Alle wonen artikelen / Wonen / 17 november 2018

Zo creëer jij de perfecte studieruimte

Het is internationale studentendag!
Dit is de dag om alle studenten in het zonnetje te zetten. Ook wij zetten de student graag in het zonnetje. Daarom hebben wij speciaal voor alle studenten een artikel geschreven met daarin 5 factoren om de perfecte studieruimte te creëren. Met deze factoren kan elke student nog beter studeren. Zo wordt het als student makkelijker om de vele tentamens en eindeloos durende scripties te halen. Lees verder en kom erachter met welke 5 factoren jij jouw studeerplek kunt optimaliseren naar een perfecte studieruimte.

Klimaat

Luchtbevochtiger

 

Het klimaat van jouw studieruimte heeft beïnvloed op jouw concentratie. Temperatuur, frisse lucht maar ook de luchtkwaliteit; ze hebben allemaal invloed op jouw studeerprestaties.

 1. Temperatuur: De temperatuur van de ruimte bepaalt voor een groot deel hoe jij jezelf voelt. Want als het te warm of te koud is, voel jij jezelf minder prettig.
  Om goed te kunnen studeren kan het beter iets kouder zijn. Door warmte word je namelijk sneller moe en ben je dus minder productief. De perfecte temperatuur voor een ruimte is dan ook rond de 19 graden. Maar zorg er wel altijd voor dat je voeten warm zijn. Dit kun je doen door een vloerkleedje neer te leggen. Want als je voeten warmer zijn, blijft de rest van je lichaam ook beter op temperatuur.
 2. Luchtkwaliteit: De luchtkwaliteit speelt een belangrijke rol voor je gezondheid. Want hoe beter de lucht hoe minder risico je loopt op gezondheidsklachten. Om goed te kunnen presteren moet jij jezelf natuurlijk wel optimaal voelen. Daarom is het dan ook belangrijk dat de luchtkwaliteit in huis goed is. Je hebt verschillende manieren om de luchtkwaliteit te verbeteren. Zo kun je de luchtvochtigheid verbeteren met een luchtbevochtiger. Maar je hebt ook luchtreigers om de kwaliteit van de lucht te verbeteren.
 3. Frisse lucht: Eigenlijk ieder mens heeft het wel nodig: frisse buitenlucht. Door frisse buitenlucht tot je beschikking te hebben, gaat je concentratie omhoog. Houd dan ook altijd een raampje open tijdens het studeren. Naast de frisse buitenlucht is het ook belangrijk dat er een frisse geur in je ruimte hangt. Als de ruimte niet fris ruikt, zul jij je minder prettig voelen en dus minder goed presteren. Zorg er daarom met geurkaarsen of een geurapparaat voor dat je studeerruimte lekker ruikt.

 

Bureau

Bureau

 

De plek waar je de hele tijd aan zit te studeren is: het bureau. Het is belangrijk dat het bureau past bij de rest van jouw studieruimte. Maar nog belangrijker is het dat al jouw studeerspullen op je bureau passen.

 1. Materiaal: Het materiaal van je bureau kan stiekem meer invloed hebben op jouw prestaties, dan jij waarschijnlijk denkt. Want een bureau waar je veel vlekken op ziet zitten, zal je sneller afleiden. Daarnaast is het ook prettig als je er niet constant op hoeft te letten dat je bureau niet beschadigd door je sieraden, laptop of iets anders. Het materiaal moet dan ook krasbestendig zijn. Ga dan ook voor een bureau waarvan het materiaal tegen een krasje en vlekje kan, zodat je jezelf daar niet druk om hoeft te maken.
 2. Hoogte: De hoogte van jouw bureau is voor jouw zithouding erg belangrijk. Want als je bureau te laag is, zul je te ver voorover gaan hangen. Hierdoor krijg je sneller last van je schouders, nek en rug. Als je bureau te hoog is zul je jouw armen te veel moeten strekken om erbij te kunnen waardoor je sneller last van je armen krijgt. Het is dan ook belangrijk dat je voor een hoogte gaat die bij jouw past.
 3. Grootte: De grootte van het bureau is belangrijk voor de gehele ruimte, maar ook voor jouw prestaties. Want als jouw bureau heel klein is en je niet al jouw studeerspulletjes kwijt kunt, zal de productiviteit omlaag gaan. Zorg er dan ook voor dat je bureau groot genoeg is voor jouw laptop of computer, boeken en notitieschriften. Zo weet je zeker dat je productief kunt werken.
  Oh ja, zorg er natuurlijk ook voor dat je bureau niet té groot wordt voor je studeerruimte, want dan heb je geen ruimte meer voor andere spulletjes, zoals de boekenkast.

 

Bureaustoel

Bureaustoel

 

Een juiste bureaustoel is essentieel voor een studieruimte. Je moet namelijk uren in je stoel kunnen zitten, zonder rugpijn te krijgen. Om ervoor te zorgen dat jij uren in jouw bureaustoel kunt zitten moet je rekening houden met de drie onderstaande onderdelen.

 1. Hoogte: De beste hoogte van de stoel is voor iedereen anders. Wel is het heel belangrijk dat je bureaustoel op de juiste hoogte staat. Wanneer dit niet het geval is, kunnen je voeten niet bij de grond of je armen kunnen niet goed op het bureau steunen. De perfecte oplossing hiervoor is een bureaustoel die in hoogte verstelbaar is. Zo is de stoel geschikt voor iedereen!
 2. Rugleuning: De rugleuning zorgt ervoor dat jouw rug op de juiste manier ondersteund wordt. Maar dan moet je natuurlijk wel de juiste leuning hebben. Vaak kun je de rugleuning zelf afstellen in hoogte en stand, maar dit is niet altijd het geval. Kijk dan ook altijd goed of de rugleuning hoog genoeg is om jouw gehele rug te ondersteunen tot ongeveer de schouderblad-hoogte.
 3. Zit-oppervlak: Je billen willen natuurlijk ook prettig kunnen zitten. Een zachte, maar vooral goed zit-oppervlak is dan ook erg belangrijk. Je moet uren op dit deel van de stoel zitten, dus zorg ervoor dat jij dit onderdeel van de stoel ook prettig vindt zitten. Zo krijg je geen pijnlijke billen tijdens het studeren.

 

Licht

 

 

Goed licht is erg belangrijk tijdens het studeren. Je ogen hebben het toch al zwaar te voortduren, omdat ze al de hele tijd op hoog niveau moeten presteren. Als ze dan ook nog eens in het verkeerde licht moeten kijken, zullen ze sneller oververmoeid raken. Met de volgende drie dingen zorg jij ervoor dat jouw ogen niet overprikkelt raken in jouw studieruimte.

 1. Daglicht: Daglicht is voor jouw lichaam het beste licht wat er is. Voor je ogen is het prettig te verdragen. Maar ook je huid wordt er blij van. Zorg er daarom voor dat je ruimte voldoende ramen heeft. Wanneer je het niet prettig vindt dat de zon steeds naar binnen schijnt, kun je de ramen afdekken met jaloezieën of gordijnen die daglicht doorlaten. Wanneer het buiten donker is, kun je ook gebruik maken van speciale daglichtlampen. Zo krijg je toch nog daglicht tijdens het studeren.
 2. Lamp: Naast daglicht is het ook prettig om een lamp in de buurt te hebben. Zo kun je waar nodig net wat extra licht toevoegen aan de ruimte. Ga voor een bureaulamp of een vloerlamp. Zo kun je precies op de plek waar nodig extra licht bij schijnen.
 3. Balans: Ga altijd voor de juiste balans tussen daglicht en lampen. Door beide te combineren heb je altijd voldoende licht om goed te kunnen studeren. Maar wordt je lichaam en vooral ogen ook aan de juiste prikkels blootgesteld.

 

Orde

 

Orde en overzicht. Dat heb je nodig tijdens het studeren. Wanneer alles door elkaar ligt en je niks kunt vinden duurt het allemaal veel langer dan nodig. Zorg daarom met verschillende attributen voor een geordende ruimte. Zo kun jij optimaal presteren.

 1. Boekenkast: Wanneer je studeert zal je verschillende schoolboeken nodig hebben. Het is niet prettig als deze overal rondslingeren. Het is daarom handig om een boekenkast te hebben. In deze boekenkast kun jij al jouw boeken netjes kwijt. Sorteer de boekenkast op alfabet om  alles gemakkelijk te kunnen vinden. Of sorteer het op kleur voor een leuk effect.
 2. Ordner mappen: Ordner mappen zorgen ervoor dat jij jouw losse papieren netjes kunt opbergen. Zo creëer je meer overzicht tussen alle verschillende spulletjes.  Stop er speciale gekleurde tabbladen tussen om nog meer overzicht te krijgen. Zet op de mappen ook wat erin zit. Zo kun je alles snel terugvinden!
 3. Bakjes en mandjes: Bakjes om spullen in te stoppen zijn erg handig. Zo heb je leuke pennenbakjes om al je schrijfgerei in te stoppen. Maar je hebt ook postvakjes of leuke mandjes om andere losse spullen of papieren in te stoppen. Zo kun je verschillende mandjes kopen en deze categoriseren op onderwerp. Maak bijvoorbeeld een mandje voor alle schriften en een mandje voor alle kabels van je laptop.

 

Pas deze 5 factoren toe in jouw studieruimte en je kunt uren vooruit met studeren!

Liefs, Paula

Deel deze blog met je vrienden:

Tags:  Advies Bureaus OTTO Studenten Wonen

Paula Pijnenburg
You might also like