Mode / Specials / Tips & tricks / 8 maart 2016

Tips & tricks: zo heb je langer plezier van je spijkerbroek!

Je kent het vast wel; je favoriete spijkerbroek slijt zo snel, nog voordat je er op bent uitgekeken. Iedereen heeft wel een item van denim in haar kast liggen. De spijkerstof raakt never out of fashion, dus wil je natuurlijk lang kunnen genieten van je jeans die als gegoten zit. Helaas is deze stevige stof wel gevoelig voor slijtage door het wassen. Lees hier 5 tips om je spijkerbroek nog langer mooi te houden!

denim blog

1. Wassen

Eigenlijk is het veel beter om je spijkerbroek helemaal niet te wassen. De wasmachine zorgt ervoor dat de kwaliteit van je jeans ontzettend achteruit gaat. De kleur vervaagt en de wassing slijt. De wasverzachter is ook een boosdoener. Deze tast de wassing, het materiaal en de vorm van je jeans aan. Wil je toch liever een fris gewassen spijkerbroek aantrekken? Was je jeans dan niet te vaak en wees voorzichtig. Was je jeans altijd binnenstebuiten, haal je zakken leeg en sluit de ritsen. Zo blijft je spijkerbroek mooier in model en is er minder kans op slijtage. Lees de wasvoorschriften goed en volg deze op. Je kunt je jeans het best zo koud mogelijk wassen, dertig graden is prima. Een jeansprogramma op je wasmachine is ideaal, maar een fijnewasprogramma is ook goed. Zorg ervoor dat je wasmachine niet te vol zit, dit zorgt alleen voor meer wrijving en slijtage.

Tip: In plaats van wasmiddel zou je ook zout kunnen gebruiken, dit is minder agressief en voorkomt kleurvervaging. Wasverzachter kun je vervangen door een scheutje azijn, dit is trouwens ook beter voor het milieu. 🙂

2. Drogen

Naast het wassen heeft ook het drogen van je spijkerbroek aandacht nodig. Haal je spijkerbroek na het wassen zo snel mogelijk uit de wasmachine, dit voorkomt witte strepen en kreukels. Stop je spijkerbroek niet in de droger. De droger tast de elastaan aan waardoor je broek minder mooi aansluit. Hang je jeans aan de waslijn met de pijpen naar beneden, zodat de vorm wordt behouden.

3. Strijken

Strijken, dat is iets wat je vooral niet moet doen! Spijkerbroeken met speciale wassingen en effecten worden door de hitte aangetast. De spijkerstof kan wel tegen hitte, maar bewerkingen niet. Als je je spijkerbroek hangend aan de waslijn laat drogen is het meestal niet eens nodig om hem te strijken. Strijk je jeans glad met je hand en vouw hem netjes op, scheelt je weer tijd en moeite!

4. Vlekken & geurtjes

Bij een vlekje op je spijkerbroek hoef je niet je jeans te wassen, maar kun je beter alleen de vlek behandelen. Elke vlek is anders, kauwgom en wax verwijder je niet met alleen een vochtige doekje. Deze vlekken worden snel hard en kunnen het best verwijderd worden door het wegschrappen met een scherp voorwerp. Ga er met een ijsklontje overheen om ervoor te zorgen dat het snel hard wordt, dan gaat het verwijderen makkelijker. Behandel vlekken die niet hard worden plaatselijk met een borsteltje en een beetje zeep. Maak de vlek nat met het borsteltje en wrijf er met het borsteltje overheen totdat de vlek niet meer zichtbaar is.

Ook al kies je ervoor om je spijkerbroek minder te wassen, je wilt wel een fris ruikende jeans aan hebben. Hoe doe je dat? Volgens de CEO van Levi’s kun je het beste je spijkerbroek een nachtje in de vriezer stoppen. Hang je jeans de volgende ochtend uit in de badkamer en hij is weer soepel. Door de kou worden alle bacteriën gedood en heb jij weer een fris ruikende broek.

5. Investeer

De samenstelling van de spijkerbroek is ook belangrijk. Een goedkopere broek met veel stretch zal naar veelvoudig wassen eerder slijten dan een duurdere variant. Wil je toch echt langer plezier hebben van je spijkerbroek, dan kun je beter kiezen voor een spijkerbroek die veel spijkerkatoen en minder elastaan bevat. Grote merken als Levi’s en LTB  hebben jeans die vaak extra lang mooi blijven.

Tip: Ben je toch niet zo voorzichtig geweest met je spijkerbroek en is deze uitgelopen? Een te wijde spijkerbroek die losser zit om je heupen en benen wil je niet. Je lost dit op door je droge (!) jeans binnenstebuiten te keren en in de droger te doen. Dit werkt vooral bij de spijkerbroek waar veel stretch in zit. Kijk wel uit, soms krimpt je jeans net iets te veel!

Ben je nog op zoek naar een mooie, comfortabele spijkerbroek? Kijk dan even in onze jeans shop!

liefs_bahar

Delen?

Reacties


Bahar
Bahar
Bahar (27) is dol op mode, interieur en styling hiervan. Ze is net afgestudeerd als consumentenpsycholoog en werkt bij OTTO's social team waar ze haar passie voor mode kan combineren met haar werk. Naast shoppen houdt ze van reizen en gaat ze graag gezellig uit eten met vrienden en familie. Bahar schrijft het liefst over de laatste trends & nieuwtjes op gebied van mode.