Zelf je haar knippen, hoe kun je dat het beste aanpakken?

De kapper is vandaag dicht, je wil geld besparen of je hebt gewoon zin om zelf je coupe onder handen te nemen. Wat de reden ook is, je kunt thuis gewoon zelf als Rob Peetoom aan de slag! Maar hoe moet dat nou eigenlijk, je eigen haren knippen? Is het meer dan enkel een kwestie van de kappersschaar of tondeuse gebruiken? Ben jij nog niet helemaal zeker of je dit zelf kunt? Lees dan gauw verder! Wij geven namelijk de benodigde uitleg, om ervoor te zorgen dat je kapsel eruit ziet alsof je zo van de kapper komt!

Een vrouw met blond haar

Benodigdheden om thuis te knippen

Een badkamer met een spiegel
Voordat je thuis je eigen haar en dat van een ander kunt knippen, is het van belang dat je de juiste benodigdheden in huis hebt! Zo is het namelijk erg belangrijk dat je haren knipt met een echte professionele kappersschaar. Deze speciale knipschaar is voorzien van een gebogen snijblad zonder grove vertandingen. Zodra je gaat knippen met een keukenschaar, gebruik je wel grove vertandingen, wat leidt tot meer beschadiging aan het haar. Doordat een kappersschaar geen- of micro vertandingen heeft, glijdt jouw haar makkelijk door de schaar heen, waardoor ook het knippen gemakkelijker wordt. Als we spreken over het knippen van het haar bij een man, dan is het handig om een tondeuse of trimmer bij de hand te hebben. Met een tondeuse of trimmer, kun je het beste verschillende haarlengtes knippen. Erg fijn dus wanneer de man bovenop het hoofd het haar wat langer haar wil houden en aan de zijkant wat korter. Dit is met een schaar niet mooi te knippen. Zorg er ook altijd voor dat je een borstel en een kam bij de hand hebt, zodra je begint met knippen. Deze zul je regelmatig nodig hebben!


Voorbereiding als thuiskapper

Het maakt niet uit of je zelf je haren gaat knippen of dat iemand anders dit voor je doet, maar je haar moet altijd nat zijn. Op deze manier zijn jouw haren het beste te knippen. Voordat je gaat beginnen met knippen zorg je er dus voor dat jouw haren gewassen en vochtig zijn. Het is dus niet de bedoeling dat je eerst je haren wast en daarna föhnt! Föhnen doe je pas nadat je je haar geknipt hebt. Zodra je jouw haren vochtig hebt gemaakt, kan de schaar erin. Tip: houd het alleen bij de puntjes, als je er zeker van wil zijn dat het resultaat goed is! zodra je zeker genoeg bent van je knip skills, kun je een pony of laagjes knippen in je haar. Hier komt wel veel meer techniek bij kijken. Dus als je het niet aandurft, is het beter om dit aan een echte kapper over te laten.
Vrouw wast haar haren


Zelf vrouwen haar knippen

Rode haren worden gekruld
Als je het wil houden op het knippen van je eigen puntjes, dan maak je een scheiding in het midden van je haren. Trek een lijn vanaf je neus naar je voorhoofd en dan weet je precies waar je de scheiding moet maken. Zodra dit is gelukt, zorg je ervoor dat je jouw haren goed hebt gekamd. Daarna laat je je haar rustig op je rug hangen. Het knippen kan beginnen! Bekijk zelf hoeveel je eraf wil hebben. Mocht iemand anders jouw haren knippen, vraag dan eerst even of ze met haar handen wilt aangeven vanaf waar ze gaat knippen. Zo voorkom je namelijk miscommunicatie. Het zou zonde zijn als je er pas achter komt als de schaar er al in zit. Zodra je een afmeting hebt vastgesteld, zet je de schaar in de puntjes van je haar en begin je rustig met knippen. Het is de bedoeling dat de schaar zelf door jouw haren heen glijdt in een vloeiende beweging. Zorg ervoor dat je je hoofd recht houdt. doe je dit niet, dan wordt je haar ook scheef geknipt.


Mocht dit toch gebeuren dan kun je het corrigeren door je haar nog korter te knippen. Zijn de haren aan de achterkant helemaal recht geknipt? Verdeel dan je haar over je beide schouders en knip het nogmaals recht. Ga je toch voor een pony? Zorg er dan voor dat jouw haren droog zijn, voordat je deze gaat knippen. Anders kan de pony korter uitvallen dan dat je daadwerkelijk voor ogen had! Knip je jouw haren zelf? Vraag dan altijd of er wel iemand mee wil kijken. Diegene kan in de gaten houden of jij wel recht knipt. Een spiegel brengt soms een ander beeld over dan de werkelijkheid.

Ben je klaar met knippen? Gebruik dan nog een stijltang of krultang om jouw nieuwe kapsel te perfectioneren. Zo krijg je die kapperslook waar je op hoopte.

Haar knippen met de tondeuse

Ook voor mannen geldt: maak je haren vochtig. Zorg ervoor dat de kappersschaar, kam, tondeuse en trimmer klaar liggen. Ga voor de spiegel zitten en kijk wat je er allemaal af wil hebben. Zodra je dit voor jezelf duidelijk hebt, zet je twee vingers in je haar. Tussen deze 2 vingers pak je de lengte van het haar dat je eraf wilt hebben. En voilá: de schaar kan erin. Wil je aan de zijkant wat korter haar hebben dan bovenop je hoofd? Pak dan de tondeuse of trimmer erbij. Stel de stand van dit apparaat goed in en ga er voorzichtig mee over je hoofd heen. Zie je het gewenste eindresultaat in de spiegel? Stop dan meteen! Sommige mensen gaan graag nog helemaal door tot het perfect is, maar dan loopt je het risico om het te verpesten. Doe naderhand even wat gel in en je bent klaar om de straat op te gaan!
Man met een tondeuse in zijn haren


Zodra je jouw kapsel onder handen hebt genomen, is het handig om meteen even de stofzuiger erbij te pakken. Als je jouw haren niet meteen opruimt, vind je ze weken later nog in diezelfde ruimte.

Wil je weten wat de haartrends zijn van 2020? Lees dan gauw ons blog over de trends voor jouw haar in 2020!

Durf jij de uitdaging aan om thuis jouw haren zelf te knippen?

Liefs, Ilse

Deel deze blog met je vrienden:

Tags:  Advies Beauty OTTO Tips

Ilse Nollen
Ilse Nollen
Ilse (23) is studente Commerciële Economie en stagiaire bij OTTO. De nieuwe ontwikkelingen op het gebied van social media, kunnen niet aan haar voorbij gaan. Ze is gek op eten en speelt in haar vrije tijd graag hockey. Daarnaast is ze ook vaak te vinden op het terras, samen met haar vriendinnen.
You might also like