je een opvallende kleur in je inrichting? Combineer deze dan met woonaccessoires in verschillende tinten van deze kleur, dus niet alleen de felle. Daarnaast zijn opvallende kleuren vaak te combineren met neutrale tinten zoals beige, grijs, bruin, zwart of wit.

Leuke woonaccessoires in de woonkamer
Heb je veel woonaccessoires in huis en weet je niet wat je er mee moet doen? Groepeer ze dan. Bepaal welke accessoires mooi bij elkaar staan. Je hoeft niet al je woonaccessoires gelijk te showen, je kunt er ook voor kiezen om te rouleren. Zo lijkt het steeds of je een nieuwe inrichting hebt, zonder dat je telkens wat nieuws hoeft te kopen. Ideaal voor mensen die wel van wat verandering houden! 😉


Wanneer je twijfelt of je te veel of te weinig accessoires in huis hebt staan, bekijk dan eens hoelang het duurt om alles af te stoffen. Ben je langer dan een kwartier bezig? Dan wordt het misschien eens tijd om wat op te bergen…

3. Een té minimalistische inrichting van je woonkamer

Waar teveel woonaccessoires niet bevorderend zijn voor een mooie uitstraling, is een te minimalistische inrichting van je woonkamer ook niet altijd best. Gezelligheid komt op de eerste plaats en een woonkamer moet er niet te kil uitzien. Een boekenrek, leuke fauteuil, wat sierkussens en een grote kamerplant kunnen vaak al veel doen. Zorg ervoor dat de texturen, gekozen meubels en kleuren goed bij elkaar passen. Hanteer een duidelijke stijl in je woonkamer en maak een goede onderverdeling tussen open en gesloten ruimtes.
Woonkamer inrichten met boekenkasten


4. De woonkamer inrichten met een té groot vloerkleed

Inrichting woonkamer met groot vloerkleed
We kunnen er lang omheen draaien, maar een klein vloerkleed werkt niet in de woonkamer. Vaak zijn grotere vloerkleden kostbaarder, maar zorgen wel voor meer plezier. Een vloerkleed heeft namelijk verschillende taken in het interieur. Het is lekker zacht en warm aan je voeten, zorgt voor een aangename sfeer in de ruimte en verbindt verschillende zitmeubels met elkaar. Maar dat laatste kan alleen als jouw vloerkleed groot genoeg is.

Met schilderstape kun je de maat van het vloerkleed vast uitzetten op de vloer voordat je het vloerkleed aanschaft. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan wanneer je het vloerkleed daadwerkelijk neerlegt in de woonkamer. Hoe je het juiste vloerkleed voor jouw woonkamer vindt, lees je hier.


5. Verkeerde of te weinig lampen in je woonkamer

Een inrichtingsfout die vaak voorkomt is te weinig verlichting in de woonkamer. Lampen zorgen nou eenmaal voor een fijne sfeer. Met alleen een plafondlamp ben je er dus nog niet. Voor de perfecte kamerverlichting heb je verschillende formaten lampen met verschillende intensiteit nodig. Allereerst heb je basisverlichting nodig. Denk aan een plafondlamp of spotjes die de hele kamer verlichten. Als tweede kies je accentverlichting. Accentverlichting accentueert een bepaald kunstwerk of een plant. Een leeslamp om je boek te lezen valt ook onder accentverlichting. Als laatste heb je sfeerverlichting nodig. Denk aan leuke tafellampen of wandlampen. Werken met dimlichten is altijd een goed idee, want dat zorgt ervoor dat je altijd beschikt over de juiste verlichting voor een gelegenheid.
Mooie hanglampen voor woonkamer inrichting


6. Geen gebruik maken van de muren

De muren worden vaak vergeten bij het inrichten van de woonkamer. Of ze worden pas later gedaan, want ‘dat komt nog wel’. Maar waar je vaak niet over nadenkt is dat het design van de wanden de kwaliteit van een ruimte naar een hoger niveau brengen. Goed om hier dus al snel over na te denken. Een woonkamer kan hele mooie meubels hebben, maar met lege muren komt het er al snel saai uit te zien. Ga voor een groot schilderij, combineer meerdere kleine foto’s of ga voor een gaaf patroonbehang. Een wandkast of verlichting op de muren kan in een woonkamer al veel doen. In het volgende artikel delen we de leukste wanddecoratie ideeën met je.
Mooi behang


7. Zichtbare kabels waar je nog nèt niet overheen valt

Een laatste inrichtingsfout die tegenwoordig steeds meer voorkomt zijn zichtbare kabels in de woonkamer. Elke woonkamer is tegenwoordig voorzien van elektrische apparaten, waar een hoop snoeren bij komen kijken. Haal deze kabels uit het zicht door ze te verbergen achter kasten of stop ze weg in een speciale plint. Ook kun je leuke rieten opbergmanden kopen en er een gaatje in knippen, zodat je delen van opladers hierin kunt verstoppen.

Van welke inrichtingsfouten was jij jezelf al bewust of waar ben je nu door het lezen van dit artikel achter gekomen? En hoe ga jij je woonkamer nu inrichten? Wij zijn benieuwd!

Handtekening, liefs meke

Deel deze blog met je vrienden:

Tags:  Advies Inrichten Wonen Woonkamer

Meke Broers
You might also like